banner223

Siz İnsanlar İçin Çıkarılmış En Hayırlı Ümmetsiniz !

Hz. Muhammed (s.a.s)’in  “La ilahe illallah” çağrısıyla doğan İslam güneşi, iki büyük tebliğ ile ortaya çıkmıştır: Tevhit ve vahdet. Tevhit, her türlü şirkten uzak kalarak tek olan Allah’a iman etmek; vahdet ise her türlü tefrikadan uzak kalarak toplumsal birliği sağlamaktır. Bu manada İslam’ın Müslüman toplumla ilgili en önemli gayesi, her türlü şirk ve tefrikadan uzak kalarak ferdî ve toplumsal huzuru temin etmektir.

İslam gelmeden önce insanlık derin krizler içindeydi. Toplum adeta güçlü ve zayıf, efendi ve köle diye çeşitli sınıflara ayrılmıştı. Haklının değil güçlünün sözü geçiyordu. İşte böyle bir ortamda İki Cihan Güneşi Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed ilk müdahaleyi; ayrımcılık, dışlama ve ötekileştirmeye karşı yaparak büyük bir inkilap gerçekleştirmiş ve “Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur.” tevhid akidesini şu sözleriyle vahdete dönüştürmüştür: “İnsanlar bir tarağın dişleri gibi birbirlerine eşittirler.” Buna göre, efendi ile köle, beyaz ile siyah, kadın ile erkek bütün insanlar Âdem’in çocuklarıdır. İnsan olma bakımından kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur.

İslam merhamet dini, Müslüman toplumu da merhamet toplumudur. İslam ahlakının en kısa ve özlü tanımı “Allah’ın emirlerine saygı ve yarattıklarına şefkat” göstermektir. Müslüman, bütün mahlûkata şefkat ve merhamet nazarıyla bakar, yaratılanı Yaradan’dan ötürü sever, hoş görür. İnsana, tüm canlılara ve çevreye karşı sorumlu davranır. Sevgili Peygamberimiz bu hakikati “Siz yerdekilere karşı merhametli olunuz ki, göktekiler de size merhamet etsin.” düsturuyla ifade etmiştir.

İslam barış dini, İslam toplumu da barışı esas alan bir toplumdur. “Ey iman edenler! Hep birden barışa girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin; çünkü o, apaçık düşmanınızdır.”( Bakara Suresi Ayet 208) ayet-i kerimesi Müslümanları açıkça barışa davet etmektedir.Dinin direği adalet ve dürüstlüktür; dinin özü de kardeşlik ve paylaşımdır.

İslam iman ve emniyet dini, Müslüman toplumu ise güven ve sadakat toplumudur. Sevgili Peygamberimiz Müslüman toplumunun bu özelliğini şöyle anlatmaktadır: “Siz kendi adınıza bana altı şeyi garanti edin, ben de size cenneti garanti edeyim: Konuştuğunuzda doğru söyleyin. Vaat ettiğiniz zaman vadinizi yerine getirin. Size bir şey emanet edildiğinde emanete riayet edin. İffetinizi koruyun. Harama bakmaktan sakının ve elinizi haramdan çekin.”

Bütün bu söylediklerimizin ışığında diyebiliriz ki, İslam güzel ahlaktır, İslam toplumu ise güzel ahlak üzere bina edilmiş bir topluluktur.
“Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. Çünkü siz iyiliği emreder, kötülükten men eder ve Allah’a iman edersiniz..”(Âl-i İmrân,110) Bir kimse bütün ilimleri kendinde toplasa Allah Teâla’nın rızasına uygun hareket etmedikçe kurtulamaz. Gününüz hayır Cumanız  da Mübarek Olsun !

YORUM EKLE