GELECEĞİN MESLEKLERİNDEN DRON PİLOTLUĞU

Bu yazımda, geleceğin meslekleri arasında yerini alan ve her gün cazibesini arttıran dron pilotluğundan bahsedeceğim. Günümüzde dron sayısı artmakta ve kullanım alanı ve amacı hızlı bir şekilde genişlemektedir.

Drone (Dron) ne demektir?

Drone, İngilizce’de erkek arı manasına gelen bir kelimedir. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Drone ve İHA'lar, çoğunlukla teknik olarak 2.4 GHz frekans bandında dört kontrol kanalıyla kablosuz şekilde çalışıyorlar.

Kaç tip dron vardır?

Günümüzde iki farklı Drone tipi konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi Wi-Fi teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada çekim yapabilen ürünler. Bir diğeri ise; gelecekte internet erişiminin olmadığı bölgelerde erişimi sağlaması öngörülen ve sürekli havada olacak olan hava araçları.

Üzerinde insan taşımayan uzaktan kumanda ile idare edilen hava aracına, insansız hava aracı “İHA” , üzerinde silah taşıyan insansız hava aracına ise “SİHA” deniliyor.

2018 yılı rakamlarına göre, Türkiye'de kayıtlı 25 bin drone bulunuyor. Dron pazarı da özellikle yerli üretimin teşvik edilmesiyle birlikte toplamda 30 milyon dolara kadar ulaştı.

Dron kullanımı sahaları

Dron tarihine baktığımızda önceleri askeri amaçlı kullanılıyordu. Günümüzde reklamcılık, taşımacılık, yangın söndürme, arama - kurtarma, trafik kontrolü, atmosferik çalışmalar, sinema endüstrisi, gazetecilik ve şov dünyası vb. gibi birçok alanda kullanılmaya başladı.

İHA ve SİHA’ların kullanım alanları genişledikçe bakanlıklar hemen harekete geçti. İlk önce, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından; Türk Hava Sahası’nda ayrılmış hava sahalarında uçacak olan sivil İnsansız Hava Araçlarının (İHA) operasyonlarını, İHA sistemlerini kullanacak olan kişilerin sahip olması gerekli nitelikleri, İHA sistemlerinin uçuşa elverişliliklerine dair hususları ve İHA operasyonları sırasında verilecek hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla “İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Ayrılmış Hava Sahalarındaki Operasyonlarının Usul ve Esaslarına İlişkin Talimat” hazırladı.

Millî Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Meslekî ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği Protokolü imzalandı. Savunma ve İçişleri Bakanlıkları bu yeni teknolojik gelişmeler doğrultusunda yeniden yapılanmaya gitti. Savunma Sanayi, İHA/SİHA üretimine hız verdi. Şanlı ordumuz yurt içinde ve dışında gerçekleştirildiği operasyonlarda İHA ve SİHA’ları etkin bir şekilde kullanmaya başladı.

İl Emniyet Müdürlüklerinde İnsansız Hava Araçları Büro Amirlikleri oluşturdu. Çalışacak personeli eğitimlerle yetiştirdi. Yetişen uzman personel, suç öncesi alınan istihbari bilgiler doğrultusunda, suç işlemesi muhtemel kişilerin havadan izlenmesi veya takibini yapmaya başladı. İHA’lar, her türlü terörist faaliyetler, narkotik suçlara ilişkin gözden uzak, ulaşımı kolay olmayan alanlar, üretim ve saklama alanlarının tespiti ile her türlü kaçakçılık olaylarında sıkça kullanılmaya başlandı.

Dron pilotluk eğitim nerden alınır?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belirlediği ve yetki verdiği kurumlardan eğitim alınabilir.

 Bu arada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne atanan Samsunlu hemşerim, Samsunlular Platformundan arkadaşım Sayın Bahri KESİCİ bey kardeşime yeni görevinde başarılar dilerim.

Edindiğim bilgilere göre; Türk Hava Kurumu Üniversitesi ile İstanbul Şehir Üniversitelerinde 36 saatlik bu eğitimler verilmektedir. Eğitim sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı IHA-1 Ticari Drone Sertifikası/ İHA Sertifika ve Pilot Lisansı verilmektedir.

Bu ticari drone pilotları için geçerli. Sportif olarak; spor kulüplerinden ve drone spor kulüplerinden lisans alarak sporcu olabilirler. Eğitim sonunda İHA Pilotluğu lisansı alınabilir.

Sertifikalar yurtdışında da geçerli mi?

Evet, verilen sertifikalar, 196 Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO International Civil Aviation Organisation) ülkesinde geçerlidir.

