banner223

Huzurevi sakinleri tiyatroda "kendilerini" oynadı

DÜZCE (AA) - Düzce Neriman Çilingir Huzurevi sakinleri, yaşantılarını takip eden bir akademisyenle yazdıkları ve hayatlarını konu alan "Sandığınız Gibi Değil" adlı tiyatro oyununu sahneledi. Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve...

Huzurevi sakinleri tiyatroda

DÜZCE (AA) - Düzce Neriman Çilingir Huzurevi sakinleri, yaşantılarını takip eden bir akademisyenle yazdıkları ve hayatlarını konu alan "Sandığınız Gibi Değil" adlı tiyatro oyununu sahneledi.

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doktor Fatma Keçeli, yaratıcı drama çalışmaları kapsamında huzurevi sakinleriyle bir yıl boyunca çalışma yaptı.

Ön hazırlık sürecinde farklı oyunlar oynayan grup üyeleriyle bir tiyatro gösterisi hazırlamaya karar veren Keçeli, huzurevi sakinleriyle "Sandığınız Gibi Değil" adlı tiyatro gösterisi hazırladı.

Düzce Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, huzurevi sakinleri hazırladıkları ve kendi hayatlarını konu alan oyunu izleyicilerin beğenisine sundu.

Keçeli, yaptığı açıklamada, yaşlılarla yol yürüdüğünü ve yaşlıların kendisine çok şey kattığını söyledi.

Kısa bir oyun hazırladıklarını belirten Keçeli, "Yaşlıların rızası ve hatta arzusuyla yaşantılarından yola çıkan bir oyun kaleme almaya karar verdim. Bir yıldır onlarla birlikteyim ve çok şey öğrendim. Sayelerinde ve yaratıcı katkılarıyla kısa bir oyun yazdım yaşa dayalı ayrımcılığa neden olan, yaşlılığı ve huzurevinde olmayı bir tür düşkünlük gibi algılayan yaygın anlayışı mizah yoluyla hicveden, onu görünür kılan bir oyundu bu." şeklinde konuştu.

Huzurevi sakinlerinin diledikleri gibi oyuna ekleme çıkarma yaptıklarına değinen Keçeli, şöyle devam etti:

"Bazı cümlelerime müdahale ettiler, 'Biz olsak bunu böyle söylemezdik.' dediler. Duruma uygun başka ifadeler önerdiler. Kimi zaman onlar beni ikna etti, kimi zaman da ben onları. Grup olarak, tek gözettiğimiz şey yaptığımız değişikliklerin anlatmak istediğimiz hikayenin bütünlüğüne, tutarlılığına zarar verip vermemesiydi. Gerçekten çok keyifli kolektif bir çalışma oldu. Bu yüzden oynarken onlar da çok keyif aldı, izlerken seyirciler de."

Keçeli, bu gibi çalışmaların yaşlıları motive ettiğini ve bu çalışmaların devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER