Gökbey Helikopteri Türkiye’nin Gururu Olacak !

TUSAŞ tarafından geliştirilen milli hava platformlarını T625 GÖKBEY helikopterinin Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için üretilen haki renkli varyantı ilk kez görüntülendi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın isterleri doğrultusunda GÖKBEY üzerine entegre edilen vinç ekipmanları da yeni varyant üzerinde ilk kez görüntülendi.

T-625 Gökbey, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sivil havacılık alanlarında kullanılması amacıyla Türkiye’nin coğrafi ve iklim koşullarına göre Türk mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilmekte olan ve TUSAŞ tesislerinde üretilen genel amaçlı helikopterdir. Özgün helikopterin ileride UH-1 ve ambulans helikopterlerin yerini alması planlanmaktadır.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı haricinde Jandarma Genel Komutanlığı da envanterinde bulunan 13 adet AB-205 tipi Genel Maksat Helikopteri’nin yerini, geliştirme faaliyetleri devam eden GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri alacak.

Hafif Genel Maksat Helikopteri Tedarik Projesi kapsamında ilk etapta, 20 adet GÖKBEY tedarik edilecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından teslim alınacak helikopterlerin adedi ise sonradan belirlenecek.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı için ilk teslimatların 2022 yılında başlaması planlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılmıştı.

Program bütçesi ve takvimi 03 Ocak 2013 tarihli SSİK ile kararlaştırılmış ve 26 Eylül 2013 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) arasında sözleşme imzalanmıştı.

GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, ilk uçuşunu Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirdi. Buna müteakiben, ikinci prototip helikopter de ilk uçuşunu Haziran 2019 tarihinde başarıyla gerçekleştirmişti.

GÖKBEY’in, test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından seri üretime geçmesi planlanmaktadır. GÖKBEY’in silahlı versiyonu da geliştirilecek. TUSAŞ, yılda 24 adet GÖKBEY Helikopteri üretmeyi amaçlamakta.

T625 GÖKBEY, yalnızca günümüzün değil, aynı zamanda geleceğin operasyonel ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak, gelişmiş üstün performans ve kullanım kalitesi için tasarlanmıştır. Yüksek yük kapasitesine sahip geniş kabin alanı ile GÖKBEY, dünyanın dört bir yanındaki sivil ve askeri kullanıcıların, muhtelif görev profillerinin icrası için kolaylıkla konfigüre edilebilmektedir.

Paylaş

YORUM EKLE