Bafra’daki Tarihi Türbe’de Virüs Sessizliği

 Yeni tip Korona ( kovit 19 ) bulaşıcı virüs nedeniyle Şeyh Emir Efendi Hz. Türbesi adeta sessizliğe büründü.

Bafra’daki Tarihi Türbe’de Virüs Sessizliği


Yeni tip Korona ( kovit 19 ) bulaşıcı virüs nedeniyle Şeyh Emir Efendi Hz. Türbesi adeta sessizliğe büründü. Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan ve ziyaretçisi eksik olmayan Şeyh Emir Efendi Hz. Türbesi, yeni tip korona ( kovit 19 ) bulaşıcı virüse karşı alınan önlemler ve tedbirler kapsamında tarihi Türbe sessizliğe büründü. Halk arasında “Emir Efendi” şeklinde anılan türbe, salgın dolayısıyla alınan önlemler ve tedbirler doğrultusunda toplu ziyaretlere kısıtlama getirildiğinden boş kaldı. Mahalle sakinleri, burada yatan şeyh efendinin 1878’li yıllarda Bafra’da önemli hizmetlerde bulunmuş ve ilk belediyeciliğin kurulmasına teşebbüs etmiş bir kişi olarak anlatmaktadır. İlçenin merkez mahallelerinden olan ve mahalleye de ismini vermiş olan türbe, doğu yakasında, Emirefendi Mahallesinde bulunuyor. Salgının yol açtığı önlemler ve tedbirlerden önce Türbe içinde dualarını yapan yöre halkı, şimdi sosyal mesafeye uyulması açısından türbenin dışından dualarını etmektedir.

Şeyh Emirefendi Türbesi sadece Bafra ilçesinden değil, bölgedeki tüm il ve ilçelerden de ziyaretçi alan bir türbedir. Türbenin bakımı ve temizliği ise yine Bafra’da hizmet veren Emirefendi Yardımlaşma Derneği tarafından yapılmaktadır. Yakın zamanda yanında yapılan Millet Kıraathanesinin inşaat çalışmalarından dolayı elektiriği kesintiye uğramış fakat Bafra Belediyesinin duyarlılığı ile sorun kısa zaman içinde çözülmüştü.

 Yeni tip Korona ( kovit 19 ) bulaşıcı virüs vakalarının Dünya Ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de artmasıyla birlikte alınan önlemler ve tedbirler kapsamında ortak kullanım alanlarının kapatılmasını kararının ardından, Şeyh Emir Efendi Hz. Türbesi de geçici süreliğine Ramazan Ayı olmasına rağmen ziyaretçilerine kısıtlama getirilirken, buna rağmen bazı vatandaşlar ise türbe önünde fazla kalabalık oluşturmadan kabir ziyaretlerini yapıyorlar. MİMARİ ÖZELLİKLERİ: Tarihi ve mimari özelliği olmamakla birlikte Türbe; 1995 yılında Ayşe – Adem Bircan çifti tarafından betonarme olarak yeniden inşa edilmiştir.

Çatısı betonarme olup içi ve dışı çini kaplıdır. İçerisinde iki kabir bulunan Türbeye ait sandukalar ise çini üstü ahşaptan yapılmıştır. RİVAYET: Yöre halkı tarafından evliya olarak nitelendirilen ve korunan Emir Efendi hakkında çeşitli rivayetler anlatılmaktadır. Türbe halk tarafından Rıza-i İlahi için veli ziyaretinde bulunmak, hasta olanlar içinde Allah’ın (c.c) izni ile şifa bulmak umuduyla ziyaret edilmektedir.

 

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER