Özbek askerler hem enkazda hem sahra hastanesinde depremzedelerin yardımına koşuyor

Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem­le­rin et­ki­le­di­ği il­ler­den Hatay'da Öz­be­kis­tan'dan gelen 200 asker, hem arama kur­tar­ma ça­lış­ma­la­rı­na des­tek ve­ri­yor hem de oluş­tur­duk­la­rı sahra has­ta­ne­siy­le afet­ze­de­le­ri te­da­vi edi­yor.
Ak­de­niz, Doğu Ana­do­lu ve Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu böl­ge­le­rin­de­ki 10 ili et­ki­le­yen dep­rem­le­rin ar­dın­dan dün­ya­nın dört bir ya­nın­dan yar­dı­ma gelen arama kur­tar­ma ekip­le­ri­nin böl­ge­de­ki ça­lış­ma­la­rı sü­rü­yor.
Öz­be­kis­tan'dan Hatay'a gelen 200 as­ke­rin yer al­dı­ğı arama kur­tar­ma ekibi, enkaz al­tın­da kalan çok sa­yı­da ki­şi­nin kur­ta­rıl­ma­sı­nı sağ­la­dı.
Özbek as­ker­ler, kur­tar­ma ça­lış­ma­sı­nın yanı sıra Sov­yet­ler Bir­li­ği'nin Af­ga­nis­tan'ı iş­ga­li ne­de­niy­le 40 yıl önce Tür­ki­ye'ye gelen Öz­bek­le­rin ya­şa­dı­ğı An­tak­ya il­çe­si Ova­kent Ma­hal­le­si'ne sahra has­ta­ne­si kurdu. Bu­ra­da çok sa­yı­da dep­rem­ze­de­nin te­da­vi edil­me­si­ni sağ­la­yan eki­bin böl­ge­de­ki ça­lış­ma­la­rı tak­dir top­lu­yor.
- "Dep­rem­de en büyük hasar ne­re­dey­se oraya gel­mek is­te­dik"
Tıbbi yar­dım eki­bin­den Albay No­sir­jon Fo­zi­lov, AA mu­ha­bi­ri­ne, dep­re­min ar­dın­dan hızlı şe­kil­de Tür­ki­ye'ye gel­me­ye ça­lış­tık­la­rı­nı söy­le­di.
Öz­be­kis­tan Cum­hur­baş­ka­nı Şev­ket Mir­zi­yo­yev'in ta­li­ma­tıy­la yola çık­tık­la­rı­nı be­lir­ten Fo­zi­lov, Ga­zi­an­tep üze­rin­den Hatay'a ulaş­tık­la­rı­nı bil­dir­di.
Fo­zi­lov, ara­la­rın­da çok sa­yı­da sağ­lık­çı­nın bu­lun­du­ğu ekip­le Tür­ki­ye'de ol­duk­la­rı­nı ifade ede­rek, "Ga­zi­an­tep Ha­va­li­ma­nı'nda çok sıcak kar­şı­lan­dık. Hatay'a ulaş­ma­mız için araç des­te­ği sağ­la­dı­lar. Hatay'da da çok sıcak kar­şı­lan­dık. Bun­dan do­la­yı çok mut­lu­yuz. Hatay'a gelir gel­mez tıbbi ve arama kur­tar­ma ekibi ola­rak ça­lış­ma­la­ra baş­la­dık. Halen ça­lış­ma­la­rı­mız sü­rü­yor." diye ko­nuş­tu.
Günün 24 saati nö­bet­le­şe hiz­met ver­dik­le­ri­ni dile ge­ti­ren Fo­zi­lov, rönt­gen ci­ha­zı, ult­ra­son ve tıbbi la­bo­ra­tu­var­la­rın bu­lun­du­ğu sahra has­ta­ne­si­nin 100 ki­şi­yi aynı anda te­da­vi ede­bi­lecek ka­pa­si­te­de ol­du­ğu bil­gi­si­ni verdi.
Albay Fo­zi­lov, şun­la­rı an­lat­tı:
"Dep­rem­de en büyük hasar ne­re­dey­se oraya gel­mek is­te­dik. Bize de bu­ra­sı görev ola­rak ve­ril­di. Tür­ki­ye'ye her ko­nu­da des­tek­te bu­lun­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Kar­deş olan Tür­ki­ye'ye des­tek için her zaman ha­zı­rız. Öz­bek-Türk dost­lu­ğu ebedi olsun. Şim­di­ye kadar ara­la­rın­da çocuk, hasta, yaşlı ve ha­mi­le­le­rin de ol­du­ğu 600'e yakın ki­şi­yi te­da­vi ettik."

YORUM EKLE