Onlar Şimdi Nöbette

Çanakkale Savaşı için 80 kişinin gittiği ve sadece 3 kişinin döndüğü kahraman köy ziyaret ettik

Nafis Lokuıça gideceğimiz köy hakkında verdiği bilgilere göre; Anadolu Selçuklu Türkleri, 1300’lü yıllarda, bölgeyi fetih eder. Türk tarihindeki adet üzere fetih edilen yere cami yapılmadan önce bir “Namazgâh” yapılır. Üstü açık taşlarla örülmüş, mihrabı, minberi, kürsüsü, minaresi ve kapısı olan bir mescit.

Hemen bitişiğinde eski mezarlar var. Birinin mezar taşını okudum. Mezar taşında “Kurt Ali ruhuna Fatiha” yazıyordu.

Türk kültür tarihinde önemli yer tutan “Kurt, Bozkurt” motifi ile Peygamber efendimizin hem yeğeni, hem damadı ve 4. İslam Halifesi olan Hazreti Ali “Ali” adının, aynı isimde birleşmesi bana pek anlamı geldi.

Çanakkale Savaşı’nın başladığı(1915–1916) haberi buralara kadar gelmiş. Padişahin ve İslam Halifesinin eli silah tutanları askere çağırması üzerine Kosova’nın Zlepotok köyündeki 80 genç (Selçuklu torunu), yaya (yöre halkının ifadesiyle ayakla) olarak Çanakkale Savaşına katılmak için köyden çıkarlar.

Bir zaman sonra, Çanakkale zaferi kazanılır, Çanakkale geçilmez. Ancak 80 gençten 77 si şehit düşer. Köye sadece 3 gazi dönebilir.

Gaziler, köyün girişinde tepelik yere geldiklerinde otururlar. Bize arkadaşlarımızı soracaklar ne diyeceğiz bir kararlaştıralım derler. Bizlere, 77 şehit arkadaşlarımızı soranlara “onlar şimdi nöbette” diyelim şeklinde karar alırlar. Havanın kararmasını beklerler ve gecenin yarısında evlerine girerler.

Çanakkale’ye Savaşına destek vermek için gidenlerden 3 gazinin köye döndüğü haberi tez ulaşır. Analar, babalar, eşler, gelinler, nişanlı, yavuklular dönemeyenlerden haber sorarlar.

Gaziler “biz gelirken onlar nöbetteydi. Onlar şimdi nöbette” derler.

O günden bu zaman kadar köy halkı Çanakkale’ye yardıma gidenlerin dönmesini bekler olmuş. O tepeye biz de çıktık. Biz de bekledik.

O tepeye Türk yetkililer Çanakkale Şehitleri için küçük anıt dikmişler. Ancak TİKA şehitlere yaraşır daha büyük bir anıt dikmek için arazi üzerinde çalışmalara başlamış.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Alp EREN
Alp EREN - 5 yıl Önce

Namık Kemal HOCAM,
Ne Güzel bir anı...
Selçukluların 1300 lü yıllarında gitmesi ve Türklüklerini unutmamaları çok anlamlı geldi bana...
Böyle bir köyün varlığı Kosovalıların Türk sevgisinin yaşadığını öğrenmek bizim için anlamlı oldu.
VAR OLUN ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK HOCAM...

Sedat Uyan
Sedat Uyan - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Balkanlarda Türk sevgisini ve tarihini be güzel anlatmışsın.
İyi ki varsın.
saygılar

Mustafa P.
Mustafa P. - 5 yıl Önce

Değerli Hocam. Emeğinize ve kaleminize sağlık. Nacizane nöbet tutanlardan olnak dileği, selam ve saygı ile...

Havva Zeybek Sentas
Havva Zeybek Sentas - 5 yıl Önce

Sayın Hocam bu vermiş olduğunuz bilgi ışığında aydınlanmanın gururunu yaşayınız bizlere Ne mutlu ki 1300 lü yıllardan beri süre gelen Türklük şuuru duygulandırdı aynı zamanda nöbette olanların Ruhları Şad olsun. Onların nöbeti sayesinde özgürce yaşıyoruz kıymetini bilmemiz ve öğrencilerimize bu şuuru aşılamamız gerek yureginize ve kalleminize saglik.

Hasan Göl
Hasan Göl - 5 yıl Önce

Namık Kemal hocam
Kosovda Türklerin varlığını bilmek güzel.
Türkiye ile bağlarını koparmadıklarını öğrenmek ne güzel.
İhtiramlar