Kovid’in Ağrılarında Bağırsak Bakterilerinin Rolü Var

Yeni bir araştırmada, KOVİD’ de bağırsak mikrobiyotasında bağışıklığı teşvik eden bakterilerin azaldığı ve bu düşüklüğün hastalık düzeldikten 30 gün sonra da devam ettiği gösterildi.

Araştırma, iki hastanede kesin KOVİD teşhisi konmuş olan 100 hastaya ait kan, dışkı ve hastane kayıtları üzerinde yapıldı.

100 hastanın 27’ sinden SARS-CoV-2’ nin temizlenmesinden 30 gün sonrasına kadar seri dışkı numuneleri toplandı ve bunlarda bağırsak mikrobiyotası incelendi. Hastaların kanında enflamasyona sebep olan sitokinler ve kan belirteçleri ölçüldü.

Analizlerde KOVİD hastalarının bağırsak mikrobiyotasının KOVİD olmayan kişilere göre hastaların ilaç almalarından bağımsız olarak anlamlı derecede değiştiği belirlendi.

Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale ve Bifidobacteria gibi bağışıklığı müspet yönde etkilediği bilinen bakterilerin KOVİD hastalarının dışkısında azaldığı ve düşüklüğün hastalık düzeldikten 30 gün sonra da devam ettiği görüldü.

Ayrıca, enflamasyonla alâkalı sitokinlerin ve CRP, LDH, AST, GGT gibi belirteçlerin hastalığın ağırlığıyla farklılaştığı ortaya çıktı.

KOVİD’ li hastalarda bağırsak mikrobiyotası bileşimi ile sitokin ve enflamatuar belirteç seviyeleri arasındaki bu münasebet muhtemelen bağışıklık cevaplarının modülasyonu yoluyla bağırsak mikrobiyomunun hastalığın ağırlığında rol oynadığını düşündürmektedir.

Bağırsak mikrobiyotasının hastalık düzeldikten sonra da disbiyozisi (bağırsak bakteri bileşiminin bozulması) belirtilerin devam etmesinde rol oynayabilir.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, KOVİD’ in hafif atlatılmasında ve uzayan KOVİD’ de bağırsak mikrobiyotasının çok önemli olabileceğini gösteriyor.

Neden aylardan beri adam gibi beslenme şart diye dil döktüğümüzü inşallah herkes artık iyice anlamış olsun.

Kaynakhttps://gut.bmj.com/content/early/2021/01/04/gutjnl-2020-323020

YORUM EKLE