REFERANDUM SÜRECİ FESTİVAL TADINDA GEÇMELİ

Mhp Grup Başkan Vekli Erhan Usta, memleketi Samsun'da, Haberaks TV'nin "Artı İfade" programında referanduma yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

REFERANDUM SÜRECİ FESTİVAL TADINDA GEÇMELİ

Mhp Grup Başkan Vekli Erhan Usta, memleketi Samsun'da, Haberaks TV'nin "Artı İfade" programında referanduma yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Haberaks Tv'de Onur Nurdemir'in Türkiye gündemine ve Varlık Fonuna ilişkin sorularını yanıtlayan Usta, referendum hakkında ilk kez ve çok önemli açıklamalarda bulundu.
Referandumun, fikirler çerçevesinde ve festival tadında geçmesini arzu ettiğini dile getiren Usta, "Artık kavga merkezli değil, yapıcı fikirlerle, ülkemizin ve milletimizin iyiliği için bu süreci yürütmeliyiz. Sonuç ne olursa olsun, hepimiz için geçerli olacak. Katı bir politikayla, keskin ifadelerle sürece katkı sağlayamayız dedi"
Önemli olanın sistem olmadığını, adil ve demokratik bir yönetim tarzı olduğunu ifade eden Usta, "Biz parlamenter sistemi iyi uygulayamadık" dedi.
Canlı yayında, Mhp'nin anayasa değişikliği paketine yaptığı katkıları açıklayan Usta, Mhp'nin "soru önergesi" ve "genel görüşme" yollarının anayasadan çıkarılmasını engelleyerek parlementonun Cumhurbaşkanını ve hükümeti denetlemesi imkanını getirdiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Kararnamelerinin kapsamını daraltıcı yönde bir çok düzenlemenin de yine Milliyetçi Hareket Partisi'nin çabalarıyla anayasa değişikliği paketine eklendiğini ifade eden Usta, kararnamelerin anayasal denetime tabi tutulduğunu, böylece yasama yetkileri konusunda TBMM'nin güçlendirildiğini ve Cumhurbaşkanı kararnamelerinin yürütmenin etki alanıyla sınırlandırılmasını sağladıklarını belirtti. Bu sınırlamaya temel hak ve ödevleri ile anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konuları da eklediklerinin altını çizen
Usta, "Yasama yürütme ve yargı erklerinin keskin bir biçimde ayrılmasını öngören tüm bu maddelerin yanında yine 'TBMM tarafından hazırlanan kanunun ve Cumhurbaşkanı tarafından hazırlanan kanunnamenin aynı konuda olması durumunda; kanunname hükümdüzdür' ifadesinin Mhp tarafından anayasa değişikliğinde yer alması sağlandı" dedi.
AKP tarafından hazırlanan "Cumhurbaşkanı tüm kanunları halkoyuna sunabilir" maddesini değiştirerek, Cumhurbaşkanın sadece Anayasa değişikliğine ilişkin kanunları halk oylamasına sunabileceği maddesini Mhp'nin kabul ettirdiğini söyleyen Usta, parlementonun etkinsizleştirilmesini de bu şekilde önlediklerini ifade etti.
Usta, Mhp'nin müdahalesiyle Cumhurbaşkanına cezai sorumluluğun getirilerek, Yüce Divanda yargılanmasının kolaylaştırıldığını söyledi. Parti olarak katkılarından birinin de, seçilmesine engel bir suçla mahkum olan Cumhurbaşkanının görev süresinin sonlanması durumu olduğunu söyleyen Usta "Mhp, yeni anayasa değişikliğiyle birlikte, hakkında soruşturma açılan Cumhurbaşkanının seçim kararı alamamasını sağladı ve kendisini Yüce Divana gönderen meclisi cezalandırmasını önledi" dedi.
Usta, son olarak Cumhurbaşkanının, veto ettiği kanunları 3/5 çoğunlukla geri geldiği takdirde onaylamak zorunda olması gerektiğini savunan Akp'ye karşı gelen Mhp'nin, bunu salt çoğunluğa dönüştürerek Cumhurbaşkanının "ağır veto" yetkisinin kaldırılmasına da imkan sağladığını söyledi.
 

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2017, 17:46

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER