Sizin En Hayırlınız Kur’anı Öğrenen ve Öğretendir !

Peygamber (SAV) Efendimiz buyuruyor: “Kur’an okuyunuz, zira: Kur’an kendisini okuyanlara Kıyamet günü şefaatçi olacaktır!.” “Sizin en hayırlınız, Kur’anı öğrenen ve öğretendir!.”  Yüce Kitabımızın hem Arapça lafzı okunmalı hem de Türkçe meali okunarak anlamı kavranmaya çalışılmalıdır.

Kur’anı Kerimi kullarına şifa, rahmet ve uyarıcı olsun diye gönderen Yüce Mevlamız, Kur’anı nasıl okuyacağımızı ve okunan Kur’anı nasıl dinlememiz gerektiğini de yüce kitabında bizlere açıklıyor ve Şöyle buyuruyor: “Kur’an okunduğu zaman derhal onu dinleyin, susun ki, Allah’ın rahmetine nail olasınız!..”(Enfal Suresi-204)

Kur’an abdestli olarak okunmalı, okumaya başlandığında besmele çekilmeli, temiz yerde okunmalı, kıbleye karşı dönülmeli, huşu ve sükun içinde okunmalı, güzel kokularla, temiz ve insan içine çıkılacak elbiselerle okunmalı.

Kur’an okumak Cenabı Hakka münacaat, niyaz ve O’nunla konuşma olduğu için yavaş yavaş, ağır ağır ve kendi duyabileceği bir sesle okunmalı, Kur’an okunurken onu duyanlar, saygı ile dinlemeli!…(Çünkü okunan Kur’anı dinlemek farzdır)

Kur’an okunan bir mecliste bulunmak ve okunan Kur’anı dinlememek (başka kelam etmek) günahtır ve Kurana saygısızlıktır. Kur’ana sayğı göstermeyen, Kur’ana karşı yanlış bir harekette bulunan insanların Allah’ın mağfiret ve bağışından mahrum kalacakları bir hakikattir. Kur’anın şefaatinden mahrum kalmak ise o kişi için ne kötü bir sonuçtur!… Kur’an bir nurdur, o nurdan istifade etmesini bilenlere müjdeler olsun!…

“Her şeyin bir kalbi vardır, Kur’anın kalbi de Yasin Suresidir. Her kim Yasin’i okursa Allah(CC)  o kimseye Kur’anı on defa okumuş gibi sevap yazar. Yasin Kur’anın kalbidir.Bir kimse Allah’ın rızasını umarak, ahireti düşünerek Yasin’i okursa Cenab-ı Hak o kimsenin günahlarını bağışlar. Ölüleriniz için de Yasin okuyunuz!..” (Hadis-i şerif)

“Her kim (Kulhu vallahü Ehad..) İhlas Suresini okursa bu kimse Kur’anın üçte birini okumuş gibi sevap alır. Yani bu sureyi okumanın sevabı Kur’anın üçte birine denktir.”

“Her kim (İza zülziletil ardu zilzelaha..) Zilzal Suresini okursa sevap bakımından Kur’anın yarısına denktir.” Bir başka rivayete göre de bu sureyi okuyan Kur’anın dörtte birini okumuş gibi olur denilmektidir.

Her kim (Kul ya eyyühel kafirun) Kafirun suresini okursa Kur’anın dörtte birini okumuş gibi sevap alır. (İzacae Nasrullahi velfethu diye başlayan) Nasr suresini okuyan kimseye Kur’anın dörtte birini okumuş gibi sevap verilir!.”Hz. Peygamber (SAV) hastalığında Kul Euzü birrabbil felak ve Kul Euzü birabbil nas ve Kul hu vallahü Ehad…Surelerini okur, sonra da eli ile vücudunu meshederdi!.”

Ayetül Kürsü okumanın faziletiyle ilgili Peygamber Efendimiz buyuruyor: “Her kim namazından sonra Ayetül Kürsi’yi okursa, o kimsenin Cennete girmesi için ölüm yeterlidir!.” Bir başka hadis-i şerifte buyruluyor:” Kim farz namazlarından sonra Ayetül Kürsi’yi okursa o kimse, iki namaz arasında Allah (CC)’ın teminatındadır!”

Yatağa girdiğiniz zaman (Allah’ü La ilahe illa Hüvel Hayyül Kayyum…) ayetini sonuna kadar oku. Böyle yaparsan Allah’ın emriyle senin için bir muhafız görevlendirilir ve senden şeytan uzaklaşır!.”

“Her kim Bakara Suresinin sonundaki iki ayeti okursa (Amenerrasülü) dünya ve ahiret sıkıntılarına karşılık onlar okuyan kimseye yeter!.” “Kur’an surelerinde otuz ayetli bir sure vardır ki, dünyada o sureyi devamlı okuyan kimse için kıyamet gününde şefaatçi olacaktır. Taa ki, Allah tarafından o kimse bagışlanana kadar, şefaati devam edecektir.” Bu sure kendisini devamlı okuyanı kabir azabından kurtarır!.( Mülk Suresi- Tebareke)

Peygamber Efendimiz buyuruyor: “ümmetimden her mü’min insanın kalbinde (Ezberinde) Mülk Suresinin bulunmasını ne kadar arzu ederdim! ” “Her kim sabah olduğunda (Hüvallahüllezi’yi ) Haşr Suresinin 22, 23, 24. Ayetlerini (Eüzü besmele çekerek) okursa, Allah o kimse için yetmişbin melek vazifelendirir, o melekler akşama kadar bu sureyi okuyana dua ve istifar ederler.

Eğer bu kimse aynı sureyi okuduğu gün ölürse şehid olarak ölür. şayet bu sureyi akşam okursa, Cenabı Hak o kimse için de yetmiş bin melek görevlendirir ve bu melekler geceleyin vazife yaparlar. Bu sureyi okuduğu gece ölen kimse de şehid olur!..” Cumanız mübarek olsun! Ahlakınız Kur’an ahlakı ile güzelleşsin.

YORUM EKLE