ÜRETİCİYE MÜJDE

Gıda, Tarım ve Hay­van­cı­lık Ba­ka­nı Ahmet Eşref Fa­kı­ba­ba, “Bugün karar aldık. Artık 40’ın al­tın­da­ki ran­dı­man­lı fın­dık­la­rı da ala­ca­ğız. Üre­ti­ci­nin hep ya­nın­da ola­ca­ğız” dedi.

ÜRETİCİYE MÜJDE

Gıda, Tarım ve Hay­van­cı­lık Ba­ka­nı Fa­kı­ba­ba, An­ka­ra Ti­ca­ret Oda­sı­nın (ATO) dü­zen­le­di­ği “Sür­dü­rü­le­bi­lir Be­si­ci­lik Pa­ne­li”ne ka­tıl­dı. Bu­ra­da bir ko­nuş­ma yapan Bakan Fa­kı­ba­ba, “İtha­lat he­pi­mi­zi üzü­yor. Biz 2002 yıl­la­rın­da bir­bi­ri­mi­ze ye­ter­ken niye 2017’lerde yet­me­me­ye baş­la­dık. O zaman nü­fu­su­muz azdı, kişi ba­şı­na düşen kır­mı­zı et ki­log­ra­mı azdı. Refah se­vi­ye­si ve nüfus art­tık­ça yet­me­me­ye baş­la­dı. Aynı oran­da üre­tim de ol­ma­dı. Et ve Süt Ku­ru­mu­nun sa­de­ce dü­zen­le­me ve de­net­le­me gö­re­vi yap­ma­sı doğ­ru­dur. Be­si­ci­lik hay­va­nı bence Et ve Süt Ku­ru­mu­nun ge­tir­me­me­si lazım. Elin­de kar­kas et ol­ma­sı lazım ve ge­rek­ti­ğin­de pi­ya­sa­ya hızlı bir şe­kil­de kar­kas etle mü­da­ha­le et­me­si lazım. Mü­da­ha­le et­me­si ge­re­kir mi? Ge­rek­mez. Etik ku­ral­lar içe­ri­sin­de üre­ti­ci ile sa­na­yi­ci bir­bir­le­riy­le iyi an­laş­tık­la­rı tak­dir­de, et fi­yat­la­rı iyi ol­du­ğu tak­dir­de Tarım Ba­kan­lı­ğı­nın başka işi yok niye et alsın, et sat­sın. Tarım Ba­kan­lı­ğı, bir üni­ver­si­te gibi sa­na­yi­ci­si­ne öğ­ret­me­si lazım. Bunu diğer ül­ke­ler­de nasıl ya­pı­yor­lar” dedi.

“Tarım Ba­kan­lı­ğı ola­rak hiç­bir zaman ete, süte, buğ­da­ya mü­da­ha­le etme ni­ye­tin­de de­ği­liz” diyen Fa­kı­ba­ba, fın­dık­ta yeni bir dü­zen­le­me ya­pıl­dı­ğı müj­de­si­ni ve­re­rek, “Gel­di­ğim gün­den beri etle ve fın­dık­la uğ­ra­şı­yo­rum. Ben is­te­ye­rek mi uğ­ra­şı­yo­rum? Bun­la­rın artık nor­mal pi­ya­sa­da ye­ri­ne otur­ma­sı lazım. Fın­dık­la il­gi­li bugün yeni bir dü­zen­le­me ya­pı­yo­ruz. Fın­dık­ta 40 ve 40’ın üze­rin­de­ki ran­dı­man alı­nı­yor. Fır­sat­çı­lar. Açık ve net ko­nuş­tu­ğum zaman ‘sen niye böyle ko­nu­şu­yor­sun’ di­yor­lar. Şimdi 39-38 olun­ca 6-7 li­ra­dan üre­ti­ci­nin elin­den alı­yor­lar. Bu adam bu kadar emek ver­miş, alın teri dök­müş. TMO yüzde 40’ın al­tın­da al­mı­yor diye bu üre­ti­ci­nin elin­den 6-7 li­ra­ya mal top­la­mak vic­da­nen senin işine ge­li­yor mu? 7 li­ra­ya alı­yor, Gi­re­sun fın­dı­ğı­nı ka­rış­tı­rı­yor ve tek­rar onu TMO’ya 10 li­ra­ya sa­tı­yor. Bugün karar aldık. Artık 40’ın al­tın­da­ki ran­dı­man­lı fın­dık­la­rı da ala­ca­ğız. Üre­ti­ci­nin hep ya­nın­da ola­ca­ğız. Sa­mi­mi ve dü­rüst iş adamı benim ca­nım­dır, onun ya­nın­da ola­ca­ğız, üre­ti­ci­nin, tü­ke­ti­ci­nin,80 mil­yon aile­min ya­nın­da ola­ca­ğım” diye ko­nuş­tu.

Aile çift­çi­li­ği­ne ge­çi­le­ce­ği­ni kay­de­den Fa­kı­ba­ba, ko­nuş­ma­sı­nı şöyle sür­dür­dü:

“Bun­la­rın baş pat­ro­nu ka­dın­lar ola­cak. Ana­la­rı­mız, eş­le­ri­mi­zin biz­le­rin her şeyi değil mi? Ba­şa­rı­lı er­ke­ğin ya­nın­da ba­şa­rı­lı bir kadın var­dır. Eğer bu kar­de­şi­niz ba­şa­rı­lıy­sa bu ba­şa­rı­mın yüzde 51’i benim eşime ait­tir.”

Ta­rım­da su­la­ma­nın öne­mi­ne dik­kat çeken Fa­kı­ba­ba, suyun iyi kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni, suyla il­gi­li ça­lış­ma­la­rın devam et­ti­ği­ni söy­le­di. Su ol­ma­dı­ğı tak­dir­de otun ol­ma­ya­ca­ğı­nı, otun ol­ma­dı­ğı tak­dir­de ise etin ve sütün ol­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­ten Fa­kı­ba­ba, “Suyu akıl­lı bir şe­kil­de top­rak­la bu­luş­tu­ra­cak­sı­nız. Eğer bir işi ya­pı­yor­sak en iyi­si­ni ya­pa­ca­ğız, işi­mi­ze aşık ola­ca­ğız. O suyun eği­ti­mi­ni biz ver­me­mi­şiz. Çift­çi­ye bil­gi­yi ver­dik­te çift­çi mi kul­lan­ma­dı. Biz suçlu değil miyiz? Bu ko­nu­da sivil top­lum ör­güt­le­ri, DSİ, Gıda Tarım ve Hay­van­cı­lık Ba­kan­lı­ğı ve üni­ver­si­te­ler suç­lu­dur” diye ko­nuş­tu.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Haydar Yıldırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER