Iguanaları Tanıyalım

iguanaları tanıyalım yazımız da ilk olarak bir iguana sahiplenmeden önce kendimizi test etmeliyiz. Gerçekten iguana bakımını yerine getirebilecekmiyiz? İguana bakmaya muktedirmiyiz? iguanaların insanlarla yaşamaları temin edebilirmiyiz? Tüm bu soruların sorumluluklarını ve maliyetini de gözden geçirdikten sonra karar vermeliyiz. Tüm soruların cevabı eğer ki evet ise o zaman iguana sahiplenebiliriz.

iguanaları tanıyalım da öncelikle iguanaların hayvanlar aleminde ki yeri siz değerli okurlarımıza takdim edelim.

Alem(Regnum) – Hayvanlar(Animalia)

Bölüm(Divisio) /Şube(Phylum) – Nörocordlu(Chordata)

Subphylum – Omurgalılar(Vertebrata)

Sınıf(Classis) – Sürüngenler(Reptilla)

Takım(Ordo) – Squamata

Aile(Family) – Iguanidae

Cins(Cins) – Iguana iquana

iguanaları tanıyalım da İguanaların Genel Özellikleri

Iguanalar doğal yaşamlarında yaklaşık 2 metre boya erişebilen iguanalar ortalama 5 kilogram ağırlığa ulaşabilirler. Amerika kıtası, Fiji adasında (bantlı iguana), çöllerde ve Galapagos Adaları deniz iguana vardır. Timsah ve Canavar adı verilen sürüngenlerden sonra en büyük kertenkelelerden sayılır.

İguana, tropikal iklimde yaşayan egzotik bir kertenkele türüdür. Ağaçlarda yaşayan iguanaların ortalama yaşam süresi 19-21 yıldır. Tümüyle otobur bir türdür; meyve, yaprak gibi bitkilerle beslenirler. Yeşil iguanalar ki evlerde beslenmesi en çok tercih edilen türdür. Doğal hayatlarında Meksika Orta Amerika, Karayip Adaları ve Güney Brezilya yağmur ormanlarında yaşamaktadırlar. Bir iguana sahiplenirken mutlaka bu çevre şartlarını aklımızda tutup bu ortamı sağlayacak iguana için bir yaşam alanı oluşturmalıyız.

İnsanlar iguana sahiplenirken genel olarak iguana türlerindenyeşil iguanaları tercih etmektedirler. Bunun en önemli sebepleri hem görünüş olarak hem de daha sakin ve insancıl özellikte olmalarıdır. Yeşil iguanalar doğal hayatlarında sakin olmalarına karşın çiftleşme dönemlerinde hırçın ve agresif olmaktadırlar. Erkek iguanalar insanlarda da olduğu gibi daha hırçın ve hareketliler.

Ailesi:Iguanidae.
Boyut:Yaklaşık 2 m.
Diyet:Meyveler, sebzeler ve peletlenmiş yiyecekler.

Yeşil iguanalar kuzey Meksika’nın yağmur ormanlarından, sıcaklıkların ve nemin yüksek olduğu güneydoğu Brezilya’ya kadar uzanır. İguanalar ağaçlarda yaşar ve güneşte güneşlenir. Sadece bitki örtüsü tüketirler: 50’ye kadar farklı yaprak, çiçek ve meyve çeşididir. Esir ortamlarının mümkün olduğunca çoğalması gerekiyor.

Yeşil iguanalar yumurta tabakalarıdır. Birçok kaplumbağa gibi, yumurtalar da anne tarafından kuma gömülür ve yumurtalar yumurtadan çıkınca, yavrular kendi başlarınadır. Yeşil iguanalar 2 m uzunluğuna kadar büyüyebilir ve 18 kilo ağırlığına kadar ulaşabilirler. Uygun bakım ile, 15 yıl veya daha fazla yaşayabilirler.

Genelde sakin görünen bu hayvanlar doğal hayatlarında türler arasında farklılıklar göstermekle birlikte avcı, yırtıcı, hareketli gibi hayvan özelliklerinde yaşamlarını sürdürmektedirler.

Kloakalı olan bu hayvanlar, sindirim sistemleri kanatlılara benzemektedir. Kan yapıları da kanatlılara benzemektedir. Çekirdekli eritrositlere sahiptirler. Derileri kanatlı tüy yapısı gibi olan pullara benzer.

İguanalar ve özellikle insanların tercih ettiğiyeşil iguanalarhakkında bilinmesi gereken en asgari bilgileri siz değerli okurlarımıza aklımızın yettiği dilimizin döndüğü ve parmaklarımız yazdığı kadar aktarmaya çalıştık. Yakın bir zaman da iguanalarda cinsiyet ayrımı ve üreme konusunda yazımızı da yayınlayacağım. sağlıcakla kalın.

Daha fazla yeşil iguana görmek için galerimizi ziyaret edebilirsiniz.

YORUM EKLE