banner221

Afgan göçmenler sosyal medyanın kendilerine önyargılı olduğunu düşünüyor

- Türkiye'de 14 yıldır çalışan Afgan makine operatörü Rahimullah Raoufi:- "Çalışmaya geldiğimiz yerin halkının bize kinle değil sevgiyle şefkatle bakmasını isteriz çünkü biz sevgiye ihtiyaç duyuyoruz, ailelerimiz yanımızda yok"- Türkiye'de üniversite okuyup dış ticaret danışmanlığı yapan Afgan Zabihullah Amini:- "Ben ırkçılığın bir ideoloji değil psikolojik hastalık olduğunu düşünüyorum. Maalesef az sayıda da olsa bazı insanlar böyle"

Afgan göçmenler sosyal medyanın kendilerine önyargılı olduğunu düşünüyor

İSTANBUL (AA) - ÖMER FARUK MADANOĞLU - Türkiye'de bulunan Afgan göçmenler toplumun genelinin bakış açısının aksine sosyal medyada hedef gösteriliyor ve özellikle Afgan erkekler kamuoyunda ırkçı ve ayrımcı önyargılara maruz kalıyor.

İstanbul'da makine operatörü olarak çalışan Afgan Rahimullah Raoufi ve dış ticaret danışmanı Zabihullah Amini, AA muhabirine, Türkiye'de sosyal medyada ve günlük hayatta Afgan erkeklere yaklaşımı değerlendirdi.

Rahimullah Raoufi, Afganistan'ın Faryab vilayetinde doğduğunu ve 2009'da 14 yaşındayken 13 kişilik ailesini geçindirmek için Türkiye'ye geldiğini belirterek, ailesinin Afganistan'da halı dokumacılığı ile uğraştığını fakat bu uzun ve meşakkatli bir iş olduğu için ekonomik zorluk yaşadıklarını söyledi.

Afganistan'da 10 kişilik aileyi geçindirmek için aylık 4 bin lira kazanması gerektiğini aktaran Raoufi, kazandığı tüm parayı düzenli geliri olmayan ailesine gönderdiğini dile getirdi.

- "Her ülkenin iyi ya da kötü insanları var"

Raoufi, babasının hastalıkları nedeniyle çalışamadığını ve ailenin en büyük oğlu olduğu için liseyi terk ederek gurbete gittiğini anlatarak, Türkiye'ye ilk geldiği yıllarda halkın kendisine çok şefkatli davrandığını ancak bu durumun son yıllarda değiştiğini kaydetti.

Afganistan'dan Türkiye'ye göçün hızlanmasıyla kendilerine yaklaşımın değiştiğini ifade eden Raoufi, "Her ülkenin iyi ya da kötü insanları var. Maalesef bir kişi yüzünden binlerce kişiyi kötüleyebiliyoruz." dedi.

Raoufi, her millette olduğu gibi adı cinsel taciz vakalarına karışan Afganların da olduğunu belirterek, "Her ülkede sapıklar var, bunlar yüzünden benim gibi helal lokma kazanmak için gelen Afganlar da töhmet altında kalıyor, ekmeğinden oluyor." şeklinde konuştu.

Yaşadıkları ülkede suç olaylarına karışan Afganları kendilerinden görmediğinin altını çizen Raoufi, ailesini geçindirmek için yurt dışına giden insanların bunu yapmayacağını söyledi.

Raoufi, böyle bir olaya karışan Afganları kendi içlerine almadıklarını ve sınır dışı edilmelerini istediklerini vurgulayarak, "Böyle bir Afgan karşıma çıksa ona başkalarının ekmeğine mani olduğunu söyler, uyarırım." diye konuştu.

- "Türklerin çoğu sosyal medyada yansıtılanın aksine Afganları seviyor"

Afganistan'da düzenli çalışabileceği işi olmadığı için ülkesine dönemediğini dile getiren Raoufi, "Kim ailesinden uzak yaşamak ister ki? Burada 2 bin lira kazanacağıma ülkemde bin lira kazanmayı tercih ederim." ifadesini kullandı.

