Sığırlarda Papillomatosis

Sığırlarda Papillomatosis

Sığırlarda Papillomatosis etkeniBovine Papillomavirus‘tür. 6 serotipi vardır. 2, 3 ve 6 serotipleri deride; 1, 5 ve 6 meme ve meme başlarında, 4 ise özofagus ve barsaklarda papillomatosis oluşturur.

Epidemiyolojisi;

Dünyanın birçok ülkesinde yaygındır. Sığırlardan başkaatlarda,nadiren dekoyun ve domuzlardagörülür. Genellikle 2 yaşından küçük sığırlarda görülür. Bulaşma temasla derideki yara ve portantreler yolu ile şekillenir. Hatta rektal muayene ile perineal lezyonlar gözlenlenebilir. Memedeki lezyonlar sağımı engelleyebilir. Morbiditesi %25 ‘e ulaşabilir. İnkubasyon süresi 3-8 haftadır.

Klinik Semptomlar;

  • Fibropapillom niteliğindeki yumuşak karakterli papillomların genellikle baş ve boyun bölgesinin derisinde görülmesi ve bağdokuyu da kapsayabilmnesi
  • Çapları 1 -10 cm arasında
  • Görünümlerikarnıbaharmanzarasında
  • Lezyonlar meme, perineal bölge, prepusyum, penis, ağız boşluğu, retikulum ve interdigital bölgede meydana gelmesi
  • Meme lezyonlarının daha çok yaşlılarda gözlenmesi

Ayırıcı Tanı;

Papillomatosis klinik bulgular ve seyri açısından tanısı kolaydır. AncakDermal Fibroplasia‘ler göz önünde bulundurulmalırdır.

Laboratuar Bulguları;

Tipik bulgusu yoktur.

Tanı;

Klinik bulgulara göre kolaydır.

Sığırlarda Papillomatosis Tedavisi;

Çoğu olaylarda sağaltıma gerek yoktur. Büyük olanlar operatif yöntemle alınabilir. Hasta lezyonlarından hazırlanan intradermal ya da ticari aşıların 1-2 hafta ara ile 2-4 kez uygulamasıyla olayların %80 3-6 hafta içinde iyileşir. Meme lezyonlarında bu uygulama sonucu iyileşme oranı düşüktür.

Hastalığın genel olarak prevelansı düşük olduğundan koruyucu olarak aşılama önerilmemektedir.

YORUM EKLE