Erhan USTA’dan Verimlilik ve Büyüme üzerine ders gibi konuşma!

TBMM’de 2016 Yılı Bütçesi görüşülürken, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına bütçe üzerine konuşma yapan MHP Samsun Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Erhan USTA; “Büyüme konusunda verimlilik son derece önemlidir.”dedi.

Erhan USTA’dan Verimlilik ve Büyüme üzerine ders gibi konuşma!
 Erhan USTA sözlerine şöyle devam etti;“büyümeyi hem açıklarken hem de büyümeyi artırmak için ekonomide verimliliğe bakılır; biz de bunu hesaben toplam faktör verimliliği şeklinde ifade ederiz, bütün literatürde bu şekildedir ve bunun üzerinden hedefler koyulur. Bu toplam faktör verimliliği dediğimiz şey artık olarak hesap edilir ama kendisi büyümeyi tamamen belirleyici bir unsurdur.” "Peki, nedir bu toplam faktör verimliliği? Bunu etkileyen unsurlar nelerdir?" dediğimizde, bunlardan bir tanesi, kamu yönetimidir. Yani kamuyu nasıl yönettiğiniz, ne şekilde yönettiğiniz, sizin, ülkenizin büyümesini etkileyen bir husustur. Mesela, diğer faktör, iş gücünün niteliğidir. Diğeri, hukuk sistemidir, hukuka uyulmadır. Eğer bir ülkede hukuka uyulmuyorsa, burada toplam faktör verimliliği üzerinden büyümeye olumlu bir etki gelmez; örneğin, bir ülkede Cumhurbaşkanının "Anayasa Mahkemesinin kararını tanımıyorum." dediği bir ortamda toplam faktör verimliliğinden büyümeye negatif bir etki gelecektir.

Bir ülkede mahkemelerin bağımlı olduğu veya taraflı olduğu konusunda bir algı varsa, ne olup olmadığının bile bir önemi yok, bu algı yalnız başına sizin büyümenizi ve ekonominizin gelişmesini, kalkınmasını etkileyecek bir husustur." dedi. Erhan USTA daha sonra “iş ortamının yatırımcı dostu olup olmaması; iş dünyasında kayırmacılık yapıp yapmamanız; benim sanayicim, benim olmayan sanayicim şeklinde bir ayrım içerisine girmeniz yine ciddi ölçüde sizin verimliliğinizi ve büyümenizi etkileyecektir. Yolsuzluk meselesine gelince, Türkiye, maalesef, sadece 2013 yılında küresel yolsuzluk endeksinde 53'üncü sıradayken 2015'te 13 basamak birden kötüleşerek 66'ncı sıraya gelmiştir. İşte, bu, sizin ülkedeki büyümenizi, ülkenin gelişmesini, kalkınmasını, dolayısıyla vatandaşın ekmeğini, işsiz insanın iş bulmasını etkileyecek önemli bir unsurdur.” şeklinde ifade etti. Milletvekili Erhan USTA daha sonra sözlerini güven ve istikrar, öngörülebilirlik konusuna getirerek, “bakın, şubat ayında Türkiye'de ekonomi güven endeksi yüzde 14,8 küçüldü arkadaşlar, bir ayda yüzde 15'e yakın sizin ekonominize olan güven küçülüyor, düşüyor.

Şimdi, böyle bir ülkede siz nereden büyüme bekleyeceksiniz, nereden verimlilik bekleyeceksiniz? Zaten olmuyor. Bunun altında ne var? Tüketici güveni düşmüş, reel kesim güveni düşmüş, hizmet sektörü güveni düşmüş, perakende ticaret güveni düşmüş, inşaat sektörünün güveni düşmüş. Bütün bunlardan sonra Toplam faktör verimliliğinin Türkiye ekonomisi büyümesine katkısı ne olmuştur diye baktığımızda, Kalkınma Bakanlığının 2007-2014 döneminde toplam faktör verimliliğinin büyümeğe katkısı eksi 0,6'dır yani bu dönemde Türkiye eğer toplam faktör verimliliğinden hiçbir olumsuz etki gelmeseydi 0,6 puan ortalama daha fazla büyüyecekti. Buradan ortalama 1 puan ekstra bekleniyordu. O gelmiş olsaydı bugünkü seviyesinden ortalama her yıl 1,5 puan fazla büyüyecekti. Bu da insanlara iş, aş, ekmek demekti, insanların gelirinin artması demekti fakat işte az önceki saydığımız hukuk sisteminden kayıt dışılığa kadar, iş ortamından yolsuzluğa kadar buralardaki kötüleşmeyle maalesef bunların Türkiye büyümesi üzerinde çok olumsuz etkisi olmuştur.” diyerek sözlerini tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 14:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER