Ölü Ama Ayakta Yürüyen Üniversiteler, Zombie Üniversiteler

Bugün size finans kapitalin ana merkezi Amerika’dan, iki haber vereceğim. İki haber de kapitalizmin işleyişinde ki tıkanıklıkla ilgilidir.

Birinci haber ölü ama ayakta yürüyen üniversitelerle ilgili, ikinci haber ise, Amerikan halkı metal paraları piyasadan topladığı için, bozukluklar sıkıntısı baş göstermiş olmasıdır.

Metal Dolarların ve Sentlerin içinde gümüş ve diğer değerli metaller olduğundan, kâğıt dolardan daha değerli olan metal paralar ortadan kalkmış, bozuk para sıkıntısı ortaya çıkmıştır.

Kapitalizmin ana merkezinde, sınırsız para basılmasının sonuçları ortaya çıkmaya başladı.

Kapitalizmin bu yıl içinde ve/veya 2021 yılın başlarında yeni bir kriz ile karşılaşacağı bilinmektedir. Muhtemelen bu krizler, banka krizleri olarak karşımıza çıkacaktır.  Faizlerin sıfır olduğu yerde başka ne beklenebilir.

Ölü ama ayakta yürüyen üniversiteler için söyleyeceğimiz de şudur; diploma, sertifika ve benzeri kağıtların ticaretinin yapıldığı ticaret kurumları, tıpkı, sürekli para basımı gibi, bunlarda sürekli sertifika, yani kâğıt satmalarıdır.

Finans kapital, arkasında bir teminat veya değer varmış gibi görünen kağıtların, satım süreçleridir. Bir nevi kâğıt ticaretidir. Eğitimde ki de diploma ticaretidir.

Amerika’da, bir milyon üniversite öğrencisi, yabancı ülkelerden gelmiş, zombie üniversitelerden, eğitim alıp ülkelerine dönecekler.

Bu öğrencilerden Amerikan devletinin ve onun özel zombie üniversitelerinin kişi başı kazancı 20 bin dolar/yıl civarındaymış.

Trump bu öğrencileri Amerika’dan dışarı çıkarmak istedi. Nedeni de bu öğrenciler hem sözde eğitim alıyor hem de Amerika’da bir işte çalışıyorlar. Çalıştıkları için de Amerikan vatandaşı işsiz kalıyormuş.

Amerika’da paralı eğitim, artık bir sertifika ticaretine döndüğünden, yurt dışında gidenler internet üzerinden eğitim alıyorlar.

Anlayacağımız eğitimin ticarileşmesi, eğitim kurumlarını diploma ve sertifika basan matbaalara dönüştürmüştür.

Kendi ülkemizde de eğitimin alınır satılır bir metaa dönüştürülmüş olması, maalesef aynı diploma enflasyonun ülkemizde de yaşanmasına sebep olmuştur.

Eğitimin ticarileşmesi insan kalitesini düşürmüş, toplumda diplomalı lakin eğitimsiz bir kitle oluşturmuştur. Eğitimli gibi görünen lakin gerçekte eğitimsiz olan bu kitle hem işsiz kalmış hem de sosyal kaosa sebep olmuştur. Bir de bunun üzerine üstlük internet üzerinden eğitimin çıkması insan kalitesini hepten aşağı çekmiştir.

Velhasıl finans kapital (kâğıt ticareti), toplumda eşitsizliği, haksızlığı hat safhada üretmiştir. Lakin finans kapital, kendi istihdam ettiği kişilerin iyi eğitim almasını bu düzen içinde sağlamıştır.

Kendi elindeki eğitimli kişilerle, sömürü mekanizmalarını çarklarını yağlayarak, bolca kağıt satarak yoluna devam etmektedir. Lakin tüm toplumsal kaosu karşılayacak bir formül onlarında elinde olmadığı bilinmektedir.

YORUM EKLE