Kısa Vade ve Hile

Sermayenin sabırsızlığı, bir başka söyleyişle, kısa zamanda zengin olma hırsı ve isteği, kapitalizmde, her türlü ilişkiyi kısa döneme taşır. Kısa vade hayatın ana parçası haline gelir.

Kapitalizmin, insan tabiatına uygun olduğu iddiaları da buradan ortaya çıkar. Haz, hız, ayartı finans kapitalin, insanda olmasını istediği en önemli özellikleridir. Karakteriniz haz, hız ve ayartıya göre şekillenir.

Finans kapitalde, sermeyenin el değiştirme hızı, maksimuma çıkmıştır. Hatta harcıalem bilgisayarlar ve algoritmalar yetersiz olmuştur. Yeni hız ve yeni el değiştirmeler için, yeni algoritmalar üretilmiştir.

Tüketim arttıkça hız artar. Vadeler kısalır. Bankalarda tasarruf etme süreleri bir aya, yarım aya, hisse senetlerinde, saatlere, hatta bilgisayarda, kâğıt alış ve satışlarında, mili saniyelere kadar düşer.

Hız arttıkça HİLE artar.

Kısa vade güveni, bağlılığı ve sadakati aşındırır.

Eski yıllarda, İstanbul’da cereyan etmiş, yankesici hikayeleri anlatılırdı. Yankesicinin işini yapabilmesi için çok az zamanı vardı. Kısa zamanda, tüm hünerini ortaya koyarak, kazancını sağlaması gerekiyordu.

Borsa denilen kumarhanede, büyük sermaye sahiplerinin, küçük yatırımcıları, ufalamak için de kısa zamanda, işlerini halletmesi gerekir.

Kâğıt alıp kâğıt satmak ve üretmeden kar etmek için kesinlikle, HİLE’ye ihtiyacınız olacaktır.

Feodal düzende ki, yankesicinin el çabukluğu, çağımızda, bilgisayarların marifetine bırakılmıştır. Ya da çok yüksek ücretlerle çalışan, kâğıt alım satım uzmanlarına bırakılmıştır.

Hazzın, hemen ve şimdi yerine getirilmesi, hızın artması ve dolayısıyla vadenin kısalmasıyla ilgilidir.

Haz duygusunu doyurmak için gidilecek yol ve araçlar kişinin HİLE kabiliyetine kalmıştır.

Kapitalizmde HİLE yapmayan kazanamaz. “Kazanan hepsini alır” ilkesi kaliteli hile ile mümkündür.

Kaliteli hile sözcüğü sizi rahatsız etmesin. Kapitalizmde HİLE sözcüğü ile rasyonalite sözcüğü yer değiştirmiştir.

Bir soygunu, servet sınıfından birisi veya özel sektör yaparsa, rasyonaliteye uygun yapmıştır, denir.  Çünkü olayın, kamuoyuna servisi geçerli kültüre göre uygun algılanır. Aynı işi halkı temsil eden kurumlar tarafından yapılsa, devletleştirme ya da kamulaştırma olur. Ve hemen tu kaka edilir.

Kapitalizm en çok yoksullara ve güçsüzlere saldırır. Eğer yoksullalar ve güçsüzler kendi aralarında örgütlenerek, hileye karşı çıkmaya kalkarlarsa, ya terörist ya komünist ya da anarşist olurlar.

Aslında servet sınıfı “kuşa bakın” demek yerine, bu sözcüklerden birine bak diyerek malı götürür.

Siz siz olun kuşa bakmayın HİLE’ye bakın.

[email protected]

YORUM EKLE