Samsun'daki göllerde 3 yılda 860 ton “istilacı“ İsrail sazanı avlanacak

Samsun'daki göllerde 3 yılda 860 ton “istilacı“ İsrail sazanı avlanacak

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteğiyle hazırladığı "İsrail Sazanı ile Mücadele Projesi" kapsamında lagün ve baraj göllerinden 3 yılda 860 ton istilacı türün avlanması hedefleniyor.

Lagün göllerinde yerli türleri yiyerek beslenen istilacı İsrail sazanının temizlenmesi için hazırlanan proje kapsamında balıkçı kooperatiflerine ağ dağıtımı devam ediyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Yörükler Su ürünleri Kooperatifi önünde düzenlenen ağ dağıtım töreninde, Samsun'un baraj, lagün gölleri ve akarsularının fazla olması sebebiyle iç su balıkçılık potansiyeli bakımından Türkiye'nin önemli illeri arasında yer aldığını söyledi.

Samsun'da 114'ü iç sularda olmak üzere 620 balıkçı gemisi bulunduğunu belirten Sağlam, kentin 43 bin ton avcılık, 11 bin ton yetiştiricilikle Türkiye'de avcılıkta birinci, yetiştiricilikte 5'inci sırada yer aldığını vurguladı.

Sağlam, iç sularda büyük tehlike oluşturan İsrail sazanı ile mücadele amacıyla proje hazırlandığına dikkati çekerek, "Bu projenin amacı, söz konusu istilacı türün göllerdeki varlığının azaltılması ve baskın durumdan çıkarılması, bölge balıkçılarımıza ek gelir sağlanması. Ayrıca İsrail sazanı ile mücadele amacıyla ilgili su ürünleri kooperatifleri güçlendirilecek, yem endüstrisi için alternatif bir kaynak olarak kullanılması teşvik edilecek. Bu projede önemli bir hedefimiz de diğer iller tarafından örnek alınarak ülke geneline yayılması ve bu türe karşı ülke çapında mücadele edilmesini sağlamaktır." dedi.

Proje kapsamında balıkçılara bin pinter balık ağı temin edildiğini aktaran Sağlam, şunları kaydetti:

"Projenin toplam bütçesi 918 bin 500 liradır. Soğuk hava depoları için 398 bin 840 lira, fanyalı ağ malzemeleri, can yeleği ve sintine pompasına 48 bin 675 lira, 800 çift taraflı pinter ağı ve 80 fanyalı ağ için 397 bin 440 lira yüklenici firmaya ödeme yapıldı. Geriye kalan 200 çift taraflı pinter ağının 68 bin lirasının ödeme işlemleri devam etmektedir. Projenin uygulama süresi 3 yıl olarak belirlendi. Bu süreç sonunda 25 tekne için yıllık yaklaşık 290 ton, 3 yılın sonunda ise 860 ton istilacı tür avlanmış olacaktır."

SAMSUN (AA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER