banner221

Enerji Liberallere de Avrupa’ya da Diz Çöktürür

Ukrayna ve savaş konularını yazarak, okuyucuları mı çok yorduğumu biliyorum.

Lakin Ukrayna meselesi, yani enerji meselesi, dünyanın nereye gideceği konusunda, o kadar belirleyici ki, savaşı takip ederek okuyucumuza yardımcı olmaya çalışıyorum.

Ne kadar önemli olduğuna çok örnekler vererek anlatmaya çalıştım.

Lakin Trump noktayı koyunca, artık Ukrayna önemli sözünü, kullanmaya gerek yok diye düşünürüm.

Trump “Amerika’ya diz çöktürdüler” dedi. Artık ilerisini söylemeye gerek yok.

Rusya dün ve evvelki gün, İki yerleşim yerini daha kontrol altına aldı.

Bunlardan bir ve belki de en önemlisi Zaporijia.

Bu şehir, zaten Ruslar tarafından savaşın başında, çevrelenmiş, giriş çıkışlar kontrole alınmıştı. Şimdi Wagner Ekipleri ile Nükleer santrale girildi. Teknik denetimde, Ruslara geçti.

Zaporejia aynı zamanda çok önemli sanayi kenti. Rusya’ya bağlı iken, Rusya ileri teknolojide üretim yapan bir yer olarak Zaporejiya’yı tayin etmiş.

Bu şehirde, uçak motorları, tank motorları, gemi motorları imalatı da yapılıyor. Çelik fabrikaları var.

Zaporejia’daki santralin önemi şu; burada altı adet nükleer ünite var. Ürettiği elektrik enerjisi, sadece Ukrayna sanayisi ve konutlarını beslemiyor. Avrupa’ya da enerji gönderiyor.

Donetsk’in kasabası olan, Uglegosk Enerji Santrali de çok önemli bu da Rusya denetimine geçti.

Avrupa kömür, doğal gaz, petrol ve gübre (gübre de gazdan üretilir) bakımımdan Rusya’ya bağımlı olduğunu, dünya alem artık öğrendi.

Ancak şimdi başka bir enerji bağımlılığı meselesi daha ortaya çıktı.

Dinyeper ve İngölet Nehirleri bizim bildiğimiz nehirlerden değil. Bu nehirlerde vapurlar ulaştırma işlerinde kullanılır. Debileri çok yüksek, kurulan barajlar-bu barajların hemen hepsi Ruslar tarafından kurulmuş- elektrik enerjisi üretiminde, çok yüksek meblağlarda enerji üretiyorlar. Ve Avrupa’ya satılıyor.

Şimdi bunlar birer ikişer Rusya’nın denetimine geçerse, Avrupa için yeni bir enerji bağımlılığı konusu ortaya çıkacak.

Almanya’da gaz fiyatları %35,7 yükselmiş. Almanya inatla Kuzey Akım II Gaz Boru hattından gaz almıyor. Halkına yüksek fiyattan gaz tükettiriyor.

Kuzey Akım I Gaz Boru hattı üzerindeki Kompresörler 10 yıldır bakım yapılmamış. Birer ikişer duruyor. Gaz kesintisi teknik olarak zorunlu oluyor. Bu durum önceden bilindiğinden, Kuzey Akım II Gaz Boru Hattı inşa edilmiş.

Kış yaklaşıyor. Avrupa’nın iş bilmez, çok konuşur çok siyaset yapar takımı, şimdilerde endişe içinde. Kışın ne yapacağız?

Almanya yetkilileri, Nijerya’ya, Azerbaycan’a, Katar’a gaz almak için gitti.

Nijerya’da terör nedeniyle, istikrarlı gaz alışına uygun değil. Katar az bir miktar veririm dedi. Yetersiz. Azerbaycan işi ise dört beş seneden önce olmaz görünüyor.

İsrail ve Mısır gazı ise ölme eşşeğim ölme işine benziyor.

Aslında Avrupa barıştan yana ama İngiltere ve Amerika ille de savaş diyor. Sözüm ona Rusları yıpratacaklar. Kendileri resesyona girdi.

Kış gelince herkesin aklı başına gelir. Öfkeler, Rusofabialar bir kenara bırakılır.

Enerji ne diyorsa o yapılır.

YORUM EKLE