Miyokardit Riski Sebebiyle Genç Erkeklere Moderna Tavsiye Ediliyor

Ontario hükümeti, aşı olduktan sonra miyokardit geçiren genç erkeklerin sayısının fazlalığı sebebiyle 18 ila 24 yaş arasındaki erkeklere Kovid-19 aşısı olarak Moderna yerine Pfizer yapılmasını tavsiye ediyor.

Bu karar, halk sağlığı yetkililerinin Moderna aşısının ikinci dozunu takiben 5.000’de 1 miyokardit (bir tür kalp iltihabı) riski olduğunun belirlemesinin ardından geldi.

Bu risk Pfizer aşısı için 28 binde bir olarak biliniyor.

Hükumet, ilk doz olarak Moderna yapılan ve henüz ikinci bir dozu olmayan bu yaş aralığındaki tüm genç erkekler için Pfizer aşısını gösteriyor.

Bununla birlikte, 18 ila 24 yaşındaki herhangi bir erkek hala Moderna’yı tercih etmek istiyorsa, bunun için “bilgilendirilmiş rıza” istenecek.

Hükumet tarafından yayınlanan bir kılavuza göre, miyokardit belirtileri tipik olarak aşıdan bir hafta sonra ve özellikle de ikinci dozdan sonra ortaya çıkıyor; vakaların çoğu bir anti-enflamatuar ilaçla hızla iyileşiyor. Bu yan etki sebebiyle yoğun bakım ünitesine yatırılması icap eden genç erkeklerin sayısı 10’ dan az.

Miyokardit, hem erkeklerde hem kadınlarda tüm yaş aralıklarında görülmekle beraber özellikle genç erkeklerde Moderna’ nın ikinci dozundan sonra çok daha fazla görülüyor.

Geçen ay yayınlanan Ontario Halk Sağlığı raporu, eyalette mRNA aşılamasının ardından miyokardit sebebiyle hastaneye yatırılan yaklaşık 200 vakanın yarısından fazlasının 25 yaşın altındaki gençler olduğunu gösteriyor.

Gelelim neticeye

Keşke birileri Ontario hükumetine Türkiye’ de aşılarla  ilişkilendirilen tek bir miyokardit vakasının bile olmadığını fısıldasa iyi olur.

Bunun sebebi bizde yapılan aşıların mı yoksa bizim milletin mi bir hususiyetidir, orasını bilemiyorum.

Kaynakhttps://torontosun.com/news/provincial/ontario-now-recommending-against-moderna-vaccine-for-men-18-24-years-old

***

EK 1 (30.9.2021): BÜLENT POLAT “Evet, kalp krizleriyle beraber kalp zarının iltihaplanması olan Perikardit ve kalp kasının iltihaplanması olan Miyokardit olgularında da bir artış gözlüyoruz. Kalp krizleri zaten tüm dünyada en başlıca ölüm nedeniydi, son zamanlarda artışın nedenleri ne olabilir? 2 olasılık var:”

“1-Pandemi sürecinin yarattığı yoğun stres ve yaşam tarzı değişikliği ana faktör gibi görünüyor. İnsanların hasta olmaktan aşırı korkmaları yanında ekonomik sorunlar, iş kayıpları, gelecek güvenceleri vb.ağır strese yol açtı. Birçok hastada bu nedenleri görüyoruz.”

“2-Pfizer, Moderna gibi RNA aşılarının kalp krizini tetikleyici rolü olabilir mi? Virüsün S proteininin otoimmun bir mekanizmayla kalp krizlerine neden olabildiğini biliyoruz. Aynı proteini oluşturan aşılarda da böyle bir mekanizma söz konusu olabilir mi sorusu haklı bir sorudur.”

Ancak, Perikardit ya da Miyokardit olan hastalarda aşıya bağlı otoimmun bir mekanizma olasılığı daha güçlü görünüyor.

YORUM EKLE