Kedilerde Aşı Takvimi

Kedilerde aşı takvimi konusunu son derece önemli olmakla beraber kedi sahipleri buna yeterli derecede önem vermemektedirler. Herkes bilir ki kediler 9 canlıdır deseler de kediler 9 canlı değildirler. Kedilerde özellikle viral enfeksiyonlara karşı dirençsizdirler. Yeterli düzeyde virüslere maruz kalındığında kedilerde hastalanmaktadır. Genel olarak şu yanılgı vardır; Aşıladık neden hastalandı. Bu soruya cevap vermek o kadar zor ki ama basitçe söylemek gerekirse aşılarda bulunan hastalık etkeni dışında farklı virüs ya da bakteri enfeksiyonuna yakalanırsa kediniz hasta olması gayet doğaldır. Birçok hastalık var ki tedavisi maalesef yok. Bunların içinden sadece aşısı bulunan hastalıklar için aşılama yapıyoruz. Örneğin kuduz hastalığı gibi.

Aşılamayı temel ve basit şekilde ifade etmeye çalıştım inş anlaşılır olmuştur.

Aşılama Yapılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

  • Kesinlikle kediniz hasta olmamalıdır ki hasta kediye aşı yapılmaz.
  • Süt emen yeni doğmuş yavru kedilerinizi aşıya götürmeyin. Bu konuda aşağıda vereceğim Kedilerde aşı takvimi tablosunda en erken getirmeniz gereken zamanı belirteceğim.
  • Hamile kedileri de özellikle canlı aşı yapılmamalıdır.

Kedilerde Aşı Takvimi

Aşı Ne Zaman Yapılacak Sağlık Kontrolü/Türü Açıklama
6 Haftalıkken Genel Kontrol Kedinizin ilk genel sağlık kontrolü.
9-10 Haftalıkken Genel Kontrol Leukemia testi yapılmadan leukemia aşısı yapılmamalıdır.
Karma Aşı
Leukemia Testi
Leukemia
12-14 Haftalıkken Genel Kontrol Karma aşı ve leukemia aşısının devamı söz konusudur.
Karma Aşı
Leukemia
Kuduz
6 Aylıkken Genel Kontrol Leukemia aşısının devamı söz konusudur.
Leukemia
12 Aylıkken Genel Kontrol Kedinizin genel sağlık kontrolü.
16 Aylıkken Genel Kontrol Kuduz için ilk aşılamanın başlangıcı
Karma Aşı
Leukemia
Kuduz
Her Yıl Karma Aşı
Leukemia
Kuduz

Aşılardan genel olarak bahsedecek olursak;

Karma aşı aslında üç rahatsızlığa (“Feline Calicivirus”, “Feline Herpes Virus” ve “Feline Panleukapenia Virus”) karşı yapılan bir toplu aşıdır.

Feline Panleukapenia Virus, kediler için öldürücüdür. Virüs kediler de “iştah kaybı” ve “kusma” ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeden de etkili olabilir. Bu virüs inanılmaz sıcaklıklarda, nemli ortamlarda bile yaşayabilen çok güçlü bir virüstür. O sebeple aşılama önemlidir.

Feline Calicivirus ve Feline Herpes Virus, kedilerde solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Kedilerdeki solunum rahatsızlıklarının % 80’inin arkasındaki bu virüsler bulunur. Nezleli kedilerden ya da nezleli insanlardan geçebilir. (Akan gözler, burunlar bu virüslerin dağılmasında etkendir.)

Özellikle nezleli ortamlarda kedilerin yiyecek kaplarının nezlenin etkisinden iyi korunması gerekir. Bu virüs ciddi solunum hastalıklarına sebep olur.

Kedi Lösemisi olarak da bilinen leukemia hastalığı için aşılama iki ya da üç aşamalı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte kedinizi leukemia’ya karşı aşılatmadan önce leukemia testi yaptırmalısınız. Zira kediniz ne yazık ki leukemia ise bu durumda onun sağlığını daha da kötüleştirmeniz söz konusudur. Bu hastalığı taşımadığını test ile tespit ettikten sonra aşılamaya geçilmelidir.

Her yıl tekrarlanmalıdır.

Kuduz (Rabies)

Kuduz aşısı kedi besleyenler için aslında yasal bir zorunluluktur. Zira kediniz bir yabancıyı ısırdığında ya da tırmaladığında halk sağlığı kuralları açısından ısırılan/tırmalanan kişi kedinizin kuduz olup olmadığını teşhis ettirme hakkına sahiptir. Bu tür bir sıkıntıyı bertaraf etmenin en doğru yolu bir veteriner kliniğinde kedinizi kuduza karşı aşılatmak ve aşılandığının delilini teşkil eden karneyi de emin bir şekilde saklamaktır.

YORUM EKLE