1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

- Trabzon, Giresun, Artvin ve Gümüşhane'de etkinlik düzenlendi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

TRABZON (AA) - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Trabzon, Giresun, Artvin ve Gümüşhane'de kutlandı.

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan çeşitli sendikaların üyeleri ve siyasi parti temsilcileri, Atatürk Alanı'na kadar slogan atarak yürüdü.

Çocuklar, engelliler ve öğrencilerin de bulunduğu kortej, renkli görüntülere sahne oldu.

1 Mayıs'a ilişkin çeşitli yazıların yer aldığı döviz ve pankart taşıyan grup, yöresel müzik eşliğinde yürüyüşü tamamladı.

Topluluk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden Şanlıurfa'ya giden işçileri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulundu, ardından İstiklal Marşı okudu.

Program, Türk-İş Trabzon Temsilcisi Gökhan Gedikli, Eğitim-İş Trabzon Şube Başkanı Tamer Özlü, KESK Dönem Sözcüsü Engin Nur ile Trabzon Kadın Platformu üyesi Nuray Yeşilaraz'ın konuşma yapmasının ardından sona erdi.

Etkinliğin eğlence bölümü, Şanlıurfa'daki kaza nedeniyle iptal edildi.

- Giresun

Giresun'da Debboy mevkisinde toplanan çeşitli sendikaların üyeleri, Osman Ağa Meydanı'na kadar slogan atarak yürüdü.

Güvenlik kontrollerinin ardından alana giren gruptakilerden bazıları halay çekti.

Kutlamalar, KESK Dönem Sözcüsü Ergün Önal'ın basın açıklamasının ardından tamamlandı.

- Gümüşhane

Gümüşhane'de, CHP İl Başkanlığınca "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

CHP İl Başkanı Bedri Ağaç, Fatih Parkı'nda gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ı Gümüşhane'de 1978'den beri ilk defa kutladıklarını söyledi.

Emek ve Dayanışma Günü'nün korku ve şiddet günü olmadığını ifade eden Ağaç, "1 Mayıs ne solcuların bayramıdır ne de korku ve şiddet günüdür. 1 Mayıs, hangi partiye oy verirse versin, hangi politik yaklaşımı savunursa savunsun dini, dili, ırkı ne olursa olsun ayrımsız tüm çalışanların, emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Barış, dostluk, kardeşlik günüdür." dedi.

- Artvin

Artvin'de ise kutlamalar Ata Park'ta başladı.

Sendikalar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri, sloganlar eşliğinde Halitpaşa Meydanı'na kadar yürüdü.

Buradaki etkinlik, iş kazalarında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, yaptığı konuşmada, tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Elçin, 1 Mayıs'ın işçilerin bayramı olduğunu vurgulayarak, "Bugün bizim şölenimizdir. İşçi mücadelemizdir, sermayeye, kapitalizme başkaldırışımızdır. Bugün burada hep birlikte omuz omuza duruyorsak, hep beraber 1 Mayıs şarkısı söyleyebiliyorsak, Türkiye işçi sınıfının azminin sonucudur." diye konuştu.

DİSK Artvin Şube Başkanı Selim Bilgin ise bugün işçi sınıfı olarak emek ve demokrasi mücadelesi vermek için alanlarda olduklarını söyledi.

Bilgin, işçilerin 2 bin 20 lira asgari ücretle geçinemediklerini dile getirerek, "Asgari ücretin insan onuruna yakışır seviyeye çıkarılmasını istiyoruz. Bizim bir diğer gündem maddemiz, kıdem tazminatının fona devredilmesi konusudur. Kıdem tazminatlarımıza dokundurtmayacağız." ifadelerini kullandı.

Kutlamalar, sanatçıların sahne almasının ardından sona erdi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER