Tekstilde Fiyatlar Yazın Daha da Artacak

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, sektördeki döviz kuruna bağlı maliyet artışları nedeniyle fiyatların yaz aylarında daha da artacağı öngörüsünde bulundu.

Sektörün 2018 yılını değerlendirerek 2019 hedeflerini açıklayan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, iç piyasada pahalılık olmasına rağmen tekstilde perakende fiyatlarının düşeceğini zannetmediğini, yaz sezonunda daha fazla fiyat artışı olacağı öngörüsünde bulundu. Öksüz, sektör olarak başarı kriterlerinden birinin pazar paylarını artırarak, dünyanın en büyük beş tedarikçi arasında yer almak olduğunu söyledi.

Perakende fiyat artışının hammadde, üretim ve birçok alandaki maliyet artışlarına bağlı olarak gerçekleştiğine işaret eden Öksüz, “Sektörün maliyeti döviz bazlı. Bu ister istemez üreticiyi etkiliyor. Maliyetlerdeki bu artış da perakendeye yansıyor. Tekstilde yaz sezonunda fiyatların daha fazla artmasını bekliyoruz” dedi.

Sektörün yaptığı ihracata ilişkin de değerlendirmede bulunan Öksüz, 2018’i yüzde 4’lük artışla 10.5 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarını, bu yıl ise ihracatta yüzde 10’luk artış hedeflediklerini söyledi. Sektörün en büyük ihracatı 5.4 milyar dolar ile Avrupa Birliği ülkelerine yaptığını ve Avrupa’nın en büyük ikinci tedarikçisi olduklarını vurgulayan Öksüz, şu bilgileri paylaştı: “İlk 20 ihracat pazarımızın 15’inde ihracat artışı gerçekleştirdik. Rusya pazarında da ihracat rekoru kırarak yüzde 107.3’lük bir artış sağladık. 2018’de yeni pazarlarda da ağırlığımızı artırdık. Afrika pazarına ihracatta yüzde 13.5 artışla 1 milyar doları aştık ve tarihi rekor kırdık. Amerika kıtasına ihracatımız 794 milyon dolara ulaştı. Bunun 600 milyon dolarını ABD oluşturuyor. ABD’ye ihracatın yanında Kanada, Brezilya, Meksika ve Kolombiya pazarları da daha fazla ihracat gerçekleştirebileceğimiz ülkeler. Ayrıca Asya ve Okyanusya ülkelerinde de ihracatımız yüzde 25.1 oranında artarak 677 milyon dolar ile yine rekora ulaştı. Zamanla Japonya ve Güney Kore’ye yönelik de çeşitli projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Bizim en çok önem verdiğimiz başarı kriterlerinden biri dünyadaki pazar payımızı artırmak ve dünyanın en büyük beş tedarikçi arasında yer almak”

Tekstili seçene 2 bin lira burs ve iş garantisi

Sektörün 2 milyon kişilik bir istihdam oluşturduğunu fakat nitelikli eleman konusunda zorluk yaşadıklarını bildiren Öksüz, “Bu ihtiyacı giderebilmek amacıyla, Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ve YÖK işbirliğiyle bir mutabakata vardık. Bu doğrultuda, tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilere iş garantili burs sistemi için bir yol haritası oluşturup, bakanlığın onayına sunduk. İlk 100 bine giren öğrencilere burs ve iş garantisi vermek istiyoruz. Bakanlık onayını alır almaz asgari ücrete eşit olacak bir burs miktarı ile programı başlatacağız” dedi.

Kahramanmaraş’taki tekstil firmasında çalışacak Türk işçi bulamadığını belirten Öksüz, Suriyeli işçilerin bu açığı kapattığını söyledi.

Kenevir üretimiyle birlikte keten üretiminin önü açılabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kenevir ekiminin tekrar başlatılması yönündeki açıklamaları konusunda da Öksüz, “Ketenin hammaddesi olan ve tekstilde de kullanılan kenevir, sektörümüz için yeni bir alan yaratabilir. Bunun üzerine çalışıp, Türkiye’de üretimi olmayan ketenin de önü açılabilir ve sektörümüze ciddi bir fayda sağlayabilir” diye konuştu.

Pamuk ipliği ithalatına ek vergi talebi

Ahmet Öksüz, serbest ticaret anlaşmalarının sektöre ivme kazandıracağına işaret ederek, Ticaret Bakanlığı’nın, Japonya ile gerçekleştirmeyi planladığı STA’nın, bu ülkenin sektöre yönelik uyguladığı vergilerin bu yolla kaldırılmasıyla ihracat için önemli bir fırsat yaratacağını söyledi. Öksüz, Türkiye’nin sektördeki rakibi Pakistan gibi ülkelerle yapılması planlanan STA’larda tekstil ve hazır giyim sektörlerinin taviz verilecek sektörler listesinden çıkartılarak korunmasını da istedi. Ayrıca ülkemizde iplik üretim kapasitesi oldukça yüksek olmasına rağmen, pamuk ve suni sentetik iplik ithalatı yapıldığına işaret eden Öksüz, “Hemen her üründe ek vergi olmasına rağmen pamuk ipliğinde yok. Pakistan, Hindistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerden çok ucuz fiyatlarla pamuk ipliği ve suni sentetik devamsız liflerden iplikler giriyor. Biz ay sonuna kadar bu ürünlerde bir ek verginin çıkmasını bekliyoruz. Bu sayede iplik ithalatımızı yarı yarıya düşürüp, üretimi hareketlendirebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

YORUM EKLE