“Ev Dışı tüketim Sektörü Yüzde 18 Büyüdü”

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu Başkanı Semih Decan, 4 yıldır ölçümlenmeye başlanan ev dışı tüketim sektörünün geçen yıl yüzde 18 büyüdüğünü söyledi.

Eczacıbaşı Sezona Merhaba etkinliğinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Decan, sektörün 2016 yılında turizmdeki daralmanın da etkisiyle yüzde 20’ye yakın bir küçülme yaşadığını belirtti. 2017 yılında turizm sektörünün de toparlanmasıyla sektörün kendine geldiğini, 2018’de ise yüzde 18 büyüdüğünü kaydetti. 65 milyar lira bir hacme ulaşan pazarın yüzde 60’lık kısmını gıda ürünlerinin oluşturduğunu ifade eden Decan, “Bizimle ilgili olan temizlik ürünlerinin pazarının ise yüzde 2-3’ü olduğu tahmin ediliyor” dedi. Sektörün her geçen yıl daha da büyüdüğünü ifade eden Decan, “2019 yılında GSMH’nın üzerinde bir büyüme performansı göstermesini bekliyoruz” diye konuştu. Şirket olarak otel, yeme içme noktaları, çamaşırhane, eğitim kurumu, ofis, fabrika, hastane gibi ev dışında tüketim yapılan tüm alanlarda çözüm ortağı olduklarını bildiren Decan, bu sektörlerin iş hacimlerinin büyük bir kısmını oluşturduğunu söyledi.

5 bin turizim tesisine girdi

Turizm özelinde toplamda 11 bin 500 olan otelin yüzde 15’inin müşterileri olduğunu vurgulayan Decan, “Eczacıbaşı Profesyonel turizmle ilgili 5 bine yakın noktada yer alıyor” şeklinde konuştu. Gıda portföylerini geçtiğimiz yıl geliştirmeye başladıklarını ifade eden Decan, “Alman kahve devi Tchibo, ev dışı tüketim sektörüne Eczacıbaşı Profesyonel tecrübesiyle giriş yaptı” diye konuştu.

Bu yıl için en önemli konularının uluslararası pazarlardaki varlıklarını güçlendirmek olduğunu aktaran Decan şöyle konuştu: “Bugüne dek Türkiye’nin dışında sadece Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, KKTC gibi belirli pazarlarda faaliyet gösteren Eczacıbaşı Profesyonel, şu an Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet göstermek üzere fırsatları değerlendiriyor.” Yapılan araştırmalar sonucu tatilcilerin yüzde 48’inin konakladıkları odanın hijyeninini en önemli kriter gördüğünü ifade eden Eczacıbaşı Profesyonel İş Birimi Direktörü Ömer Koç, “Yine aynı araştırmalara göre her 4 kişiden biri bugüne kadar otellerde hijyen problemleri ile ilgili en az bir kez sorun yaşamış. Beş yıldızlı otellerde bile tatilcilerin yüzde 76’sının odalarındaki tuvaletleri kendilerinin temizlemeden kullanmadığı anlaşıldı” dedi.

YORUM EKLE