Raoufi, Türkiye halkının çok merhametli ve vicdanlı olduğunu, çalıştığı yerlerde kendisine hep sahip çıkıldığını vurgulayarak, Türklerin çoğunun sosyal medyada yansıtılanın aksine Afganları sevdiğini kaydetti.

Sosyal medyadaki asılsız paylaşımlar nedeniyle Afganlara duyulan hoşgörünün azaldığına değinen Raoufi, "Biz çalışmaya geldiğimiz yerin halkının bize kinle değil sevgiyle şefkatle bakmasını isteriz çünkü biz sevgiye ihtiyaç duyuyoruz, ailelerimiz yanımızda değil." dedi.

- "Irkçılık ideoloji değil psikolojik hastalıktır"

Ailesi Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayan ve üniversite okumak için 2018'de Türkiye'ye gelen 26 yaşındaki Zabihullah Amini, dış ticaret işi yaptığını söyledi.

Türkiye'ye gelmeden önce de Türkiye'yi bildiğini ifade eden Amini, ilk geldiği yıllarda Türk halkının kendisine çok şefkatli ve merhametli davrandığını belirtti.

Amini, son zamanlarda sosyal medyada Afgan erkeklerle ilgili kullanılan ayrımcı ifadeleri tasvip etmediklerini dile getirerek, "Ben ırkçılığın bir ideoloji değil psikolojik hastalık olduğunu düşünüyorum. Maalesef az sayıda da olsa bazı insanlar böyle." diye konuştu.

Türkiye'de Afganistan'dan gelen tüm öğrencilere devlet tarafından burs verildiğine dair yanlış bilginin yayıldığını belirten Amini, bu tip dezenformasyonun ırkçı ve saldırgan tavırları da beraberinde getirebildiğini ifade etti.

Amini, birkaç Afgan'ın işlediği suçlar nedeniyle bütün Afgan erkeklerin "yaftalandığını" kaydederek, sosyal medya dışında bu ayrımcı ve ırkçı yaklaşımla çok az karşılaştığını söyledi

Almanya'ya çok sayıda göçmen gönderen Türklerin kendilerini anlayabileceğine değinen Amini, "Türk milletinin sosyal medyada yazanlar gibi olmadığını biliyoruz." ifadesini kullandı.

- "Sosyal medya dezenformasyonu nefreti körüklüyor"

Amini, bütün ülkelerde iyi ve kötü insanların olduğuna, Türkiye'ye gelen Afganlar arasında da kötülerin bulunabileceğine işaret ederek, "Sosyal medyada sadece kötü kişilerin görünür olması minimum nedenle maksimum nefreti doğurdu." dedi.

İki ülke vatandaşlarının dost ve kardeş olduğunun altını çizen Amini, "Biz kardeşiz, sorunları konuşa konuşa çözebiliriz. Türk halkı sosyal medyadaki provokasyonlara kanmasın. Bizler Türkiye'ye okumak veya çalışmak için geliyoruz ve ülkemize geri döneceğiz. Afganlar Türkiye'de en zor işleri dinlenmeden yapıyor çünkü para kazanıp ülkelerine dönmek istiyor." diye konuştu.

Amini, Afgan erkeklerin Türkiye'ye başlık parası kazanmak, kendi işini kurmak için sermaye biriktirmek ya da üçüncü bir ülkeye geçmek için geldiğini anlatarak, "Hepimiz bir gün ülkemize dönmek için günde en az 12 saat çalışıyoruz." diye konuştu.

Kamuoyunda Afganların ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiği şeklinde bir algı olduğuna dikkati çeken Amini, Afgan erkeklerin en çok ülkelerindeki işsizlik nedeniyle başka ülkelere gittiklerini ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER