banner221

İlim Müslümanın Yitik Malıdır Bulduğu Yerden Alınmalıdır

Dinimiz İslam  ilme, okuyup yazmaya gereken önemi vermiş; dikkatimizi bu noktaya çekmiş ve bizlerden daima müspet yolda çalışmayı istemiştir. Cenab-ı Allah, Kur’an-ı Kerim’de: “Yaratan Rabbinin adıyla oku; O, insanı bir alakadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle (yazmayı) belleten Rabbin, en büyük Kerem sahibidir.” buyurmak suretiyle, insanın daima arayış içinde olması gerektiğini, eğitim ve öğretimle her an içice bulunmasını emrediyor.

Peygamberimiz Buyuruyor: “İlim Çin’de de olsa alınız”. “Faydalı olan ilim mümin’in yitik mal’ıdır. Onu nerede bulursa alsın.” O halde, Eğitim, Kültür, Teknik, Medeniyet… Alanında ilerlemek için beşikten mezara kadar kitap okumalı ve çocuklarımıza da okutmalıyız.

Okumak, insan için en önemli ve en etkili öğrenme yoludur. İnsanlar, okuyarak olayların ve varlıkların iç yüzünü öğrenirler. Aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları doğru yorumlama yeteneği kazanırlar.

Kitap bir medeniyet ölçüsüdür. Bir ülkede basılan kitapların muhtevası, türleri, adedi, kitap dağıtım sistemi,  alış miktarı o ülkenin uygarlık düzeyini gösterir. Medeniyetin kaynağı olan kültür, bilgiye dayanır. Bilginin kaynağı ise kitaptır. Kitap okudukça kainatın büyük bir insan, insanın küçük bir kainat olduğunu anlarız.

Bir milletin ileriliği, kitap okuyanların sayısıyla orantılıdır. Kitaptan uzak kalan, insanlıktan ve insanlardan da uzak kalır. Yusuf Has Hacip: “Yurdu olan onu kılıçla almıştır, yurdu tutan da onu kalemle tutmuştur” der. Yavuz Sultan Selim’in savaş meydanlarına giderken, katırlar üzerinde kütüphanesini de taşıması, atalarımızın büyük devletleri ne üzerinde kurduklarını gösterir. Her büyük adamın heyetini incelerseniz, onun özellikle kitaba inanıp dayandığını görürsünüz.

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Faydalı olan ilim Mü’minin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın”. İlimden daha faydalı bir şey olmayacağına göre, nerede bulunursa alınması lazımdır. Nitekim bir haberde “İlim Çin’de de olsa gidip alınız” buyrularak, Müslümanları ilmi en uzak yerlerde bile olsa, gidip almaya teşvik etmiştir.

Çocuklarımıza  okuma alışkanlığı kazandırabilmek için, öncelikle anne-babaların iyi örnek olmaları, düzenli bir şekilde kitap okumaları gerekir. Okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması çok önemli bir husustur. Çocuğun ruh dünyasını da olumlu etkileyip, bilgili ve kültürlü yetişmesini sağlayacak  kitapları okumaları sağlanmalıdır. Dünya klasiklerinden ilmi, dini içerikli doyurucu kitapların  tercih edilmesi-  okunması tavsiye edilmektedir. Kendi çocuklarımıza ve yakınlarımıza, okuyup beğendiğimiz eserlerden tavsiye etmeliyiz. Bizzatihi kendimiz kitap okuma hususunda güzel bir örnek olmalıyız.

Kitap okumak insanın ufkunu açar.  Bilgi ve birikimini arttıracağı için belirli bir bilincin, şuurun kazanılmasını sağlar. Olayları doğru analiz edip, mukayeseli bir şekilde sonuçlandırma yeteneği kazandırır.

Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de Peygamberimize (s.a.v.): “Rabbim ilmimi artır” (Taha 114) diye dua etmesini öğütlüyor. Zira varlığın hakikatini, çevremizde cereyan eden olayların sırrını, yaratılışımızın gayesini  ancak Allah’ın lütfedeceği ilimlerle anlaşılır. İnsan hayvanların aksine herhangi bir bilgiden mahrum, yani cahil olarak dünyaya gelir. İlmi artırmanın da en önemli yolu okumaktır.

Kur’an-ı Kerimin ilk ayetinin ve ilk emrinin “Oku” olması, Hz. Peygamberin ümmi (okuma-yazma bilmez)iken her türlü ilmin zirvesine ulaşmış olması, Bedir Savaşında alınan esirlerin on beş kişiye okuma-yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılması, bu konuda ki peygamberimizin hadisleri ve eğitim faaliyetleri buna delildir.

geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hakim olacak ve toplum içindeki eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır. Okumak, bilmenin ve bilgiyi elde etmenin ilk ciddi adımı ve altın anahtarıdır. (Devamı Var)

BEŞİKTEN MEZARA KADAR İLİM !

İnsanoğlu sözü, kalıcı hale getirmek, gelecek nesillere doğru aktarmak için kitaplar yazdı. Kitaplar yazılıp çoğaldıkça toplumlar gelişti. Kütüphaneler kuruldu, medeniyetler inşa edildi. Bir bilgiye veya kitaba ulaşmak için günlerce yol alındı. Günümüzde ise bilgiye ve kitaplara ulaşmanın yolları hem kolaylaştı hem de çeşitlendi. Kitap ve kütüphanelerin sayısı arttı.

Okuma alışkanlığı bizi mezara kadar bırakmayacaktır. Çok zengin olabilirisiniz, çok güzel bir işiniz ve aileniz de olabilir. Bunlar elinizden uçup gidebilir. Okumanın size kazandırdığı itibar, bilgi  sizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacaktır. Kitap okumanın en önemli faydası hiç kuşkusuz insanın kendini tanımasını sağlamasıdır.

Okuyan insan hangi alanda başarılı olacağını, hangi alanın onun kişilik yapısına uygun olduğunu tespit edebilir. Kitap okuma, düşünceleri olgunlaştırır. Çok kitap okuyalım, okuduğumuz kitapları iyi anlayalım. Kitaplar, bizi motive eder, hayata bağlar ve ufkumuzu açar.

Düşünme, hedef belirleme, büyüdükçe yetenekli kişiler arasında yer alma imkânı verir. Ülkemiz için bir kısım başarılı projeler geliştirip kendimizi ispatlamak istiyorsak bolca kitap okumalıyız. Çünkü önemli projeler üretmek, başarı ister, güç ister, gayret ister, bilgi ister.

YORUM EKLE