YAŞAR, SINAV GİRİŞ ÜCRETLERİNDEKİ ARTIŞI ELEŞTİRDİ

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, üniversite sınavlarına giriş ücretlerine yapılan zammı eleştirerek, her bir sınav için 90 lira olarak açıklanan giriş ücretlerinin, sınavlarda dağıtılan iki şeker bir kalem için mi alındığını sordu.

YAŞAR, SINAV GİRİŞ ÜCRETLERİNDEKİ ARTIŞI ELEŞTİRDİ

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar yaptığı açıklamada, çoğunlukla gelir kaynağı olmayan gençlerin gelecek kaygısına dikkat çekerek, üniversite giriş sınavlarına yapılan zamları vicdansızlık olarak değerlendirdi. Yaşar, bir öğrencinin farklı alanlardan tercih yapabilmek için sınavların tamamına toplam 270 lira giriş ücreti ödemesi gerektiğini eleştirerek şöyle konuştu:

“Ortaöğretimini tamamlayarak üniversite yolunda adım atan gençlerimiz

Girdikleri Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YTD) olarak ayrı ayrı yapılan sınavlar için başvuru ücretlerine ciddi oranda zam yapıldı.

2020 yılında her bir sınav için 70 lira ödenirken 2021 yılında sınava girecek öğrenciler 90 lira ödüyor. Bir yıl içerisinde 20 liralık zam farkı neyden kaynaklanmaktadır? Neredeyse tamamının hiçbir gelir kaynağı olmayan bu gençlerimizden, sınavda dağıtılan iki şeker ile bir kalemin ücreti mi alınmaktadır?

Farklı alanlarda tercih yapmayı düşünen ve üç sınava da girmek zorunda olan öğrencilerin ödeyeceği başvuru ücreti 270 lira. Yapılan zam oranı yüzde 28.5.

Açıkladığı gerçek dışı enflasyonlarla vatandaşın geçim sıkıntısından, gençlerin gelecek kaygısından haberi olmayanlar şimdi de çocuklarımızın gireceği sınavlardan kar yapmanın peşinde.  Açıkladıkları enflasyona göre sınav ücretlerine yapılan zam, enflasyon oranının 2 katıdır.

Üniversite okumak yeterince zor ve masraflıyken daha yolun başındaki öğrencilere bu sıkıntıyı yüklemek vicdansızlıktır. Ailesinden aldığı cep harçlığı ile sınav parası biriktiren ya da yine ailesinden sınav ücreti isterken boynunu bükmek zorunda kalan çocuklarımızın üzerindeki bu yükün hafifletilmesini bekliyoruz. Yıllarca bu sınavlar için emek vermiş ve sınav stresi ile gece gündüz çalışan öğrencilerimizin sınav giriş ödemelerinin cüzi bir miktara çekilmesi gerekmektedir.”

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER