banner221

Havza'da cem evinde iftar programı düzenlendi

SAMSUN (AA) - Muharrem ayının başlaması ile birlikte Samsun'un Havza ilçesinde cem evinde ilk iftar programı düzenlendi. Alevilerin 12 gün tutacakları matem orucunun başlaması nedeni ile verilen iftar yemeğine, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği...

Havza'da cem evinde iftar programı düzenlendi

SAMSUN (AA) - Muharrem ayının başlaması ile birlikte Samsun'un Havza ilçesinde cem evinde ilk iftar programı düzenlendi.

Alevilerin 12 gün tutacakları matem orucunun başlaması nedeni ile verilen iftar yemeğine, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Havza Şube Başkanı Bektaş Çoban, Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Mustafa Yüksel ve vatandaşlar katıldı.

Çoban, iftarın ardından yaptığı konuşmada, bu yıl bir ilki gerçekleştirerek cem evinde iftar verilmesini sağladıklarını belirterek, şunları dile getirdi:

"12 gün sürecek olan matem oruçlarımız boyunca her gün 5 can tarafından lokma ikram edilecek. Dernek olarak iyi işler yapmak için çalışıyoruz ve bu sizlerin bizlere vermiş olduğunuz desteklerle oluyor. Bizlere 12 gün boyunca lokma ikram edecek olan tüm canlara teşekkür ediyoruz. Kapımız herkese açık, tüm halkımız iftar programlarımıza davetlidir. Bizler yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz."

Konuşmanın ardından Alevi dedesi tarafından okunan dua ile iftar programı sona erdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Havza Şube Başkanı Bektaş Çoban, AA muhabirine, oruçların 7 Eylül Cuma Günü Fatma Ana orucu ile başladığını ve 8-9-10 Eylül masum-u paklar oruçları ile devam ettiğini söyledi.

Muharrem ayının ilk günü matem orucunun ilkini tuttuklarını anlatan Çoban, "23 Eylül Cumartesi günü ise aşure programı düzenlenerek aşure çorbası ikram edilecek. Oruç tutan, tutmayan, itikadı ve inancı ne olursa olsun tüm vatandaşlarımız cem evimizde iftarımıza davetlidir." dedi.

Matem orucu boyunca et ve et ürünlerinin tüketilmeyeceğini vurgulayan Çoban, "Matem orucu boyunca eğlenceden, düğünden, zevkten ve sefadan uzak durulur. Bu ayda yapılan her türlü ibadet, yeryüzünü cehenneme çevirenlere karşı mücadeleyi büyütmek, toplumun duyarlılığını arttırarak dünyayı cennete çevirebilmek için yapılır. Başta İmam Hüseyin ve Kerbela şehitleri olmak üzere, zalimin zulmüne maruz kalan herkesin yası tutulur." diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER