Oğlunun kalp masajıyla hayata tutundu, 38 günlük yaşam mücadelesini kazandı

Van'ın Mu­ra­di­ye il­çe­sin­de oğ­lu­nun as­ker­de öğ­ren­di­ği kalp ma­sa­jı­nı uy­gu­la­ma­sıy­la ha­ya­ta dönen 73 ya­şın­da­ki Musa Gün­doğ­du, has­ta­ne­de­ki 38 gün­lük yaşam mü­ca­de­le­si­nin ar­dın­dan ta­bur­cu edil­di.

İlçeye 40 ki­lo­met­re me­sa­fe­de­ki Çak­mak Ma­hal­le­si'nde 10 Ekim'de yı­kı­lan odun­lu­ğun al­tın­da kalan ve kalbi duran Gün­doğ­du, oğlu ile çev­re­de­ki­ler ta­ra­fın­dan çı­ka­rıl­dı.
Oğ­lu­nun 18 yıl önce as­ker­de al­dı­ğı ilk yar­dım eği­ti­min­de öğ­ren­di­ği kalp ma­sa­jı­nı ya­pa­rak ha­ya­ta dön­dür­dü­ğü Gün­doğ­du, daha sonra sağ­lık ekip­le­rin­ce Yü­zün­cü Yıl Üni­ver­si­te­si (YYÜ) Dur­sun Oda­baş Tıp Mer­ke­zi'ne kal­dı­rıl­dı.
Bu­ra­da ya­pı­lan kont­rol­ler­de 9 ka­bur­ga ile göğüs ke­mi­ği­nin kı­rıl­dı­ğı, vü­cu­dun­da ezil­me­le­rin ol­du­ğu tes­pit edi­len Gün­doğ­du, mü­da­ha­le­nin ar­dın­dan yoğun bakım ser­vi­si­ne ya­tı­rıl­dı.
Has­ta­ne­de 28 gün yoğun bakım, 10 gün de göğüs ser­vi­sin­de kalan Gün­doğ­du, sağ­lı­ğı­na ka­vu­şa­rak ta­bur­cu edil­di.
- "Evime gi­de­ce­ğim için mut­lu­yum"
Gün­doğ­du, AA mu­ha­bi­ri­ne, sağ­lı­ğı­na ka­vuş­ma­nın mut­lu­lu­ğu­nu ya­şa­dı­ğı­nı söy­le­di.
Oğ­lu­nun 18 yıl önce as­ker­lik­te öğ­ren­di­ği kalp ma­sa­jıy­la ha­yat­ta kal­dı­ğı­nı ifade eden Gün­doğ­du, "Odun­luk bir anda üze­ri­me çöktü. O an dua et­me­ye baş­la­dım. Son­ra­sı­nı ha­tır­la­mı­yo­rum. Beni kom­şu­la­rım ve oğlum kur­tar­dı. Gö­zü­mü aç­tı­ğım­da has­ta­ne­dey­dim. Uzun süre sonra ken­di­me ge­le­bil­dim. Dok­tor­lar­dan Allah razı olsun. Be­nim­le çok il­gi­len­di­ler. Ham­dol­sun sağ­lı­ğı­ma ka­vuş­tum. Evime gi­de­ce­ğim için mut­lu­yum." dedi.
Resul Gün­doğ­du ise ba­ba­sı­nı en­kaz­dan çı­kar­tır­ken nab­zı­nın at­ma­dı­ğı­nı, nefes al­ma­dı­ğı­nı ve kal­bi­nin dur­du­ğu­nu fark et­ti­ği­ni be­lirt­ti.
İlk yar­dım eği­ti­mi­nin öne­mi­ni daha iyi an­la­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Gün­doğ­du, şöyle ko­nuş­tu:
"İlk yar­dım eği­ti­mi il­ko­kul­dan iti­ba­ren ve­ril­me­li. Her­ke­sin bu ko­nu­da eği­til­me­si ge­re­ki­yor. Özel­lik­le kalp ma­sa­jı ve suni te­nef­fü­sün bu kadar önem­li ol­du­ğu­nu ya­şa­ya­rak öğ­ren­dik. 2005'te Sam­sun'da as­ker­lik ya­par­ken ilk yar­dım eği­ti­mi aldım. Ba­ba­mı en­kaz­dan çı­kar­dık­tan hemen sonra kalp ma­sa­jı yap­tım. Suni te­nef­füs­le nefes al­ma­sı­nı sağ­la­dım. İlk yar­dım eği­ti­miy­le ba­ba­mı kur­ta­ra­ca­ğı­mı tah­min ede­mez­dim. Eği­ti­mi iyi ki al­mı­şım. Ba­ba­mın du­ru­mu iyi. 38 gün­lük te­da­vi sü­re­ci sonuç verdi. Zorlu bir süreç ya­şa­dık. Dok­tor­lar ve tüm has­ta­ne per­so­ne­li ba­ba­mın sağ­lı­ğı­na ka­vuş­ma­sı için canla başla mü­ca­de­le etti. Çok il­gi­len­di­ler. Her­ke­se te­şek­kür ede­rim."
- "Has­ta­mı­zın du­ru­mu iyi"
Van YYÜ Dur­sun Oda­baş Tıp Mer­ke­zi Göğüs Cer­ra­hi Uz­ma­nı Dr. Gör­kem Kay­gu­suz da has­ta­nın du­ru­mu­nun iyi ol­du­ğu­nu ak­tar­dı.
Gün­doğ­du'nun kalp ma­sa­jı ya­pa­rak ba­ba­sı­nı kur­tar­dı­ğı­nı an­la­tan Kay­gu­suz, "Hasta mer­ke­zi­mi­ze ge­ti­ril­di­ğin­de du­ru­mu kri­tik­ti. En­tü­be edil­di. 28 gün yoğun bakım ser­vi­sin­de te­da­vi­si ya­pıl­dı. Daha sonra ser­vi­si­miz­de te­da­vi­si­ne devam ettik. Sağ­lı­ğı­na ka­vuş­tu ve ta­bur­cu ettik." dedi.
İlk yar­dım eği­ti­mi­nin temel yaşam des­te­ği ol­du­ğu­na dik­ka­ti çeken Kay­gu­suz, "Bir­çok kurum ilk yar­dım eği­ti­mi ve­ri­yor. Eği­ti­min öne­mi­ne iliş­kin kurs­lar dü­zen­le­ni­yor. Her­ke­sin bu kurs­la­ra ka­tıl­ma­sı ge­re­ki­yor. An­ne­mi­ze, ba­ba­mı­za, kar­deş­le­ri­mi­ze ve ço­cuk­la­rı­mı­za uy­gu­la­ma du­ru­muy­la kar­şı­la­şa­bi­li­riz. Tra­fik ka­za­la­rın­da hayat kur­ta­ra­bi­li­riz. İlk yar­dım doğru şe­kil­de uy­gu­lan­dı­ğın­da so­nu­cu yüz gül­dü­rü­cü ola­bi­li­yor. Has­ta­mız­da bunu gör­dük." ifa­de­si­ni kul­lan­dı.  VAN AA

YORUM EKLE