Bafra Ovasında Yaş Kışlık Sebze Hasadı Başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde Türkiye'nin 2. Çukurova'sı olarak bilenen Bafra Ovasında 100 bin dekar alanda yapılan Yaş Kışlık Sebzenin bu yıl ki Üreticiler tarafından  tarladan hasatı yapılarak Samsun Büyükşehir Bafra Haline getiriliyor. 

Bafra Ovasında Yaş Kışlık Sebze Hasadı Başladı

Türkiye'nin ikinci Çukurova'sı olan Bafra ovasında bu yıl ortalama 100  bin dekar alanda yaş  kışlık sebze üreticiler tarafından yapıldığını dile getiren  Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Tulum Üreticilerimizin yapmış oldukları Yaş Kışlık Sebzeler Üreticiler tarafından hasatı yapılarak Samsun Büyükşehir Bafra haline getirilmeye  başlandı.

Tulum, Ovamız da yaklaşık 35 bin hektar Kırmızı Lahana,30 bin hektar da Beyaz Lahana Üreticilerimiz tarafından üretimi gerçekleştirildi. Geçen seneye nazaran bu sene yaş kışlık sebze ürünlerinde dekar üzerine düşüş oldu. Nedeni de geçen sene üreticilerimizin çoğu Beyaz Kelemden fazlasıyla zarar etti. Bu yıl ise üretimi az olduğundan yoksa talibin çok olduğundan mı şuana kadar fiyatlar iyi olmasa da üreticilerimiz memnun edecek şekilde seyrediyor dedi.

“ Üreticilerimizi gübre, ilaç, tohum, işçilik ve Mazot fiyatlarının yükselmesi Zorluyor”

Üreticilerimizin beleni büken ise başta gübre, ilaç, tohum, işçilik ve Mazot fiyatlarının yükselmesi gerçekten üreticilerimizi hem zorluyor hem de kara kara düşünmesine sebep oluyor. Üreticilerimiz gerçekten artan maliyetlerden eziliyor. Devlet büyüklerimizin bu üreticilerimizin başına dert ve sıkıntı olan bu maliyetlerine çözüm bulması gerekiyor, yoksa iler ki yıllar da tarlaya ürün ekecek üretici bulamayacağız dedi

Tulum, yaş kışlık sebze hal çıkış fiyatları ise Kırmızı lahana 1.30 kuruş, Beyaz lahana 50- 60 Hirbit Lahana 65 kuruş, kuruş, Brokoli 3 TL, Pırasa 3TL, Ispanak 2.50 kuruş, Kereviz 2.50 kuruş, Kanlıbahar 2.50 kuruş, Kırmızı ve beyaz turp ise 1.20 kuruş alıcı buluyor.

“ Ovamızda Çiftçilerimiz Bilinçli Tarımla Kaliteli Ürün Alıyorlar"

Üreticilerimizin ovamız da en çok ürettiği  yaş kışlık ürünler arasında kırmızı lahana, beyaz lahana, karnabahar, brokoli, Pırasa Ispanak, Kereviz, Kırmızı ile Beyaz Turp bulunuyor. Üreticilerimiz  Kırmızı ve Beyaz lahana, Brokoli, Brüksel Lahanası, Pırasa, karnabahar, Ispanak, Beyaz ve Kırmızı Turp ekimleri yapıldı. Şu an  Kışlık yaş sebzeler hasatı az da olsa üreticilerimiz tarafından başladı. Ürünü çıkan Üreticilerimiz Kışlık Yaş Sebze Ürünlerini Samsun Büyükşehir Bafra Haline getirmeye başladı. Âmâ şu an  Kışlık Yaş Sebze Ürünlerinde   hasat zamanı  yaklaşık 15- 20 gün sonra Üreticilerimiz tamamı  tarafından  Samsun Büyükşehir Bafra Haline  getirilerek çeşitleri bollaşacağını belirtti.

Bafra Koşu Köyü Mahallesinden üretici Mustafa Şenal ise bu yıl yaklaşık 20 dönüm beyaz lahana 25 dönüm de kırmızı lahana ekimi yaptığını belirtti. Geçen sene beyaz lahana 10 kuruşa kadar inmesi sonucu çoğu üretici arkadaşımız fazlasıyla zarar etti. O yüzdendir ki bu yıl üreticilerimiz başka ürünleri tercih etti. Bu sene şu an kırmızı ve beyaz yaş kışlık lahana hal çıkış fiyatları ise beyaz lahana 50 -60 kuruş ve kırmızı lahana ise 1.30 kuruştan alıcı buluyor. Şu an bu fiyatlar da geçen seneye nazaran iyi ama yine de maliyetleri yüksek olduğu için biz üreticileri kara kara düşündürüyor. İnşallah fiyatları düşmez. Havalar şartların iyice soğumasından sonra fiyatlarda artış bekliyoruz dedi.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER