BAFRA'DA YAZIN HASADI BİTERKEN, KIŞLIK ÜRÜNLER EKİLİYOR

SAMSUN’UN Bafra İlçesi, Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı olan Bafra Ovasında toplam bu sene 75 bin dekar alana yapılan yaz ürünlerinin hasadına devam edilirken, 80 bin dekar alanda yapılacak olan kışlık ürünlerinin ekimine de başlandı.

BAFRA'DA YAZIN HASADI BİTERKEN, KIŞLIK ÜRÜNLER EKİLİYOR

Üretici Ayhan Çelik ; Bafra Ovasında Üreticiler Yaz Ürünlerin Hasadına devam ederken, bir yandan da Kışlık Ürünlerini Tarlaya ekmeye başladı, diyen Çelik, Devlet biz Üreticilere sahip çıksın yardımcı olsun dedi.

Bafra’ya yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan Türbe Mahallesinde ( köyünde) üreticilik yapan 60 yaşındaki Ayhan Çelik tam 50 yıldır üretici olduğunu belirten Çelik, 10 yaşından beri babamızın, atalarımızın ve büyüklerimizin yanında başlamış olduğumuz işi sıkı şekilde sarılarak bu yaşımıza kadar hep tarlalarda çalışarak geldik. Üretici olmak zor bir iş ve zanaat işidir. Ama ben ve ailemle bu zor işi ve zanaati severek yapıyoruz, çünkü geçim kaynağımız bu verimli topraklarımızdır. Üreticiler tempo Yaz ve Kış hiç bitmeden yoğun şekilde devam ediyor. Çelik, bu yaz sezon başında 50 dönüm üzerine ekmiş olduğumuz başta buğday, karpuz, kavun, domates, bamya, fasulye, acı – tatlı biber, dolmalık biber,patlıcan ve Mısır’ın hasadına devam edilirken, kırmızı salçalık kırmızı biberin hasadına ise 15 Ağustostan sonra başlayacak.

“Yaz Ürünün Hasadı Bitmeye Az kala Kışlık Ürünlerin Ekimi yapılıyor”

Yaz ürünlerinin hasadı devam ederken, hasadı tamamlanmış olup biten ürünümüzün yerine ise Kışlık ürünlerin ekimi üreticiler tarafından ekilmeye başlandı. Ekibine başlanan Kışlık Ürünler içinde Kırmızı – beyaz lahana, pırasa, karnabahar, brokoli,Brüksel lahanası, Kereviz, Kırmızı – beyaz turp ve ıspanak üreticiler tarafından ekimi yapıldı. Bunların da hasadına Eylül ayı sonlarında başlanacak.

” Yazın Kavurucu Sıcağı Kışın ise yağmurlu soğuk hava da tarlada çalışmak zor ”

Bu da oluyor ki ne ekim yaptığımız toprak dinlenebiliyor, nede biz üreticiler dinlenebiliyor, dur durak yok üreticiye bir de bunun karşılığını alabilsek. Üreticinin en büyük sıkıntısı yaz – kış çalışmanın emeğinin karşılığını alamayınca insan her şeyden soğuyor.Yazın o kavurucu sıcağında, kışında yağmurlu soğuk havalar da tarlada çalışmak o kadar zor ki bir de emeğimizin karşılığını alamayınca hep yıkılıyoruz.

Bu sene yaz ürünlerinde geçen sezon olduğu gibi karpuz bizleri fiyat konusunda üzdü.

Sezonun başında açılışa iyi fiyatla başlayan karpuz şu an hal çıkışı 15 kuruşa kadar indi. Bu demek ki bu sene karpuz üreticisi dibe vurdu zarar etmiş görünüyor. Karpuz da hasadı devam ediyor ilerleyin günlerde karpuzun hal çıkış fiyatları değişir umut ediyoruz.

Şu an karpuzunu geç eken üretici arkadaşlarımız var halen hasada başlamadı, Ağostos ayı içinde hasada başlayacaklar inşallah karpuz fiyatları böyle gitmez. Geçen sezon olduğu gibi bu sezonda Kavun, domates, acı – tatlı biber, dolmalık biber, bamya, patlıcan ve mısır hasadında çok şükür olsun zarar etmedik ama fazla da kar edemedik giderde fiyatların yüksek olmasından dolayı.

” Devlet Neden ve Halen Mazot – Gübre – İlaç – Fide Fiyatlarına El Atmıyor”

Üretici Ayhan Çelik, dediğim gibi yaz ürünlerinden karpuzun şu an hal çıkış fiyatı üreticileri zor duruma soktu.Diğer yaz ürünlerinden az da olsa zara etmedik kar da etmedik ucu ucuna denk geldi. Bir türlü anlayamadığımız başka bir konu ise Devlet’in neden ve hale başta Mazot olmak üzere üreticinin temel ihtiyaçları olan , Gübre – İlaç – Fide masrafları konusunda neden Üreticiye yardımcı olmuyor” anlamış değiliz. Zaten Üretici olarak en büyük sıkıntımız masrafların altında ezildiğimiz konu Mazot – Gübre – İlaç – Fide fiyatlarının yüksek olması. Bu konu da Devletimizden yardım beklerken, Üretici olarak artık bu şimdiye kadar çözülmeyen sorunun çözmesini istiyoruz. Eğer bu sorun böyle devam ederse ileride Üretici bulamayacaklar, çünkü herkesin dayanma gücü gittikçe azalıyor ifadelerini kullandı.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER