KOSOVA’DA TÜRK İZLERİ

Kosova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Kosova'daki NATO Barış Gücü (KFOR) kapsamında görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığının, Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde oluşturduğu “Fotoğrafçılık Kulübü” üyesi gençlerin katılımı ile 13-15 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenen “3. Foto Safari” etkinliğine davet üzerine katıldım.

Geçen yazılarımda, Kosova Yunus Emre Enstitüsü “Fotoğrafçılık Kulübü” nün, Foto Safari etkinliğinden bahsetmiştim. Şimdi ise Kosova’da Türk izlerini sürüp, Kosova sınır bölgesindeki Gara da Selçuklu Türklerinin torunlarının yaşadığı bir köyden bahsedeceğim.  Kosovalı yetkililerinin bile çok az uğradığı dağlık Gora bölgesindeki Zlepotok’a gitmek üzere Prizren’den yola çıktık.

Dağ yoluna tırmanıyoruz. Yükseldikçe yeşil yaprakların sarardığını, yeşilliğe kahverengi bir tonun karıştığını, güneş ışığı ile rengin kızıllığa çaldığını görüyoruz.

Bizlere rehberlik eden Nafis LOKUIÇA ve Aydoğan SUTALARI yol boyunca bizlere geçtiğimiz ve gideceğimiz yerler hakkında bilgiler veriyorlar.

Renk cennetinden ilerleyerek yol üzerinde Gora-Dragaş şehrine geldik.

Şehit  Hüseyin Kutlu’nun Anıtındayız…

Şehir meydanında, belediye binası karşısında, sağ tarafta Türk Bayrağı ve anıt gördük. Anıtın, 1999 yılında, Dragaş şehrinde şehit düşen Kıdemli Başçavuş Hüseyin Kutlu’nun adına dikildiğini öğrendik.

Duamızı yaptıktan sonra hemen 150 metre kadar yakınındaki NATO kapsamında görev yapan Türk askerine geçtik. Türk askeri birliğimizin, sınırı gözetlemek ve bölge halkının barış ve huzurunu sağlamakla görevli oldukları bilgisini aldık.

Güler yüzle karşılandığımız, Türk kahvesi ve çayı ile ikram gördüğümüz yerde subay ve askerlerimizle kısa bir sohbetten tesisten ayrıldık.

Kurtla Vadisi ilk bölümün çekildiği bölgedeyiz.

Şehir merkezinde kısa bir yürüyüş yaptık.

Rehberimiz, Kurtlar Vadisi Dizisinin ilk bölümünün bu şehirde çekildiğini ifade etti. Polat Alemdar’ın estetik ameliyat olmadan, henüz kimlik değiştirmeden önceki “Ali Candan” kimliği ile Sırplara karşı özgürlük mücadelesi veren gençlere eğitimi verdiği konularını işleyen ilk bölümünün bu coğrafyada çekildiğini, set ekibinin kaldığı oteli ve yemek yedikleri restoranı gösterdi.

Kurtlar Vadisi ekibin yemek yediği restoranda öğle yemeğini yedikten sonra tekrar yola koyulduk.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kani DOĞAN
Kani DOĞAN - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Yazınızı facebbokta gördük.
İnşAllah yazılarınız devam eder. Elinize ve yüreğinize sağlık.
Ellerinizden öperim...