BAŞKAN YILMAZ: “SAMSUN LİMANI FOSEPTİK ÇUKURUYDU”

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz," Sahillerdeki o çirkin yapılar, gecekondular, sanayi atıkları benim tüylerimi diken diken etti" dedi.

BAŞKAN YILMAZ: “SAMSUN LİMANI FOSEPTİK ÇUKURUYDU”

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çevre bilincine dikkat çekerek, “Bir denizin nasıl kirletilebildiğini Romanya ve Bulgaristan sahillerinde gördüm. Sahillerdeki o çirkin yapılar, gecekondular, sanayi atıkları benim tüylerimi diken diken etti" dedi.
      
Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda TURMEPA Samsun Şubesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz TURMEPA Gönüllüleri ile buluştu.
       Programa Vali Şahin ve Başkan Yılmaz’ın yanı sıra Samsun İl Jandarma Komutanı Kıd. Albay Ercan Yaşin, Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, TURMEPA Karadeniz Bölge Koordinatörü Tuncer Ücüncüoğlu, Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA Samsun Şubesi Yöneticileri Temel Uzlu ve Tevfik Sönmez, Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar da eşlik etti.
             "DIŞ ÜLKELER KENDİ ÜLKELERİNDEN HABERDAR DEĞİL"
          Programda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çevre bilincinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, dış ülkelerin sahillerinin içler acısı durumundan bahsetti. Yılmaz, “Bir denizin nasıl kirletilebildiğini Romanya ve Bulgaristan, Romanya sahillerinde gördüm. Sahillerdeki o çirkin yapılar, gecekondular, sanayi atıkları benim tüylerimi diken diken etti. Çöp yığınları hep sahil kenarında. Türkiye’deki kirlilikten dem vuran dış ülkeler kendi ülkelerindeki içler acısı durumdan haberdar değiller” diye konuştu.
                  " SAMSUN LİMANI 16 YIL ÖNCE FOSEPTİK ÇUKURU İDİ"

       16 yıl önce Samsun limanının bir foseptik çukuru olduğunu ve bir albayın sözü ile işe başladığını belirten Başkan Yılmaz, “Denizaltı filosu Albayı Samsun limanına girerken çok büyük sıkıntı çektiklerini söylemişti. Albay bana hiç unutmuyorum 29 Ekim 1999 yılında liman içinin metan gazı ve çamurla kaplı olduğunu söyledi. Biz limana yaklaşmadan önce deniz derinliğini ölçeriz. Hiç bir deniz altı Samsun limanına giremez. Ancak bize limana girilmesi emri verildiği için buraya girdik. Samsun limanına girerken inanılmaz güçlük çektik. Çünkü Samsun limanının altı metan gazı ve çamurla kaplı. Karadeniz’in en büyük limanı çok büyük foseptik çukuru olmuş dedi. Samsun liman içi 50 yıl boyunca atıkların toplandığı bir havuz olmuş.  Biz o yıllarda işi gücü bıraktık iki sene buradaki çamuru açık denize dökmekle uğraştık. Bunu bugün ki şartlarda yapsak 50 milyon TL'ye yapardık.  Samsun limanında çamuru temizledikten sonra buraya kanalizasyonun da akmamasını sağladık. Samsun limanında şimdi yüzülebiliyor ve balık tutulabiliyor. Bana 1999 yılında Samsun limanının metan gazı ve çamurla kaplı olduğunu söyleyen ve bizim bu limanı temizlememize neden olan o Albayı şükran ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.
                      AİLELER KULAÇ ATIYORUZ PROJESİNİ SAHİPLENDİ

       Samsun Valisi İbrahim Şahin de, “ Samsun’da başlattığımız 3-4 tane önemli proje var. Bunlardan bir tanesi de geleceğe kulaç atıyoruz projesi. Bunların fikir annesi TURMEPA. OMÜ’de bir etkinlik vardı. Orada çevre bilinci ve denizlerin kirletilmesi tartışılırken, denizleri temiz tutmanın yolunun denizi kullanmaktan geçtiğine karar verdik. Sonra bir proje hazırlayalım diye düşünürken, baktık ki Samsun’da yüzme bilen kişi sayısının çok az olduğu ortaya çıktı. Yüzde 80 kesim yüzme bilmiyor. Geleceğe kulaç atıyoruz projemizi başlattık ve aileler bu projemizi sahiplendi. Ailelerin bu projeye katıldıkları kadar hiçbir projeye katıldıklarına şahit olmadık. Nedeni de çocuklarını yüzmeye getirdiklerinde onları tirübünden izliyorlar. Bu projeyi büyüterek tüm Türkiye’de yaygınlaşması için çabalarımız var” dedi.
                “BULAŞMIŞ KUŞU GÜNLERCE KONU EDERLER”

      Batılıların kendi gelişmişliklerini daha yukarılara taşımak adına bütün atıklarını Karadeniz’e ve Tuna Nehri’ne akıttığını ifade eden Vali Şahin, “Batılıların ikircikli durumu herkesçe malumdur. Onlar her şeyi yapar, mübahtır. Ama siz en ufacık bir olumsuzluk yaptığınızda  bunu abartarak söylerler. Bir tane petrol atığına bulaşmış kuşu günlerce konu ederler. Yahutta bir balinayı ya da bir kutup ayısını haftalarca TV ekranlarından size izletirler. Ama yanı başınızda insanların üzerine bomba yağdırırlar. Bunlar sanki yapılması gereken  bir şey gibi size sunulur. Çünkü bomba yağdırmadan önce medya algısı ile toplumu ısıtıyorlar" diye konuştu.
       Program sonunda Vali Şahin, Başkan Yılmaz ve diğer katılımcılar TURMEPA Gönülleri ile birlikte sahil kenarında hatıra fotoğrafı çektirdi.
                Köksal ÖNER

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2015, 17:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER