Adıyaman'da 17 cami depremin ardından yeniden ibadete açıldı

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerde yıkımın yaşandığı Adıyaman'da hasar görmeyen 17 cami, müftülük tarafından yeniden ibadete açıldı.

"Asrın fe­la­ke­ti" ola­rak ni­te­len­di­ri­len dep­rem­ler­de yı­kı­mın ya­şan­dı­ğı Adı­ya­man'da hasar gör­me­yen 17 cami, müf­tü­lük ta­ra­fın­dan ye­ni­den iba­de­te açıl­dı.
Mer­kez üssü Kah­ra­man­ma­raş olan dep­rem­ler­de Adı­ya­man'daki 89 ca­mi­den 17'sinin hasar gör­me­di­ği tes­pit edil­di.
Hasar gör­me­yen ca­mi­le­rin ye­ni­den iba­de­te açıl­ma­sı için ça­lış­ma baş­la­tıl­dı. Er­zu­rum Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­nin des­te­ğiy­le ab­dest­ha­ne­le­re ye­ni­den su ve­ril­di. Ay­rı­ca mer­ke­zi ezan sis­te­mi dev­re­ye alın­dı.
Müf­tü­lük, ta­ri­hi me­zar­lar ve diğer ya­pı­lar­la il­gi­li de tes­pit ça­lış­ma­sı baş­lat­tı.
- "Ayak­ta kal­ma­ya gay­ret ettik"
İl Müf­tü­sü Meh­met Taş­tan, AA mu­ha­bi­ri­ne, ül­ke­nin büyük fe­la­ket ya­şa­dı­ğı­nı, afe­tin üs­te­sin­den gel­mek için de her­ke­sin mü­ca­de­le et­ti­ği­ni söy­le­di.
Dep­re­min ar­dın­dan ül­ke­nin dört bir ya­nın­dan yar­dım­lar gel­di­ği­ni dile ge­ti­ren Taş­tan, "Dep­rem­de ön­ce­li­ği en­kaz­da ka­lan­la­rın kur­ta­rıl­ma­sı­na ayır­dık. Has­ta­ne ve me­zar­lık ara­sın­da bir ko­or­di­nas­yon kur­duk. Oraya sü­rek­li ekip­le­ri­mi­zi yön­len­dir­dik. Sav­cı­lı­ğı­mı­zın tes­pi­tin­den sonra ha­ya­tı­nı kay­be­den­ler me­zar­lı­ğa gön­de­ril­di. İlk gün­ler­de elekt­rik ve su ke­sil­di­ği için te­yem­müm­le ha­ya­tı­nı kay­be­den­le­ri def­net­tik. Bu ko­nu­da baş­kan­lı­ğı­mız fetva ya­yım­la­dı. Çok büyük bir olay. Ona rağ­men ayak­ta kal­ma­ya gay­ret ettik." dedi.
- "Ezan hiç sus­ma­dı"
Dev­le­tin mil­le­tiy­le bir bütün ola­rak dep­rem­ze­de­le­rin yar­dı­mı­na koş­tu­ğu­nu vur­gu­la­yan Taş­tan, şun­la­rı kay­det­ti:
"Mer­kez­de 89 ca­mi­miz var, 17 ca­mi­miz sağ­lam ve iba­de­te açık. Bu ca­mi­ler­de din adam­la­rı­mı­zı gö­rev­len­dir­dik. Hiz­met ve­ril­me­ye baş­lan­dı. Bugün bu ca­mi­ler­de mer­ke­zi sis­te­mi­mi­zi kur­duk. Göl­ba­şı il­çe­sin­de de bir mer­kez sis­tem ku­ru­yo­ruz. Diğer il­çe­ler­de bir sı­kın­tı ol­ma­dı, ezan oku­nu­yor. Şu an tüm ar­ka­daş­la­rı­mız sa­ha­da, yar­dım­la­rı­mız sü­rü­yor. Bu mil­let büyük bir mil­let, ayak­ta kal­ma­ya gay­ret ede­ce­ğiz. Ezan hiç sus­ma­dı bun­dan önce de oku­nu­yor­du. Şimdi mer­ke­zi sis­tem­le Ku­ran-ı Kerim okun­ma­ya baş­la­ya­cak. Yine me­zar­lık­lar­da Kuran'ı Kerim oku­na­cak. Bu acil du­rum­da ne ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor­sa va­tan­daş­la­rı­mız için ya­pı­yo­ruz. Er­zu­rum Be­le­di­ye­si­nin des­te­ğiy­le 17 ca­mi­de su de­po­la­rı kur­duk. Ekip­ler o de­po­la­ra sü­rek­li su ta­şı­yor."

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2023, 00:21

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER