KEL BAŞA ŞİMŞİR TARAK!

İktidarıyla, muhalefetiyle akıl sağlığımızı kaybetmek üzereyiz. Kaç gündür ABD ile süren siyasi krizi ve etkilerini konuşuyoruz.

İktidar siyasetinin ilimden, hikmetten, tecrübeden yoksun olduğunu, konjonktürel ve iç siyasetten kaynaklanan bir takım sebepler üzerinden böyle bir siyasetin sürdürüldüğünü bugüne kadar çokça yazdık.

Bu tür durumlarda iktidarın bu siyasetini akıl ve ahlak planında dengeleyecek bir muhalefete ihtiyaç duyulur. Ne yazık ki uzun süredir gerek iktidarın anti demokratik uygulamaları ve gerekse siyaset alanın çoraklaşmasından kaynaklanan sebepler nedeniyle böyle bir muhalefetten de yoksunuz.

Kaç gündür izliyorum. Diğer meselelerde olduğu gibi Türkiye-ABD ilişkileri konusunda da muhalefetin iktidardan bağımsız bir sözü yok. Adeta iktidar bir alan belirliyor ve muhalefet kendisini bu alana mecbur ve mahkum hissediyor. İktidarın ajandası dışında bir gündem oluşturamıyor. O kadar akla ziyan şeyler duyuyoruz ki, hayret bile edemiyoruz artık. Mesela bir muhalefet temsilcisi çıkıyor; 'Trump Towers'a el konsun' önerisinde bulunuyor. ‘Trump Towers’ın sahibinin kim olduğundan habersiz konuşuyor. Bunu mecliste gurubu bulunan bir partinin genel sekreteri dillendiriyor. Diyelim ki dediği doğru olmuş olsa bile ‘hangi siyasi akılla böyle bir öneride bulunuyorsunuz’ diye sormak gerekiyor.

Ana muhalefet partisinin genel başkanı da, “mütekabiliyet şartları gereği biz de Amerika’daki iki bakan hakkında, onların bizim bakanlar hakkında aldıkları kararların aynısını alalım” diyebilmekte. Terekelerinde başka bir şey yok. Etki-tepkinin dışında ürettikleri bir siyaset yok.

Yine sosyal medyada bakıyorum ki, hükümete akıl veren çok. Hani derler ya; ‘bekara hatun boşamak kolay.” Teklif ve öneriler havada uçuşuyor. 60-70 yıllık bir müttefik ile ilgili ihtilafı konuşuyorsunuz. Amiyane tabiriyle 70 yıllık bir izdivacı bir çırpıda bitirmek mümkün mü? İktidarın hamasetine söz söyleyen birisi olarak muhalefetin hamasetini de akılla, mantıkla izah etmek, yorumlamak mümkün değil.

Sonuç olarak şunu söylemek mümkün; Türkiye’de en az iktidar kadar bir muhalefet sorunu var. Ak Parti siyasetini denetleyecek, akıl ve hikmet planında iyiye, hayra davet edecek bir muhalefete ekmek-su kadar ihtiyaç var.

YORUM EKLE
YORUMLAR
IDRIS DURMUS
IDRIS DURMUS - 6 yıl Önce

Saldıran biziz ama, zarar gören saldırdıklarımız değil biz oluyoruz.

Erol Ersoy
Erol Ersoy - 6 yıl Önce

Trump Ne yapmaya çalışıyor.

HAYRETTİN ÖZTÜRK
HAYRETTİN ÖZTÜRK - 5 yıl Önce

'' AYNEN . ''