Drone Pilotluğu İçin Aranan Şartlar Neler?

Kadın ya da erkek ayrımı yapılmadan, isteyen herkes drone pilotu olabilir. İHA-0 için 12 yaş, İHA-1 Eğitimi için 15 yaşınızı doldurmuş olmanız yeterlidir.  

İHA sertifika ve pilot lisansı eğitimi içeriğinde hangi konular var?

Drone eğitim programları içeriğinde; İHA’ların tanıtımı, seyrüsefer ve operasyon, hava aracı, uçuş dinamiği ve uçuş prensipleri, meteoroloji, hava hukuku ve sorumluluklar, itki sistemleri (itici güç), aviyonik sistemler, kumanda edilebilir sistemler, seyrüsefer ve operasyon, ATC usulleri ve havacılık frezyolojisi, bakım ve onarım gibi konular var.

Maaş durumu nasıl hocam?

Yüksek teknolojiye ve bilgiye dayalı, çok temiz ve güvenli iş ortamlarında çalışırlar. Maaşları yüksektir. İHA kullanabilecek personel sayısı az olduğundan ve teknik beceriler istediğinden maaş artışlarında sorun olmaz.     Bu nedenle gençlerimizi İHA/SİHA Pilotluğuna yönlendirebiliriz. Yönlendirirsek çocuklarımız hayatlarını kurtarır ve aranan personel olur.

Ülkemiz çağdaş uygarlık seviyesi üzerine, ileri teknolojiyi kullanan, insanî, millî ve dini değerlerimize sahip çıkan, inandığını yaşayan ve satın alınamayacak gençlerle yükselecektir.

Gençlerimiz, Türkiye’yi, İHA, SİHA üreten 8 ülke arasına yükseltti.

Bu gençlere sahip çıkalım.

Namık Kemal YILDIZ

YORUM EKLE
YORUMLAR
HARUN KURNAZ
HARUN KURNAZ - 5 yıl Önce

Namık Kemal abi,
Geleceğin meslekleri hakkında verdiğin bilgilerle bizi aydınlatıyorsun. Sağ ol. Var ol.
Yazılarının devamın bekliyoruz.
Hürmetler abi...

MİRAY KAYA
MİRAY KAYA - 5 yıl Önce

Namık Hocam,
Rehberlik öğretmeni olarak yazılarınızı okuyor ve rehberlik dersinde öğrencilerim ile paylaşıyorum.
Biz öğretmenler, veliler ve öğrencileri için faydalı oluyor .
Devamını bekleriz.

YASİN YAYLA
YASİN YAYLA - 5 yıl Önce

N. Kemal Hocam,
Kişisel gelişim, mesleki rehberlik konularında aydınlatıcı yazılarınız zevkle okuyoruz.
Eşim ve kızımla birlikte üzerinde yorum yapıyoruz.
Saygılarımla...

Taner Yılmazkılıç
Taner Yılmazkılıç - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Geleceğin meslekleri yazı dizisinin devamını bekliyoruz.
Saygılarımla ellerinden öperiz.

Ahmet YILDIRIM
Ahmet YILDIRIM - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Ülkemizin, ileri teknolojiyi kullanan, insanî, millî ve dini değerlerimize sahip çıkan, inandığını yaşayan ve satın alınamayacak gençlerle yükseleceğini ifadeniz çok hoşuma gitti.
Satın alınamayacak insanlar yetiştirmeliyiz.
Maalesef, kimi paraya, kimi kadına, kimi makama kendini satıyor...
Yine de umudumuzu koruyalım...
HÜRMETLERİMİ İLETİRİM HOCAM..

Tarık ALAÇAMLI
Tarık ALAÇAMLI - 5 yıl Önce

Namık Hocam,
Geleceğin meslekleri yazı diziz iyi ses getirdi.
Bizim gibi velilere yol gösterdiniz. Hatta liseye giden oğlum ve kızıma da yazınızı okuttum.
Onlarında hoşuna gitti.
Selam ve dualarımla hocam....

Dilek yıldız yavuz
Dilek yıldız yavuz - 5 yıl Önce

Engin kişiliğinize,anlaşılır bileğinize ve sade anlatımıza çok teşekkürler.Bu linki paylaşıp kazanacağımız şahane gençliğimiz adına heyecanlıyım ...

Bilgehan SARAR
Bilgehan SARAR - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Sudi Arabistan petrollerinin silahlı dronlerle saldırıya uğraması dron kaptanlığının önemini bir kez daha ortaya koydu.
Savunma ve taarruzda da kullanılabiliyormuş.
Siz ileriyi gören, geleceği bilen bir şahsiyetsiniz.
Tebrikler...