Köpek Evrimi

Köpek Evrimi, günümüzde suda yaşayan akuatik pinnipedes ve karada yaşayan çok tırnaklı ve parmakları birbirinden ayrı olan (insanlar gibi) terrestrial fissiped ler olmak üzere ikiye ayrılır. Karada yaşayan parmakları birbirinden ayrı olanlar da eosen çağı sonu oligosen çağı başında yaklaşık 35 milyon yıl önce birbirlerinden ayrılmışlardır. Bu ayrılma sonucu 3 familyayı meydana getirmiştir.

  1. Canoidea veya Arctoidea ; Köpekler bu familya içersin de yer almaktadır.

  2. Fleidea veya Aeluroidea ; Kediler bu familya içersin de yer almaktadır.

  3. Miacoidea ; Günümüzde bu familya içersin de yer alan bir canlı yaşamamaktadır.

Canidae yani köpeklerin de bulunduğu familya soyunda 38-78 kromozom bulunmaktadır. Bir diğer ifade ile köpekler de günümüze kadar geçen süre önemli ölçüde değişimler olmuştur. Sindirim sistemi anatomik ve fizyolojik fonksiyonları bir bütün olarak dikkate alındığında köpekler daha çok omnivor dur. Bu anatomik ve fizyolojik farklılıklar köpeklerde temel beslenme farklılıklarını beraberinde getirmiştir.

Köpeklerin atası Köpek Nedir? Köpeğin Tarihçesi yazısında da paylaştığım gibi gri kurtlardır.

Köpekler klasik bir sınıflandırmayla karnivorlar içersine sokulmaktadır. Bununla birlikte evcilleştirmenin ve bazı doğasal değişimlerin hayvanlarda, sayıldıkları sınıftan ayrıcı özellikler geliştirdiğini de hatırlatmanın önemi içersindeyiz. Gerçekten köpeklerin insanlar, domuzlar ve rodentler gibi sindirim fizyolojisi açısından monogastrik omnivor özellikleri gösterdikleri ve beslenmeleri bakımından bu noktaya dikkat edilmesi gerektiği bilinmektedir.

YORUM EKLE