banner221

Bafra Ovasında Çiftçilere DSİ’den Plaket

Samsun’un Bafra Ovasında bu yıl ilk olarak damla sulama yöntemiyle üretilen, çeltik ürününün hasatı yapıldı.

Bafra Ovasında Çiftçilere DSİ’den Plaket

Samsun’un Bafra Ovasında bu yıl ilk olarak damla sulama yöntemiyle üretilen, çeltik ürününün hasatı yapıldı. Bafra Yeşil Küre Organik Üretim Tesissilerinde gerçekleştirilen hasata DSİ 7. Bölge müdürü Nazmi Koçak, Bölge Müdür yardımcısı Serkan Kaman, İşletme ve Bakım Şube Müdürü Selçuk Gül, Bafra Ovası Sulama Proje Müdürü Berati Özkan, Bafra Altınkaya sağ sahil ve Kızılırmak sol sahil Sulama Birlik Müdürleri Serkan Temizel, Bekir Kaya, Yeşil Küre Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, Samsun- Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Osman Parlak, AY-Pİ Yönetim Kurlu Başkanı İsmail Hakkı Aydın ve çeltik üreticileri katıldı.

DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün teşvikleri ile Bafra ovasında bu yıl ilk olarak damla sulama yöntemiyle yaklaşık 250 dekar alanda çeltik üretimi gerçekleştiren Ahmet Aydın, Besim Özaydın ve Mümin Çandar’a başarılı çalışmalarında dolayı plaket verdi. DSİ 7. Bölge Müdürü Nazmi KOÇAK, Plaket takdiminde yaptığı konuşmada, çok sulamanın çok ürün anlamına gelmediğine dikkat çeken Koçak, “Ülkemiz bilindiği gibi su zengini bir ülke değil. Bir an önce vahşi sulamadan vaz geçip ihtiyacımız kadar su tüketmeliyiz.

Bu konuda dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip ederek ülkemizde, bölgemizde ve yereldeki tüm tarım alanlarımızda hayatiyet kazandırmak zorundayız. Bakanlığımız ve DSİ Genel Müdürlüğümüz nezdinde DSİ Bölge Müdürlüğü olarak damla sulama yöntemini benimsiyoruz. Bu burada bizimle birlikte bölgemizde ilk defa damla sulama yöntemiyle çeltik üretimini gerçekleştiren ve büyük bir başarı sağlayan çok değerli üç çiftçimizi Kurumum ve yönetim adına yürekten kutluyor çalışmalarınızın devamını diliyorum” dedi. Çekilen grup resmiyle de günü ölümsüzleştirdiler. Damla sulama yöntemiyle çeltik ürününün ekiminden hasatına kadar her aşamasını çok yakından takip eden, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü hasatı yapılan çeltiğin veriminden ve randımandan da oldukça memnun oldukları da her fırsatta dile getirildi. 2019 yılında deneme amaçlı olarak, Bafra Ovasında yaklaşık 250 dekar alanda damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapıldı.

Damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi, yalnızca taban arazilerde değil yamaç arazilerde de buğday gibi kuru olarak ekimi yapılabiliyor. Ayrıca ekim için tarla hazırlığında lazer, kaş, keşan ve tohum ıslamaya son veren bu üretim şekli ile üretim girdileri yüzde 50 düşerken, yüzde 80 civarında da su tasarrufu sağlanıyor. Damla sulama yöntemiyle çeltik üretilen arazide hasattan hemen sonra ikinci ürün ekilebiliniyor. Bafra ovasında üç çiftçi yaklaşık 250 dekar alanda damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi gerçekleştirdi. Yaklaşık dekar başına çeşit değişikliklerine göre 850- 950 kilo çeltik ürünü alındı. Yeşil Küre Organik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, “17 Haziran’da ekimini yaptık. Çok geç olmasına rağmen gayet güzel netice aldık. Tarla çamur olmuyor, sapını değerlendirebiliyoruz.

Tarlada yakmaya son veriliyor. Hasattan sonra yerine ikinci yeni mahsul ekme imkânı var. Birde işçilik olarakta daha kolay lazerleme yok, su tasarrufu çok. Geleneksel yöntemle suyun içine keşen yapılarak, lazer yapılarak atılan çeltikten daha da fazla verim alma ihtimali var. Biz genelde 5 bin dekar çeltik ekiyoruz bu damlamayla yaptığımız yer 170 dönümde ektik verimden de memnunuz. Damla sulama yöntemiyle çeltik üretimini teşvik eden DSİ Bölge Müdürümüz sayın Nazmi Koçak bey ve nezdinde tüm personeline teşekkür ediyorum” diye konuştu. Çeltik üreticisi Besim Özaydın, “Meyilli arazilerde çeltik yapabilmek için başta onu değerlendirmek için damla sulama yöntemiyle çeltik üretimini denedim. Ben iki çeşit çeltik tohum ektim birinde dekara 950 aldım diğerinden baldo çeşidinde de yaklaşık 600 kilo aldım randıman ise 65 geldi.

Oldukça memnunum şimdi hasatı yaptım yerini sürdüm yerine hemen yem bezelyesi ektim. Kısmet olursa bezelyeyi kaldırdıktan sonrada Mayıs’ın ilk haftasında da damla sulamalı çeltik ekeceğim” dedi. Damla sulama ile çeltik üretimini başarıyla sağlayan üreticilerden biri de Mümin Çandar ise bu üretim şeklinin sudan, elektrikten, işçilikten ve zaman kaybından tasarruf sağlandığına dikkat çekti. Çandar, “Yer balçıklaşmıyor, lazerdir, tavadır, kaştır bunların hiçbiri yok. Toprağı buğday yeri gibi hazırlıyorsun buğday mibzeriyle ekiyorsun. Damlama borularını da 70 santim arayla seriyorsun. Acemiliğimizi attık daha profesyonel hale geldik önümüz yıllarda daha iyi neticeler alacağız. Acemiliğimiz olmasına rağmen 800 kilo verim aldım gayet de güzel” diye konuştu.

 Haber : Vural Yeşilyurt



 

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2019, 16:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER