ERHAN USTA’DAN MECLİSE ÖNERGE

İYİ Parti Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve Sam­sun Mil­let­ve­ki­li Erhan Usta, ka­mu­da; ba­kan­lık­lar ve bağlı ku­ru­luş­lar­da görev yapan sü­re­siz söz­leş­me­li per­so­nel­ler (657/4B) için araş­tır­ma öner­ge­si verdi.

ERHAN USTA’DAN MECLİSE ÖNERGE

Usta’nın öner­ge­sin­den sa­tır­baş­la­rı şöyle: 

SA­YI­LA­RI 500 BİNİ BULAN İSTİHDAMA ULA­ŞIL­MIŞ­TIR

Ka­mu­da; ba­kan­lık­lar ve bağlı ku­ru­luş­lar­da, 657 Sa­yı­lı Dev­let Me­mur­la­rı Ka­nu­nu­nun 4/B mad­de­si kap­sa­mın­da, sa­de­ce ge­çi­ci ve proje kap­sa­mın­da­ki ni­te­lik­li iş­ler­de söz­leş­me­li per­so­nel is­tih­dam edi­le­bi­le­ce­ği ifade edil­miş­ken, ma­ale­sef mev­cut durum iti­ba­rıy­la ka­mu­nun asli iş­le­ri­ni yü­rüt­mek üzere de söz­leş­me­li per­so­nel is­tih­da­mı ya­pı­lır hale gel­miş­tir.

Söz­leş­me­li per­so­nel­ler için bu sis­te­min sür­dü­rü­le­bi­lir ol­ma­ma­sı ne­de­niy­le 2011 ve 2013 yıl­la­rın­da tüm söz­leş­me­li­le­re kadro ve­ril­miş­tir fakat 2013 yı­lın­dan sonra söz­leş­me­li is­tih­dam mo­de­li­ne devam edil­miş ve şu anda sa­yı­la­rı yak­la­şık 500 bini bulan bir söz­leş­me­li per­so­nel is­tih­da­mı­na ula­şıl­mış­tır.”

SÜRESİZ SÖZ­LEŞ­MELİ ME­MUR­LAR KAP­SAM DIŞI BI­RA­KIL­MIŞ­TIR

Bunun yanı sıra ilk ola­rak Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğın­da is­tih­dam edi­len söz­leş­me­li öğ­ret­men­le­re 2016 yı­lın­da OHAL dö­ne­min­de 4+2 ola­rak ifade edi­len 4 yıl­lık söz­leş­me­li is­tih­da­mı son­ra­sın­da 2 yıl­lık süre ile aynı yerde kad­ro­lu ola­rak ça­lış­ma­la­rı şar­tı­nı ge­ti­ren bir sis­tem ge­ti­ril­miş­tir. Ar­dın­dan 2019 yı­lın­da bu süre, söz­leş­me­li öğ­ret­men­ler için 3+1 şek­lin­de (3 yıl­lık süre son­ra­sın­da 1 yıl­lık kad­ro­lu ça­lış­ma) de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

2013 yı­lın­dan iti­ba­ren söz­leş­me­li per­so­nel alı­mı­na ağır­lık ve­ri­len Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­na da 676 sa­yı­lı KHK’nın 76. mad­de­si, 663 sa­yı­lı KHK’ya ek­le­nen 45/A mad­de­siy­le 4+2 sis­te­mi ge­ti­ril­miş ve 2017 yı­lın­dan iti­ba­ren bu ba­kan­lık­ta da 4+2 şek­lin­de atama usu­lü­ne ge­çil­miş­tir. 2018 yı­lın­da ise yine bu sis­tem­de de de­ği­şik­lik ya­pı­la­rak Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­da bu süre 3+1 şek­lin­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

Aynı şe­kil­de 703 sa­yı­lı Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ka­rar­na­me­si ile 633 sa­yı­lı Di­ya­net İşleri Baş­kan­lı­ğı Ku­ru­luş ve Gö­rev­le­ri Hak­kın­da­ki Ka­nu­na 10/A mad­de­si ek­le­ne­rek 3+1 sis­te­mi bu kurum için de 2018 yılı iti­ba­rıy­la uy­gu­la­ma­ya ge­çi­ril­miş­tir.

Ya­pı­lan bu de­ği­şik­lik­ler­le, ge­rek­li kri­ter­le­ri kar­şı­la­yan­la­rın; hem mali, hem de özlük hak­la­rın­da be­lir­gin iyi­leş­tir­me­ler sağ­lan­mış­tır. Ancak bu dü­zen­le­me sa­de­ce 663 sa­yı­lı KHK 45/a mad­de­si­ne göre işe alı­nan­la­rı kap­sa­dı­ğın­dan, 8 yıl­dır 4B söz­leş­me­li sta­tü­sün­de görev yapan sü­re­siz söz­leş­me­li me­mur­lar kap­sam dışı bı­ra­kıl­mış­tır.

DEV­LETİN EŞİTLİK VE ÖN­GÖ­RÜ­LEBİLİRLİK İLKE­LERİNE AY­KI­RI­DIR

Sü­re­siz söz­leş­me­li per­so­nel­ler (657/4B); tayin, izin, özlük, gö­rev­de yük­sel­me gibi, aynı işi yap­tı­ğı bir çok me­mu­run sahip ol­du­ğu hak­lar­dan mah­rum bı­ra­kıl­mış­tır. Aynı yıl içe­ri­sin­de bir­kaç ay önce mes­le­ğe baş­la­yan per­so­nel açı­sın­dan et­ki­si ömür boyu sü­recek fark­lı­lık­lar oluş­muş­tur. Aynı şart­lar­da ve ye­ter­li­lik ko­şul­la­rıy­la mes­le­ğe gi­ren­ler ara­sın­da­ki bu fark­lı­lık ada­let duy­gu­su­nu ren­ci­de et­mek­te ve iş ba­rı­şı­nı boz­mak­ta­dır. Aynı za­man­da bu durum dev­le­tin eşit­lik ve ön­gö­rü­le­bi­lir­lik il­ke­le­ri­ne ay­kı­rı­dır.

DEV­LET YÖ­NET­ME BECERİSİNİN GE­REKLİLİĞİ

Ko­nu­ya iliş­kin bir adım atıl­ma­ma­sı­nın se­bep­le­rin­den bi­ri­si­nin de, Do­ğu-Gü­ney­do­ğu Böl­ge­sin­de per­so­nel tu­tu­la­ma­dı­ğı, kad­ro­ya ge­çi­ril­me­le­ri du­ru­mun­da bu böl­ge­ler­de per­so­nel açığı ola­ca­ğı gö­rü­şü­dür. Dev­let yö­net­me be­ce­ri­si­nin ge­rek­li­li­ği tam da böyle za­man­lar­da or­ta­ya çık­mak­ta­dır. Doğru bir plan­la­may­la bu sorun da ko­lay­lık­la aşı­la­bi­le­cek­tir.

MECLİS ARAŞ­TIR­MA­SI AÇIL­MA­SI YERİNDE OLA­CAK­TIR

Tüm bu ko­şul­lar göz önüne alın­dı­ğın­da, 657/4B sta­tü­sün­de sü­re­siz ola­rak söz­leş­me­li ça­lı­şan per­so­nel­le­rin mağ­du­ri­yet­le­ri­nin araş­tı­rı­la­rak, alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­le­rin be­lir­len­me­si ama­cıy­la Ana­ya­sa’nın 98. ve TBMM iç­tü­zü­ğü­nün 104 ve 105. mad­de­si uya­rın­ca Mec­lis Araş­tır­ma­sı açıl­ma­sı ye­rin­de ola­cak­tır.
 

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER