Muharrem Ayının Önemi ve Fazileti

Muharrem “kelimesinin anlamı: Ziyade hürmete layık olan demektir. Muharrem ayı “Eşhurul-Hurum” yani Allah katında haram olan aylardandır. Ayrıca Muharrem ayı hicri yılbaşı, yani senein ilk ayıdır.
Bütün Müslümanların özellikle ibadet ve zikir ehli olan Müslümanların hicri takvimin ne oduğunu bilmesi ve bu hususta duyarlı olmaları gerekiyor.

Çünkü dini hayatımızda ve ibadetlerimizde Muharrem ayı, İslam tarihinde önemli bir yeri bulunan “Hicret Hadisesi ” esas alınarak Hz. Ömer (r.a) döneminde hicri yılbaşı olarak kabul edilmiştir. Allah’ın rahmetine ve bereketine ermenin bir fırsatı olması sebebiyle  sevgili Peygamberimiz(s.a.v) tarafından “Şehrullah=Allah’ın Ayı” olarak ifade edilmiştir.

Muharrem ayı hürmet edilmesi icap eden bir ay olduğu Ayeti kerime de “Allah katında yerlerin ve göklerin yaratıldığı günden beri ayların adedi 12 dir. Bunlardan dört tanesi haram aylardır.” buyrulmuştur. Bu aylar içerisinden dördü; Recep, zilkade, zilhicce ve Muharrem ayı “Eşhurul- Hurum” yani Allah katında ziyade hürmet edilmesi gereken aylardır.

Bu ayda yapılan iyilik ve ibadetin mükafatı ne kadar çok ise,kötülük ve isyanın cezası da bir o kadar ağır olacaktır. Bu aya cahiliyye devrinde de Araplar çok hürmet gösterir, yolda babalarının katili ile bile karşılaşsalar ona ilişmeyip yürür giderlerdi. Bu ayda yapılacak bir çok ibadetlerle birlikte oruç tutmak da faziletlidir.

Rasülüllah Efendimiz (s.a.v.):”Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Allahın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra kılınan en faziletli namaz da gece namazıdır.”buyurmuşlardır.

Muharremin ilk 10 günü veya 10 ve 11. günü oruç tutmak müstehaptır. Bu ayda Müslümanlar Allah’tan çok yardım görmüşlerdir. Bugüne Aşure günü denilir. Rivayetlere göre: Muharrem ayının 10. günü Hz Nuh tufandan kurtulmuştur. Hz Adem’le Hz. Havva’nın Arafat’ta buluştuğu gün de rivayete göre Aşure günüdür. Yine rivayete göre Hz Yusuf kuyudan Aşure günü kurtulmuştur.

Halen günümüzde nice sıkıntılar çeken Müslümanlar vardır. Filistin’de, Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da, Doğu Türkistan’da ve Hindistan da olduğu gibi…İşte bu yönüyle dua edip Mazlum kardeşlerimiz için Rabbimizden yardım istemek (Muharrem ayı vesilesiyle) mazlumlar için bir ümit, bizim için de bir görevdir…

Müslümanlar bu ayda duaya sarılmalı. Muharrem ayının ilk günü eve bir hediye götürmek tüm yılı bereketlendirir. Bu ay Müslümanların Medine’ye hicret ettikleri aydır. Muharrem Hz Hüseyin’le mateme dönmüştür.

Muharrem hicri takvimin ilk ayıdır. Hicret ise Peygamberlerin hayatlarında vuku bulmuş bir hadisedir. Bununla beraber gerçek hicretimiz ise hatalardan, kötülüklerden, haramlardan ve yanlışlardan doğrulara, günahlardan sevaplara doğru yol almamızla gerçekleşecektir.

Muharrem ayında bulunan “Aşure Günü’nde”  birçok Peygamberin hayatında önemli ve olumlu olaylar meydana gelmiştir. Bizlerin de içerisinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmanın yolu Allah’ın (c.c.) yardımı iledir. Bu nedenle Allah’a kul olduğumuzu hatırlayıp Rabbimizin emirlerini yerine getirmeli, yasaklarından kaçmalı O’nun rızasına uygun işler yapmanın gayreti içinde olmalıyız.

Aşure gününde meydana gelen Kerbela olayı, birlik ve beraberliğimizi kaybetmemek için üzerimize düşen vazifelerimizi yerine getirmemiz gerektirmektedir. Müslümanlar arasına atılan bir fitne-ayrılık çok kötü sonuçlar doğurmuştur. Hz. Hüseyin Efendimizin ve beraberinde bulunan Ehl-i Beyt’ten yetmiş kişinin şehadeti bunun en acı örneğidir. Bugün için bize düşen kardeşliğimize,  birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılmak ve kardeşliğimizi korumaktır.

Müslümanlar, her yönüyle Allah’ın Elçisi’ni ve onun sünnetini rehber edinmelidir. Hz. Peygamber tavsiye ettiği için bugünlerde oruç tutulması elbette güzeldir. Ayrıca Kerbela faciasını hatırda tutarak bugünlerde eğlence ve benzeri aşırılıklardan da kaçınmak gerekir.

Hz. Hüseyin ve Ehl-i Beyt’i anlatan kıymetli eserler okunmalı; onların dinî ve tarihî şahsiyetleri çok iyi öğrenilmelidir. Sünni, Alevi ve Şii’siyle bütün Müslümanların Hz. Peygamber’i, Hz. Ali’yi, Hz. Hüseyin’i ve Ehl-i Beyt’i daha iyi anlamaya, öğrenmeye ve örnek almaya ihtiyacı vardır. Hakkın üstün gelmesi için kendisini feda eden hakikat âşıklarına selam olsun. Allah’ın Rahmeti bereketi onların üzerine olsun!..

YORUM EKLE