banner223

Vali Şahin; Kayın Tohumlarını Toprakla Buluşturdu

Samsun Valisi İbrahim Şahin’in katılımıyla Samsun'da ormanları gençleştirme çalışması kapsamında, Atakum ilçesi Şenyurt Mahallesi'nde 146 dönümlük alanda tabii tensil (gençleştirme) çalışmaları kapsamında kayın tohumları toprağa bırakıldı.

Vali Şahin; Kayın Tohumlarını Toprakla Buluşturdu

 Samsun Valisi İbrahim Şahin’in katılımıyla Samsun'da ormanları gençleştirme çalışması kapsamında, Atakum ilçesi Şenyurt Mahallesi'nde 146 dönümlük alanda tabii tensil (gençleştirme) çalışmaları kapsamında kayın tohumları toprağa bırakıldı.

 

Vali İbrahim Şahin, tabii tensil (gençleştirme) çalışmaları kapsamında kayın tohumu ekimi öncesi Atakum Orman İşletme Şefliği tarafından sergilenen gençleştirme sürecini anlatan fotoğrafları inceleyerek konuyla ilgili Samsun Orman İşletme Müdürü Halil Oflu’dan bilgi aldı.

 

Daha sonra Samsun Valisi İbrahim Şahin ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla Samsun Orman İşletme Müdürlüğü Atakum Orman İşletme Şefliği tarafından Atakum ilçesi Şenyurt Mahallesi’nde 79 nolu bölmede 146 dönümlük alanda tabii tensil (gençleştirme) çalışmaları kapsamında kayın tohumu ekimi yapıldı.

 

Tohum ekiminin ardından bir konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, “Orman ve ağaç ile bu kadar haşır-neşir olmama rağmen kayın tohumunun nasıl elde edildiğini, ne kadar zor şartlar altında kayın yetiştirildiğini gördüğümde şaşırdım. Ormancı arkadaşlara bu yüzden teşekkür etmek istiyorum. Bu tabiat içerisinde olmak çok ayrı bir zevk. Kayın ağaçlarının tabii tensilinin bir şekilde sağlanmasıyla ilgili mücadele o kadar kolay değil. Bu gün şansız bir şekilde rüzgârın artması ve ters rüzgarın esmesiyle ilgili olarak Canik ve Kavak ilçemizde minik yangınlar var. Bunlar örtü altı yangınları, inşallah çok fazla büyümeyecektir. Bir taraftan biz fidanları, ağaçları büyütelim derken, diğer taraftan da yangınla mücadele sürüyor. Ormanlarımıza sahip çıkacağız ve ormanlarımızı gençleştireceğiz.

 

Ormancılar tarafından ormanlarımızda kesim yapılması, ormanlarımızı seyrekleştirmek ağaçların hızlı büyümesini ve gelişmesini sağlamaktadır. Bu ağaçların tekrar büyütülmesi, tohumlarının elde edilmesi, tohumların serpilmesi, gençleştirilmesi ciddi bir mücadeleyi gerektiriyor. Orman teşkilatımızı kutlamamız gerekiyor. İnşallah bu attığımız tohumlar büyür. Burada ve tüm Türkiye’de biraz daha orman sahalarının genişlediği, fidanların yeşerdiği ve gençleştiği bir orman sahasına kavuşuruz. Bu yetiştirdiğimiz ormanlar sayesinde de dışa bağımlı olmayan kendi ihtiyacımızı karşıladığımız bir ülke halini alırız. Bir taraftan da sanayi ürünü anlamında da kereste ihtiyacımızın bir kısmını belki üçte ikisini biz yurt dışından temin ediyoruz. Bu yetiştirdiğimiz ormanlar sayesinde inşallah bunları asgari düzeye indiririz. Bununla ilgili özel bir çaba göstermemiz gerekiyor. Orman sevgisini, ağaç sevgisini ve bilincini ülkemizde geliştirirsek bunların bir kısmını aşarız diye düşünüyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”dedi.

 

Kayın tohumu ekiminin ardından Atakum ilçesi Şenyurt köyünde bulunan Meteoroloji Ölçüm İstasyonu'nu gezerek burada incelemelerde bulunan Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Tohum ekimine ayrıca, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Orman İşletme şefleri ve çalışanları katıldı.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2016, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER