Sıkılaştırmaya Fren!

Başlıca 37 gelişmekte olan ülke arasında bu yıl sadece Şili faiz artırırken, diğerleri faizi sabit tutmayı ya da düşürmeyi tercih etti.

Doların ralli yaptığı geçtiğimiz yıl paralarını korumak ve enflasyonla mücadele etmek için harekete geçerek faizleri artırmak zorunda

kalan gelişmekte olan ülke merkez bankaları vites değiştirdi. Geçtiğimiz yıl art arda faiz silahını çeken gelişen ülkelerden bu yıl sadece 1’i faiz artışına giderken, diğerleri faizleri korumayı ya da aşağı çekmeyi tercih etti.

Merkez Bankaları, doların 2019’da hız kesmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışlarının yavaşlayacağına dair sinyallerin güçlenmesiyle parasal sıkılaştırmada frene bastı. Küresel borçlanma maliyetlerindeki gerilemenin de etkisiyle 37 ülkenin yer aldığı gelişen ülkeler grubunda sadece Şili faizi artırarak yüzde 3.0 seviyesine getirdi. Diğer bankalar yılbaşından bu yana yaptıkları toplantılarda faizi sabit tutmayı tercih ederken, Hindistan beklentilerin aksine faizini 25 baz puan düşürdü.

Başlıca merkez bankaları, 2011 yılından bu yana en uzun süreli sıkılaştırma dönemindeydi. Merkez Bankaları eylülde 5, kasımda 8 ve aralık ayında 9 kez faiz artışına gitmişlerdi. Ocakta bankalar faize dokunmazken, bu hafta bazı gelişen merkez bankalarını faiz kararı sıkılaştırmanın sona ermekte olduğu sinyalleri vermeye devam etti.

Hindistan düşürdü Brezilya sabit tuttu

Hindistan Merkez Bankası beklentilerin aksine politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 6.25’e düşürdü ve enflasyondaki sert düşüşün ardından yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için “ölçülü sıkılaştırma” yaklaşımını “nötr” olarak değiştirdi. Ekonomistlerin çoğu faizlerin sabit tutulmasını sadece yaklaşımın nötr olarak değiştirilmesini bekliyordu.

Brezilya Merkez Bankası da, faiz oranlarını beklendiği gibi tarihi düşük seviyesinde sabit tuttu. ve ılımlı enflasyon baskılarının faizleri bir süre daha mevcut seviyede tutabileceğinin sinyalini verdi. Merkez Bankası’nın Copom olarak adlandırılan dokuz üyeli para politikası kurulu, gösterge Selic faiz oranını art arda yedinci toplantıda da 6.5’te sabit tuttu.

Filipinler Merkez Bankası da politika faizinde değişikliğe gitmeyerek enflasyonun daha fazla hız kesmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlamasının ardı ardına ikinci toplantıda da sabit bıraktı. Manila’da Bangko Sentral ng Pilipinas tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre banka ters repo faizini yüzde 4.75 seviyesinde bıraktı. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin tamamının tahmini faiz değişikliğine gidilmeyeceği yönündeydi. Filipinler’de enflasyon, MB’nin yüzde 2 – yüzde 4’lük bant hedefini aşmasının ardından bu yıl hızlı bir şekilde gerileyerek Ocak’ta yüzde 4.4 ile 10 ayın düşüğünü gördü.

Libor’da 2009’dan bu yana en büyük düşüş

Londra’daki bankaların üç ay vadeli dolar borçlanma faizi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirebileceği spekülasyonlarıyla 2009 yılından bu yana en sert düşüşü gösterdi. Üç ay vadeli dolar için Libor oranı, dün 4.1 puan gerileyerek yüzde 2.69700 ile 23 Kasım’dan bu yana en düşük seviyesine indi. 4.1 puanlık düşüş ise, faizlerin 5.5 puan düştüğü 21 Mayıs 2009’dan beri en büyük günlük düşüş oldu. Bu arada Almanya’da sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 0,4 gerileme kaydetti. Böylece Avrupa’nın en büyük ekonomisinde sanayi üretimi art arda dört aydır azaldı. Almanya verisi endeksleri aşağı çekti.

YORUM EKLE