banner223

Su Ürünleri OSB ihracatta Artış Getirecek

Adana’nın sahil ilçesi Karataş’ta kurulacak Balık ve Su Ürünleri OSB, 1 milyar dolar civarındaki su ürünleri ihracatına 300 milyon dolar daha ekleyecek. 2 bin kişiye istihdam sağlayacak OSB ile Türkiye’nin sektörde Avrupa ve Orta Doğu’nun merkezi olması hedefleniyor.

Türkiye’nin yıllık 1 milyar dolar civarındaki su ürünleri ihracatında, 300 milyon dolarlık artış sağlayacak proje, Adana’nin sahil ilçesi Karataş’ta hayata geçiriliyor.

Karataş Balık ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB), deniz suyu ile doldurulmuş 215 havuzdan oluşacak. Bölgede depolama ve paketleme tesisleri ile Teknokent de kurulacak.

Türkiye’nin su ürünleri alanındaki ilk OSB’sinin kurulmasına öncülük eden Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, balıkçılık ve su ürünleri üretiminde yılda 85 bin ton ile Türkiye birincisi olan Muğla’yı 120 bin ton ile geçmeye hazırlandıklarını söyledi. Karataş’ın Adalı mahallesinde bir tarafı Akdeniz, diğer tarafı Ceyhan nehrine bakan 6 bin 350 dönüm alanda her biri 25 dönümlük 215 havuz oluşturulacağını belirten Yamanyılmaz “Deniz suyu ile doldurulacak havuzlarda balığın yanı sıra karides gibi diğer deniz ürünleri de yetiştirilecek” dedi.

Çalışmaların hızlı ilerlediğini, Adana Valiliğinin yanı sıra, hükümetin de ikinci 100 günlük eylem planına alarak destek verdiği projede, ilk balıkların bir yıl içerisinde alınmasını planladıklarını anlatan Yamanyılmaz, ilkbahar ya da yaz mevsimine kadar araziyi teslim almaları halinde, kısa sürede havuzları oluşturup, yumurtaları suya bırakacaklarını belirtti. Yamanyılmaz, karideslerin 4 ay, balıkların 8-9 ayda satışa hazır hale geleceğini anlatarak “Oraya ilk balık unu girecek, küspesi girecek, yem olacak, kuluçkahane olacak. İlk etapta kuluçkahanede yumurtaları elde ettikten sonra havuzlara atacağız. Ürün alındıktan sonra paketlenip doğrudan iç ve dış pazarlara gidecek. Her şey entegre çalışacak” diye konuştu.

Teknokent yeni türleri araştıracak

Bölgede ayrıca Teknokent oluşturmayı planladıklarını, Avrupa Birliği’ndeki desteklerden faydalanmak için başvurduklarını açıklayan Yamanyılmaz “Çukurova Üniversitesi ve bölgedeki diğer üniversitelerden akademisyenlere, hocalarımıza orada çalışma imkanı sağlayıp, levrek, denizde levrek ve çupra dışındaki diğer türlerin de üretilebilmesi için çalışmalarımız olacak. Biz burada yapacağımız çalışmalarla tüketicilere farklı seçenekler sunmak istiyoruz. Proje daha sonra kafes balıkçılığını da kapsayacak” bilgisini verdi.

Su ürünleri ihracatına 300 milyon dolar katkı

Yamayılmaz, proje ile Türkiye’nin yıllık yaklaşık 1 milyar dolar olan su ürünleri ihracatında, 300 milyon dolarlık artış sağlayacaklarını, Avrupa ve Orta Doğu’nun bu sektördeki merkezi olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacak

İlk etapta 60, daha sonra 143 firmanın faaliyet göstereceği Karataş Balık ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB), yaklaşık 2 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayacak. Bölgede levrek, çupra, karides, sazan, yayın, kefal türleri, yılan balığı, dil balığı, tilapya, pangasus, trança gibi su ürünleri üretilecek.

YORUM EKLE