banner221

Bayburt kehribarı vitrinleri süslüyor

BAYBURT (AA) - Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, doğal kehribardan özel olarak hazırlanan ürünlerin satışa sunulduğu iş yerinin açılışına katıldı.Aydıncık köyünde tespit edilen kehribar taşı rezervinde çıkan Bayburt kehribarları...

Bayburt kehribarı vitrinleri süslüyor

BAYBURT (AA) - Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, doğal kehribardan özel olarak hazırlanan ürünlerin satışa sunulduğu iş yerinin açılışına katıldı.

Aydıncık köyünde tespit edilen kehribar taşı rezervinde çıkan Bayburt kehribarları tespih, yüzük, kolye ve süs takısı haline getiren Heytam Haşlak, Yıldızlı Garajı'nda açtığı iş yerinde doğal ve işlenmiş kehribarları sergiliyor.

Haşlak'ın iş yerinde sergilediği ürünler arasında doğal ve işlenmiş kehribarların yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim etmek üzere kehribar taşından yaptığı Cumhurbaşkanlığı forsu kaplamalı hediyelik eşya sandukası ile kehribar üzerine gümüş işlemeli tespihleri de yer alıyor.

Pehlivan, açılışta yaptığı konuşmada, kehribarın Türkiye'de sadece Bayburt'ta tespit edilmesinin kent için önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Aydıncık köyünün de tespit edilen ve yapılan analizlere göre yüzde 100 kehribar olduğu tespit edilen doğal taşın ekonomiye kazandırılacağını anlatan Pehlivan, "Bayburt, maden ve doğal taşlar konusunda çok zengin. Bunu Maden Tetkik ve Aramanın bilimsel raporlarından biliyoruz. Gerçekten her karışı zengin doğal kaynaklara sahip. Şimdi bu işletme vesilesiyle bölgeden çıkarılan kehribar piyasaya da sunulmuş oluyor." dedi.

Kehribar ile aynı bölgede tespit edilen Bayburt jet taşı için de tescil ve marka işlemlerini başlattıklarının altını çizen Pehlivan, bu çalışmalarla Bayburt kehribarının hak ettiği noktalara kısa sürede ulaşacağına inandığını kaydetti.

Pehlivan, şunları kaydetti:

"Literatüre inşallah Bayburt kehribarı olarak girecek. Bayburt jet taşının da Bayburt kehribarı ile hem coğrafi işareti hem de marka tescilini yapmak üzere Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz bünyesinde çalışma başlattık. Heytam Bey ile iletişim halinde hem bilimsel raporların hazırlanması hem de Türk Marka ve Patent Kurumuna başvuruların yapılması süreci başladı. Gerek internet gerekse diğer platformlarda yürütülecek tanıtım faaliyetleriyle Bayburt kehribarı inşallah ulusal ve uluslararası düzeyde hak ettiği noktalara doğru ilerleyecektir."

Pehlivan, Bayburt kehribarı ve Bayburt jet taşının Ankara'daki yılda ortalama 500 bin kişinin ziyaret ettiği MTA Tabiat Tarihi Müzesinde sergileneceğini aktardı.

Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci de Bayburt'ta tespit edilen kehribarın yine aynı yerde işlenerek ekonomiye kazandırılmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

İşletme sahibi Haşlak'ı tebrik eden Pekmezci, "İnşallah bu güzel çalışmalarınız Bayburt'umuzun yarınlarına dönük düşüncelere bir ışık tutar. Allah hayırlı etsin. Başarılar diliyorum." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından iş yerinin açılışı gerçekleştirildi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER