Neden Korona Süreci Uzadıkça Muhalefet Güçlenir?

Neden Korona Süreci Uzadığı Her Gün Muhalefet Güçlenir? Bunun ekonomik sebeplerini tahmin etmek zor değil ama onun dışında ve asıl ciddi derecede önemli dinsel ve sosyokültürel sebepleri de bulunmakta. Teknoloji ve dijital yaşam geliştikçe veya büyüdükçe manevi değerler (din, gelenek vs.) kaçınılmaz olarak azalıyor veya eriyor. Şimdi bunları kategorik olarak açıklamaya çalışayım.

  1. EKONOMİK FAKTÖRLER:
    1. İşsiz kitlelerin çaresizliğine Karşın, İktidarın Lüks Yaşamı: İktidarın lüks yaşamı, bir kişinin birden fazla yerden bazı durumlarda bir ailenin çocuklar hariç, 5 yerden kamu kaynaklı maaş veya ödenti alması ve artık bunların kitlelerce bilinir hale gelmesi
    2. Piyasa Fiyatları İle Sabit Gelir Artışı Makasının Açılması: Korona süreci boyunca üretim daralması nedeniyle ve ekonomik sürecin başarısız yönetimi nedeniyle fiyat artışlarındaki korkunç yükselme devam ederken, sabit gelirlerde küsurat düzeyinde artışlar, piyasa ile maaşın arasındaki makasın giderek açılması.
    3. Hükumetin Korona Sürecinde Yer Yer Çifte Standart Uygulamaları: Hükumet bazı mitinglerini ve Ayasofya gibi bazı açılışları bu süreç içinde yaparken, kafeleri müşteriye kapatıp, camileri serbest bırakırken bu uygulamalar halkta çifte standart uygulamalar olarak görülmüş ve gözlemlerimiz ve araştırmalarımız sonucunda hükumet samimiyetsiz bulunmaktadır.
    4. Yönetimi Paylaşmaktan Kaçınma: Korona süreci tek adam yönetimi anlamına gelen, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminde ve halihazırdaki devlet teşkilatındaki hukuksal, idari ve reel gerçekler nedeniyle süreç hem muhalefet ile HEM SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE yeterince paylaşılmamış, bu toplum katmanlarının yönetime katılmasına fırsat verilmemiştir.
  2. DİNSEL FAKTÖRLER:
    1. Çaresizlik ve İsyana Karşı Duaların Sonuçsuzluğu: Korona ve belki ileride gelecek salgın süreçlerinde insanların çaresizliği ile onların inanma ve değerlendirme algılarında, din aleyhine gelişmelere neden olmakta. Adeta, DİN, BİLİME teslim olma durumunda kalması. (Çünkü bilim sorgular ve olayların kökenini fiziksel ve kimyasal ve enerjisel olarak açıklar.)
    2. Ötekini Daha Fazla Gören Türk Halkının Ötekini Tanıması: Korona sürecinde insanlar evde kaldıkça dijital dünyaya açılmış, dijital dünyada da insanlar (Müslüman ahali) öteki dünyayı, diğer ülkeleri, diğer dinleri, inanmayanları, çok farklı din ve düşünce sistemlerine görme değerlendirme fırsatı bulmuş ve korona öncesinde tek bildikleri KABUL ETTİKLERİ olgu olan “din” özelde “İslam” tek olgu olmaktan çıkmış, olgular arasında bir olgu haline gelmiştir. Bu da dine ve dinsel değerlere atıf yapan iktidarı zayıflatmaya başlamıştır. Öteki: Kendinden olmayan her türlü inanç, yaşam ve kültür yapıları.
    3. Evde Kalan İnsanlar Üzerindeki İnternetin Dine Karşı Özgürleştirici Etkisi: İnternet içeriklerinin örtük bilginin açılmasına, var olan doğru hatta gerçeklere karşı çok daha fazla ve farklı gerçeklik düzlemiyle karşı karşıya kalmış, her türlü kültür ve yaşam formunu görme inceleme fırsatı veren, sınır ve zamandan bağımsız bir öğrenme imkanı sunmakta. Daha fazla öğrenen insan üzerindeki dinsel bilgilerin tekel etkisi azalmaktadır. Tek ve egemen olarak bilinen din, diğer bilimsel ve sosyal bilgilerin arasında bir parça haline gelmiştir.
    4. Evde Kalan İnsanların Sağduyulu Düşünme Fırsatı: Toplumdaki din, inanç, gelenek, töre, örf, adet gibi değer yargıları, yerini hukuka, etik ilkelere ve algoritmalara bırakmış durumda. Bu da bireylerin “düşünce dayatan her türlü kişi kurum ve sisteme karşı” tepki duymalarına neden olmakta bu da bireyleri muhalefete sevk etmektedir.
  3. SOSYAL FAKTÖRLER:
    1. Evde Kalan İnsanların Sosyal (Medya) İle Dansı: Korona sürecinde evde kalan insanların sosyal medya ortamları adeta alternatif bir yaşam alanı sunmuş ve artık insanlar üzerindeki din baskısı sanal dünyada ortadan kalkmış dine atıf yapan kişi ve kurumların inandırıcılıklarında zayıflamalar görülmüştür. Sosyal Medyadaki yaşam bu gün için GERİ DÖNÜLMESİ İMKANSIZ BİR GERÇEK haline gelmiştir. Bu durum her geçen gün daha fazla bu yönde gelişmekte. İktidarın, çoğu ulusal ve ana akım medya üzerinde kurmuş olduğu tekel ve oligarşik yapı içinde kendini ifade edemeyen YAYGIN TOPLUM KATMANLARI, özgür düşüncelerini ve yaşamlarını SOSYAL MEDYA üzerinde gerçekleştirebilmekte. Bu bağlamda SOSYAL MEDYA evde kalan insanların patlamaması açısından EMNİYET SÜBABI durumundadır.
    2. Diziler ve Filmlerdeki Manevi Değerlerden Bağımsız İçerikler: Dizi filmlerinde veya filmlerdeki içerikler çoğunlukla YAPIMCILARIN YABANCI OLMASINDAN KAYNAKLI OLARAK dinsel değerler yerine kutsallaştırılan değerden bağımsız teknoloji ve bilim-yoğun bir içerik sunmakta.
YORUM EKLE