Antalya'da konuk edilen depremzedeler, yaşadıklarını anlattı

"Asrın fe­la­ke­ti" ola­rak ni­te­le­nen, Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li 10 ili et­ki­le­yen dep­rem­le­rin ar­dın­dan An­tal­ya'ya gelen afet­ze­de­ler, ya­şa­dık­la­rı kor­ku­nun et­ki­sin­den kur­tu­la­mı­yor.

"Asrın fe­la­ke­ti" ola­rak ni­te­le­nen, Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li 10 ili et­ki­le­yen dep­rem­le­rin ar­dın­dan An­tal­ya'ya gelen afet­ze­de­ler, ya­şa­dık­la­rı kor­ku­nun et­ki­sin­den kur­tu­la­mı­yor.
İki büyük dep­rem­le sar­sı­lan, ya­kın­la­rı­nı, ev­le­ri­ni, iş yer­le­ri­ni kay­be­den dep­rem­ze­de­ler, dev­le­tin, ha­yır­se­ver­le­rin des­tek­le­riy­le ye­ni­den ha­ya­ta tu­tu­nu­yor. Dep­rem böl­ge­sin­den An­tal­ya'ya gelen yak­la­şık 55 bin dep­rem­ze­de, otel­ler­de, mi­sa­fir­ha­ne­ler­de ve öğ­ren­ci yurt­la­rın­da ko­nak­lı­yor. Gö­nül­lü­ler, ih­ti­yaç­la­rı kar­şı­la­nan afet­ze­de­le­re ger­çek­leş­ti­ri­len et­kin­lik­ler­le moral ver­me­ye ça­lı­şı­yor.
TRT'nin mi­sa­fir­ha­ne­si­ne yer­leş­ti­ri­len dep­rem­ze­de­ler­den Yunus Çınar, AA mu­ha­bi­ri­ne, üç ço­cu­ğu ve eşiy­le An­tal­ya'ya gel­di­ği­ni söy­le­di.
Dep­rem ol­duk­tan sonra aile­si­nin iyi ol­du­ğu­nu gö­rün­ce enkaz al­tın­da ka­lan­la­ra yar­dım et­ti­ği­ni an­la­tan Çınar, "Bir anda her yer yı­kıl­dı. Eli­miz­den gel­di­ğin­de baş­ka­la­rı­na yar­dım et­me­ye ça­lış­tık. 5 katlı bir bi­na­dan bir anne ile ço­cu­ğu­nu ve yaşlı bir am­ca­yı çı­kar­dım. 3 aylık bir bebek vardı, ba­ba­sı­nın ku­ca­ğın­day­dı. Çok uğ­raş­tım ama çı­ka­ra­ma­dım, beton çok ka­lın­dı, hala elim yara için­de. Çok zor bir du­rum­du." dedi.
Dep­rem­den sonra 2 gün ara­ba­da yat­tık­la­rı­nı an­la­tan Çınar, ora­da­ki in­san­la­rın zor şart­lar­da ol­du­ğu­nu ifade etti.
Çınar, ço­cuk­la­rı için An­tal­ya'ya gel­di­ği­ni ancak bir an önce mem­le­ke­ti­ne dön­mek is­te­di­ği­ni dile ge­ti­re­rek söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
"Cum­hur­baş­ka­nı­mız Recep Tay­yip Er­do­ğan'dan, bu­ra­da­ki­ler­den Allah razı olsun. Sıcak su­yu­muz, ye­me­ği­miz, içe­ce­ği­miz var. Hiç­bir ek­si­ği­miz yok ama halen ak­lı­mız orada. Ailem ol­ma­say­dı orada ka­lır­dım, ora­da­ki­le­re yar­dım etmek is­ter­dim. Enkaz al­tın­da in­san­lar var, ya­şı­yor­lar mı bil­mi­yo­ruz. Bu­ra­ya ge­le­li 3-4 gün oldu ama ya­ta­ğa yat­tı­ğı­mız­da hala sal­la­nı­yor­mu­şuz gibi olu­yor, hala o hissi ata­ma­dık."
- "Ak­lı­mız orada"
Kah­ra­man­ma­raş'tan aile­siy­le gelen Son­gül Ka­va­soğ­lu da evi­nin ya­nın­da­ki bi­na­la­rın yı­kıl­dı­ğı­nı, kendi evi­nin ise az ha­sar­lı ol­ma­sı­na rağ­men gi­re­me­dik­le­ri­ni be­lirt­ti.
Her an dep­re­mi ya­şı­yor­muş gibi ol­duk­la­rı­nı ifade eden Ka­va­soğ­lu, "2 gün araç­lar­da kal­dık, so­ğuk­ta. Hiç kolay değil, yerle bir oldu her yer. Anı­la­rı­mız gitti. Küçük oğlum ba­ğır­dı 'dep­rem olu­yor' diye. Ba­ğı­ra ba­ğı­ra bi­na­dan çık­tık. An­la­tı­la­cak gibi değil. Bu­ra­ya gel­dik, çok mem­nu­nuz, Allah razı olsun her­kes­ten. Biraz ra­hat­lar gibi olduk ama ak­lı­mız yine orada." diye ko­nuş­tu.
Şim­di­lik mem­le­ke­ti­ne git­me­yi dü­şün­me­di­ği­ni be­lir­ten Ka­va­soğ­lu, bir daha böyle afet­le­rin ol­ma­ma­sı­nı di­le­di.
- Ço­cuk­lar için özel et­kin­lik­ler ya­pı­lı­yor
TRT An­tal­ya Bölge Mü­dür­lü­ğü­nün sos­yal işler bö­lü­mün­de gö­rev­li Sezin Sezik de mi­sa­fir­ha­ne­de 40'ı çocuk 190 dep­rem­ze­de­nin bu­lun­du­ğu­nu be­lirt­ti.
Mi­sa­fir­ler için çe­şit­li sos­yal et­kin­lik­ler dü­zen­le­dik­le­ri­ni an­la­tan Sezik, "Her gün bir ak­ti­vi­te ya­pı­yo­ruz, sabah resim öğ­ret­men­le­ri­miz ge­li­yor, resim çi­ze­cek­ler, pla­tes, yoga ak­ti­vi­te­le­ri var. Ço­cuk­la­rı­mız bu­ra­da çok ke­yif­li zaman ge­çi­ri­yor. Bir­kaç gün sonra da üni­ver­si­te­ye ha­zır­la­nan, or­ta­okul öğ­ren­ci­le­ri için de etüt ça­lış­ma­la­rı ya­pa­ca­ğız." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Sezik, ye­tiş­kin dep­rem­ze­de­ler için de gö­nül­lü­ler eş­li­ğin­de çe­şit­li et­kin­lik­ler dü­zen­le­ye­cek­le­ri­ni be­lirt­ti.
Hatay'dan gelen dep­rem­ze­de çocuk Rabia Zehra Tıbık, dep­rem­den çok kork­tu­ğu­nu, an­ne­si­nin sü­rek­li ağ­la­dı­ğı­nı söy­le­di. Diğer ço­cuk­lar­la oyun oy­na­yan Tıbık, dep­re­mi unut­mak is­te­di­ği­ni dile ge­tir­di.
Kah­ra­man­ma­raş'tan aile­siy­le gelen 6 ya­şın­da­ki Halil İlbey Akyar da kar­deş­le­riy­le ve diğer ar­ka­daş­la­rıy­la oyun oy­na­mak­tan mut­lu­luk duy­du­ğu­nu, ile­ri­de dok­tor olmak is­te­di­ği­ni be­lirt­ti.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2023, 18:00

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER