Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı – Opistotonus

Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı – Opistotonus 

Güvercinlerde görülen en tehlikeli ve bulaşıcı şiddetli salgın hastalıklardan bir tanesidir.
Hastalığın bilimsel adı Paramyxovirüs Newcastle ‘dır. Yalancı veba virüsüne çok benzemektedir. Başka kuş çeşitleri için çok de Diğer kuşlar için hastalık yapan madde veya mikroorganizma değildir.Ancak güvercinlerde ciddi rahatsızlıklara sebep olur.

Sallabaş Hastalığının Tanımı

Virüs özellikle tam teşekküllü laboratuvarlarda, ölü kuştan alınan beyin ve böbrek parçalarından tanımlanır. Kuştan, hasta olduktan 2 hafta sonra alınan kan örneğinde antikor kanıtları görülebilir.

 

Sallabaş Hastalık Başlangıcı

Güvercinler hasta olmasından birkaç gün sonra burun, boğaz, göz ve dışkıdan virüsü etrafa yaymaya başlarlar.
Hastalığın kuluçkada kaldığı süre 3 gün ile 21 gün arasıdır. Yaklaşık 4 hafta sonunda güvercinlerin %30 u hastalığı atlatabilir.

Sallabaş Hastalığın Semptomları

İshal, zayıflama, az yeme, çok fazla su alımı hastalığın başlıca belirtileridir. Her iki ayakta da felç, ürkeklik, buynun eğilmesi, denge kaybı, devrilmek, geri geri gitmek görülür. Güvercinlerin çoğu ölür.

Boyun Dönmesi Hastalığı Belirtileri

  • Güvercin aşırı su tüketmeye başlar.
  • Dışkısı ishalden öte su gibidir.
  • Ayakta iken denge sağlamakta zorlanır, denge sağlayamaz.
  • Aşırı bir panik ve korku hali gözlemlenir.
  • Boynu dönmeye başlar.
  • Yem yerken yemi bir kerede tutturamaz, kenarına ibik vurur.

 

Hastalığın Tedavisi

Diğer tüm viral hastalıklarla birlikte, hastalığa yakalanan güvercinler için etkili bir tedavi yoktur. Sürüden birinin bu hastalığa yakalandığından şüpheleniyorsanız, hastalığın yayılmasını önlemek için ‘tüm’ güvercinlere koruyucu aşı uygulanabilir. Görünüşte hasta olan güvercinler diğerlerinden uzaklaştırılmalıdır ve aşılanmamalıdır. Çünkü virüsü yayarak sürünün kalanını aşının koruyuculuğu elde edilene kadar diğerlerini de riske sokar.
Savunma sistemlerini güçlendirmek için livimum ve vitamine b12 ile destek tedavi uygulanmalıdır.

İnternet üzerinde sallabaş ve boyun dönmesi hakkında bahsedilen bazı tedavi yöntemleri;

– Fortalyt İsimli ilacın 7 Veya 14 Gün Boyunca içme Sularına Katılması (Günlük Temiz Su)
– Kafayı çekip kıtlama güvercinin 5 ay sonra iyileştiği görülmüş.
– Dörtte bir Supraydin vitamin tablet günlük verildiğinde 7 gün içinde çok fark edecek ve zamanla eski haline gelecektir. Salmomix isimli sallabaş hastalığı için kullanılan ilacın bileşime bakarsanız neredeyse tamamı vitamindir.
– Ensesindeki tüylerini çekmek ve açık havada kalmasını sağlamak.
– Ense tüyünü çekip boynunu keserek biraz kanı akıtmak yöntemiyle 1 ayda düzelme gören çok arkadaş var.
– Hastalık yeni başlıyorsa EPTANTOİN adlı ilacın dörde bölerek her gün yutturulması. Üç tane sallabaş güvercinin bu ilaçla düzeldiği gözlemlenmiş. EPDANTOİN isimli tablet tüm eczanelerde satılmaktaymış, güvercinlere eziyet etmek yerine bu ilacı her gün çeyrek veren arkadaşların büyük oranda iyileşme sağladığı bilinmektedir.
– Gentamin adlı ilacın çok iyi olduğu söyleniyor. 4 gün süresince eşit oranda gentamin ve depomin (2cc suyuna +depomin vitamin 2cc). 14 gün sonunda iyileşme görülmektedir.

YORUM EKLE