Karadeniz Kıyılarında Deniz Turizmi İçin Yatçılığın Geliştirilmesi

Tarım ve hayvancılık bir yere kadar bölge halkının geçimini sağlamasına destek olmakta. Sanayi ise, çok büyük maliyetler gerektirebilmektedir. Bu nedenle kolaydan yürüyerek bölgenin kalkınmasının depar atma hamlesini turizmde görmek şarttır. Karadeniz Bölgesinde turizm, hem kara turizmi (yayla, ören yeri, eko turizm vb.) hem de deniz turizmi, (kıyı turları, olta balıkçılığı hobi turları, kruz gemileri için oluşturulacak kruvaziyer limanlardaki sosyal turizm, marina işletmeciliği vb.)

Karadeniz deniz turizmi ve sürdürülebilirliği için, bölgesel düzeyde yapılması gerekenler:

  1. Karadeniz Kıyıları Destinasyon Halkalarının öncelikle sürdürülebilir şekilde oluşturulması gereklidir.
  2. Karadeniz ve Kıyıları, Destinasyon Halkaları Trakya Bölgesi, İstanbul Bölgesi, Sakarya Bölgesi, Batı Karadeniz Bölgesi, Orta Karadeniz Bölgesi, Trabzon Bölgesi, Rize Artvin Bölgesi olmak üzere, bölgeselleştirmelidir.
  3. Bölgeselleştirilen destinasyon halkaları, kendi içinde, küçük halkalara ve/veya opsiyonlara bölünmelidir. Alt ve üst destinasyon halkaları koordine şekilde oluşturulmalı, Karadeniz Bölgesi Destinasyon Halkaları bütünleşik olarak sürdürülebilir amaçla oluşacak koordinasyonları içermelidir.
  4. Destinasyon halkaları arasında içsel örgü ve koordinasyonunun stklar devlet ve özel sektör işletmecileri el birliğiyle yönetişim ilkeleri kapsamında yürütülmesi son derece önemlidir.

Karadeniz Deniz Turizmi Açısından Karadenizli’ye özelde Ordu’lulalara düşen görevler veya tutumlar.

  1. Karadenizli deniz turizmi veya kara turizmi olsun, genel anlamda turizm faaliyetini kaderi olarak görmelidir.
  2. Karadenizliler yaşadığımız kent olması noktasında, özellikle Ordu’lular, turistlere karşı hoşgörülü olmak zorundadır. Sahil bandında el ele tutuşan hatta omuz omuza sohbet edenlere karşı asla ve asla taşkınlık yapmamayı öğrenmek durumundadır.
  3. Karadenizli özellikle Ordu’lular, özellikle yabancı turistlere kaşı fiyat belirlerken, geleceği de düşünerek, onları ürkütmeyecek fiyat düzenlemeleri yapmak zorundadır.
  4. Karadenizli özellikle Orduluların turizm potansiyelini doğurmak ve kültürel alt yapıyı hazır hale getirmek için, valilikler tarafından öncelikli olarak turizm sektöründe olmak üzere, bütün vatandaşlara, halk eğitim merkezleri ve/veya belediyelerin meslek edindirme kurslarıyla İNGİLİZCE eğitimi başlatmaları zorunludur.
  5. Ordu için, yerel turizm dersine hazırlık için, bu hususların öncelikle giderilmesi için, kamu sektörü (valilk) taşrada kaymakamlıklar, belediyeler, Sivil toplum kuruluşları ve Medya için sürekli ve düzenli eğitim porgamları ve çalıştaylar yapılmalıdır.
  6. Ordu Destinasyon halkasının alt halkalarıyla birlikte (sürdürülebilir olacak şekilde) belirlenmesi gereklidir.
  7. Ordu destinasyon halkalarının oluşturulması için, ilk elde, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, STK lar ve Medya paydaşlı bir çalıştay düzenlenmelidir.
  8. Karadenizli hoşgörüyü, uzlaşıyı bir yaşam biçimi olarak KARAKTERİNE İŞLEMEK ZORUNDADIR. Aksi takdirde, en güzel destinasyon alt yapısını da oluştursa, TURİST hoşgörünün olmadığı yere ancak bir kere gelir. O gelmesi de son gelmesi olur.

Sağlıcakla kalınız.

YORUM EKLE