Kediler Neden Aşırı Miyavlar? – Vokalizasyon

Aşırı Vokalizasyon (Miyavlama) en çok Oriental ırk kedilerde görülmesine rağmen, diğer ırk kedilerde de görülebilmektedir. Kediler, genelde sabah, gün ağırırken aktif olduklarından, bu saatlerde aşırı miyavlama sorunları ile karşılaşılabilinir. Böyle erken saatlerde aşırı miyavlama ile kedi size bir şeyler anlatmak istiyor olabilir. Dikkat çekme arzusu, açlık, ağrı veya yaşlı kedilerde kognitif bozukluk ve kilo kaybettirmek için diet uygulamaları sonucunda aşırı miyavlama görülebilmektedir.
Burada en önemli ve atlanılmaması gereken nokta, hayvanın sistemik bir rahatsızlığı olup olmadığının bilinmesidir. Bunun için kan testleri, idrar muayenesi yapılır ve röntgenleri çekilir ve bir hastalığın olup olmadığı araştırılır. Ancak herhangi bir rahatsızlık yok ise o zaman davranış problemi denilerek olayın üzerine bu yönden gidilmelidir.

Aşırı Miyavlama zamanının bilinmesi çok önemlidir. Gündüz mü, gün boyunca mı yoksa sabah gün ağırıkken mi olduğunun bilinmesi gerekir. Hayvan sahibinin, bir günlük tutarak, aşırı miyavlama saatini, bunu tetikleyen bir şeyin olup olmadığını ve gelen veya evden giden birileri sonrası mı yoksa aile yemek yerken mi vs. kayıtlarının günlük olarak tutulması gerekir. Olayın, ayın hangi günlerinde veya haftasında olduğu belirtilmelidir. Amaç bu davranışı tetikleyen sebebi bulmak ve o konuda hayvan yardımcı olmaktır.
Sistemik Bir Hastalık Yoksa ;
Kediniz aşırı miyavladığında ona susması için bir şeyler vermelisiniz. Kucağa almak, yemek vermek, sokağa bırakmak davranışı ödüllendirmek olacağı için bunlardan kaçınmak gerekir. Ancak hayvan sustuğu zaman ödüllendirilmelidir. Bu davranış biçimine alışması için çalışılmalıdır.
Aşırı miyavlama halinde, su spreyi ile su fışkırtılarak miyavlamayı bir süre de olsa yarıda kesmek gerekir. Sessiz olduğu anda ödül verilir.
Eğer evinizin penceresi açıksa ve dışarıdan hayvanların sesi uyarıcı etken ise pencereleri kapatmak, başka kedileri görüyorsa onları görmesini engellemek gerekir.
Kedinin tüm ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Eğer gece ve erken sabah saatlerinde miyavlama sorunu var ise gece boyunca oyun veya bir oyuncak peşinden koşturmak, ip yakalama vs. oyunlarla enerjisini harcatmak gerekir. Bazı hallerde ikinci bir kedi almak sorunun çözümünde yardımcı olmaktadır.
Bazı kedilere gece boyunca yemeleri için bir miktar yemek bırakmak ayrı bir çözüm yolu olabilmektedir.
Fazla kilo alıyor diye yediği yemek miktarı azaltılan kediler içindeki lif oranı artırılmış yemlerle beslenmeli ve açlık hissi ortadan kaldırılmalıdır.
Bu yöntemler işe yaramıyorsa sakinleştirici antihistaminikler veya başka ilaçlar kullanılabilir.
Aşırı miyavlayan yaşlı kedilerde herhangi bir neden olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.

Kısaca özetlemek gerekirse miyavlamayı, yemek, sokağa bırakmak veya kucağa almak gibi davranışlarla ödüllendirmeyin. Gün boyunca oyuncakları ile ve sizinle oynamasını sağlayın. Etrafında oyuncakların bulunması da mental olarak bir rahatlama sağlayabilmektedir.

YORUM EKLE