Samsun'da "Bilinçli Tüketici Bilinçli Nesiller Projesi" tanıtıldı

Samsun'da

SAMSUN (AA) - Samsun'da Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlüğünün hazırladığı "Bilinçli Tüketici Bilinçli Nesiller Projesi"nin tanıtımı Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber'in katılımıyla yapıldı.

Samsun Valiliği himayelerinde, DevGross Market'in desteği ile yürütülen proje kapsamında okullarda tüketici haklarının, ürün alırken dikkat edilmesi gereken noktaların ve sorunlu ürünle ilgili izlenecek yollarla ilgili eğitimler verilirken, yıl boyunca sürecek projeden kent genelindeki tüm öğrencilerin yararlanması hedefleniyor.

Dilber, Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu'ndaki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, tüketici sorunlarının eğitimle aşılabileceğini, bu kapsamda projenin eğitim camiası tarafında sahiplenilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Devletin birçok alanda tüketicinin temel sorunlarını oluşmadan çözmek için tedbirler aldığını ifade eden Dilber, "Bakanlığımız daha çok sorunları kaynağından çözme noktasında tedbirler almaktadır. İl teşkilatlarımız ise yaşanan sorunlarla ilgili eğer alınan tedbirlerden kaçan bir şey varsa şikayetleri değerlendirip vatandaşın hakkının teslim edilmesini sağlamaktadır." dedi.

Ürün çeşitliliği, reklam ve tanıtımların insanları ihtiyaçtan fazla ürün satın almaya ittiğine işaret eden Dilber, şöyle devam etti:

"Bu konuda Bakanlık olarak çok çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz. Alanımız çok geniş. Bizim eğitim, seminer, bilgilendirme çalışmalarımız çok sıklıkla yürütülmektedir. Artık hem tacirin hem tüketicinin eğitilmesi elzem bir duruma gelmiştir. Çok sade eğitimlerle, çok sade bilgilerle, en azından vatandaşın bahsettiğim birçok alanda mağdur olması durumunda gideceği yerin olmasını bilmesi bizim için yeterli. Tüketici bilinci arttıkça şikayetlerin artmasını bekleriz ama son yıllarda görüyoruz ki artık şikayetler biraz stabil kaldı. Bu da firmalarımızın daha çok dikkat ettiği anlamına geliyor."

Dilber, tüketici bilincinin son yıllarda çok yüksek düzeylere çıktığını belirterek, "Eğitim camiasının bize çok destek olacağını düşünüyorum. İlerleyen zamanda çok daha bilinçli bir nesil haline geleceğimizi düşünüyoruz. Buradaki amacımız aslında nesillerimize daha güzel, daha sürdürülebilir bir tüketim kültürü öğretmek ve daha yaşanabilir bir dünyayı oluşturmaktır." diye konuştu.

Vali Zülkif Dağlı ise bilinçli tüketicinin en önemli özelliğinin haklarını bilmek ve aramak olduğuna işaret etti.

Dağlı, "Çocuklarımızın daha okul çağlarında nereden alışveriş yapabileceğini ve ekonomik açıdan hem kendisi hem ailesi hem de çevresine nasıl faydalı olabileceğini iyi bilen bireyler olarak yetişmelerini önemsiyoruz." dedi.

Bilinçli tüketici kavramının globalleşen dünyada öneminin arttığına vurgu yapan Dağlı, 2022 yılı sonuna kadar devam edecek proje kapsamında öğrencilerin aracılığıyla velilere de eğitim vermeyi hedeflediklerini anlattı.

Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, okul müdürleri, öğretmenler ve davetliler katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER