Nerde Kaldı Kardeşlik Komşuluk Hatta İnsanlık ?

Hepinizin malumu Konya’da komşu oldukları bilinen ve eski bir husumete bağlı olduğu söylenilen bir eve silahlı saldırı yapılıyor, aynı aileden 4’ü kadın 3 ü erkek olmak üzere toplam 7 kişi katlediliyor! Bunu yapan komşu ve bizim bildiğimiz insan?.. Nasıl bir ruh hali, nasıl bir intikam? Ve tam olarak açıklanmadı amma bir kedi davası olduğu söyleniyor. 10 yıllık bir husumetmiş !…

Yüce Allah Kur’anı Kerim’inde ne buyuruyor: “Bir cana kıymanın veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmanın cezası olmaksızın kim bir kimseyi öldürürse sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir canı kurtarırsa sanki bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller, mûcizeler getirdiler. Ne var ki, bütün bunlardan sonra onların pek çoğu hâlâ yeryüzünde taşkınlık yapıp durmaktadırlar” (Maide Süresi 32 Ayet)

“Bütün mü’minler kardeştir; öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’a gönülden saygı besleyip O’na karşı gelmekten sakının ki O’nun rahmetine erişesiniz.” (Hucurat Süresi Ayet-10)

Peki Peygamberimiz Komşulukla ilgili ne buyuruyor: Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, komşusuna iyilik etsin.”
“Allah’a yemin ederim ki, bir kimse, kendisi için sevdiği şeyi, komşusu veya arkadaşı için sevmedikçe iman etmiş olmaz.”
“Komşusuna eza edeni Allah’ü Teala sevmez.” Hadisler)

Hak bir dinin mensupları ve aynı soydan gelen din kardeşleri olarak bir birimize muhalefet etme, kavga etme ve cana kıymak gibi bir hakkımız var mı? Asla.., Peki bu intikam nedir? Cahiliye adeti ve düşmanlık iç güdüsü!.. İslama yakışır mı? Hayır; kardeşliğe, komşuluğa yakışır mı? Hayır! Bize ne oluyor da Allah’ın emrine aykırı, Peygamberimizin hilafına iş tutarız?

Peki kim kalmış hayatta? Bin yıl, iki bin yıl yaşayıp hayatta kalan var mı? Şu ölümlü dünyada adam öldürmek, cinayet işlemek, düşman kazanmak kimin işine yarar? Şeytanın; Şeytan sizi nereye götürür cehenneme! Hani ne derler: “ Cehennemi zümeraa!

İnanları kardeş olarak yattığını buyuran Yüce Allah’a, kardeş olun, kardeşlerinizin arasını ıslah edin diyen Allah’ın peygamberine muhalefet etme insanı nere götürür Cehenneme!.. Yani iki dünyada da rezil ve rüsvay olmak var işin içinde!.. Buna değer mi? Bu dengi kin, öfke ve düşmanlık insanlığa, kardeşliğe sığar mı? Valla biz sığdırmıyoruz, sığdıran varsa buyursun…

Katledilen bu 7 yedi kardeşimiz de nasıl olsa öleceklerdi; çünkü dünya ölümlü dünya. Ama bu zevat hem katil oldu,  hem de Allah’ın lanetini üzerine topladı. Bunun affı mümkün mü? Sanmıyoruz! Allah’a kalmış ama bu yaptığının  hesabını verecek, onun için deriz ki: buna değer miydi? Bu türlü zihniyetteki insanlarımızı Allah ıslah etsin!

Sonuç: Cehalet, kin, nefret ve düşmanlık! Doğru ve İslami olan şu: çocuklarınızı İslam ahlakı üzerine yetiştirin. Onlara Allah, peygamber ve  insan sevgisini aşılayın, sevgiyi hayatına hakim kılın. Kılın ki insanı boş ver bir karıncayı bile incitmesinler. Çünkü insan olmak da, Müslüman olmak da bunu gerektirir. Bunlar cehaletin meyveleri…. Hayatı kardeşçe yaşayıp kardeşçe paylaşanlara müjdeler olsun…

Paylaş

YORUM EKLE