ET VE SÜT ÜRETİMİ, TÜKETİMİ KARŞILAMALIDIR!

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “(KİT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri üst Komisyonunda Et ve Süt Kurumunun 2017- 2018 yıllarına ait Sayıştay denetim raporlarının görüşülmesinde;

ET VE SÜT ÜRETİMİ, TÜKETİMİ KARŞILAMALIDIR!

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “(KİT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri üst Komisyonunda Et ve Süt Kurumunun 2017- 2018 yıllarına ait Sayıştay denetim raporlarının görüşülmesinde; Büyükbaş hayvan ve et ülkemizde, son yirmi yıldır yeterli miktarda üretilememesi sonucunda; ihtiyaçlarının bir kısmı ithalat yolu ile karşılıyor. Et üretimine bağlı olarak süt üretiminde de düşüşlerin yaşandığı görülmektedir.

  Zeybek; İthalat yolu ile ihtiyaçların karşılanması gelirlerimizin başka ülkelere aktarılması demektir. Et ve Süt Kurumu, ülke insanının sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için tüketimden fazla üretim yaptırmak zorundadır. Et ve Süt Kurumu piyasada etkin rol alır ve üretim süreçlerine destek ile denetimi sağlarsa piyasalarda fiyat dalgalanmalarının da önüne geçmiş olur.

  2017 yılında ithal edilen etlerde bazı hastalıkların tespit edilmesi sonucunda, resmî kurumlara verilen etlerin kuruma iadesi ve anlaşma şartları doğrultusunda ödeme yapması Et ve Süt kurumunu zarara uğratmıştır. İthalat yapan firmalara cezalar neden verilmemiştir.

ET, SÜT ÜRETİCİSİNE TEŞVİKLER SAĞLANMALIDIR

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “Et ve Süt Kurumunun öncülüğünde, onun plan ve projelendirmesinde Türkiye’de tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayacak üretimin en üst seviyede yapılması için, teşviklerin yeterli seviyede olması gerekir. Et ve Süt üretiminde ülke insanımızın temel ihtiyaçlarının sağlıklı ve güvenli olarak karşılanmasında kuruma önemli görevler düşmektedir. İthal etmek yerine ülke insanımıza ürettirmek, üretim ile istihdamı da artıracaktır.”

Zeybek,”2019 yılında 1 torba yem 50-55 TL iken 2020 yılında 95-100 TL hatta 110 TL’den satılmaktadır. Hayvancılıkta girdi fiyatlarının katlanarak artması sonucunda üreticiler kar edemediği gibi maliyetlerinde karşılanmadığı ifade edilmektedir. Sütün bol üretildiği dönemlerde işlenmesi ve raf ömrü uzun ürünlere dönüştürülmesi için gerekli tedbirler ve destekler sağlanmalıdır. Beyaz ve kırmızı et ile süt üretiminde girdi fiyatlarının ürün fiyatlarına yansıtılması tüketicileri zora sokmaktadır.  Et ve Süt Kurumuna hükümet gerekli bütçe aktarımı ile kurumda üretime gerekli destekleri sağlamalıdır. Hayvancılıkta, yem, girdi fiyatlarının aşırı artışları karşısında üreticilerin desteklenmesi ile tüketicilerinde kaliteli ve uygun fiyatla ürün tüketimi desteklenmiş olacaktır dedi.”

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER